Detenen un grup especialitzat en robatoris amb força

Detenen un grup especialitzat en robatoris amb força

  • ·Provocaven explosions de gas descontrolades que ocasionaven danys greus a més de comportar un greu risc per a la integritat de les persones 
  • ·Es van endur uns 25.000 euros dels tres robatoris consumats que van realitzar tot i que el botí podria haver estat major ja que part dels diners de les caixes van quedar malmesos a causa de les explosions
  • ·Cinc dels set arrestats han ingressat a presó per ordre del jutge instructor de la causa

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal han detingut set homes als quals se’ls atribueixen almenys cinc delictes de robatori amb força, un delicte de tinença i utilització d’explosius, delictes d’estralls i pertinença a organització criminal.

L’organització s’havia especialitzat en robatoris amb força amb artefactes explosius impulsats per una barreja de gasos amb els quals atacaven caixes de canvi d’establiments comercials com supermercats o benzineres, essent un modus operandi inèdit a Catalunya fins a la data d’avui, a l’hora d’abordar aquests tipus d’objectius.  

El sistema implicava un greu risc per a les persones pel poc control que tenien sobre la reacció explosiva que generaven per obrir les caixes fortes. Els seus membres tenien un repartiment molt clar de funcions, una gran mobilitat internacional encaminada a evadir-se de l’acció policial, establien constantment mesures de contra vigilància per evitar que els detectessin i actuaven amb una gran rapidesa (la durada dels robatoris era de pocs minuts).

L’activitat delictiva del grup criminal es va fer evident a finals del mes de març quan els Mossos van començar a investigar un robatori amb força en un establiment comercial de la localitat de Terrassa. Els presumptes autors van provocar una forta explosió amb la finalitat de rebentar la caixa forta d’on se’n van endur un total de 8.884 euros. La quantitat d’agent deflagrador va ser desproporcionada, cosa que va provocar que el 80% dels diners de la caixa forta quedessin afectats per l’explosió. La porta, d’una alçada d’1,6 metres i un pes de 50 kg, va sortir impulsada a uns quinze metres de l’establiment comercial a la via pública.

Al mes d’abril agents de seguretat ciutadana van detenir una persona quan estava a punt de cometre un nou robatori en un supermercat de Les Franqueses del Vallès. En aquesta actuació policial es va intervenir un vehicle sostret que portava tots els elements necessaris per poder produir les explosions, tot i que dos dels autors van poder fugir. Arran d’aquesta intervenció els investigadors van aconseguir ubicar al grup criminal.

Entre el primer fet i la detenció dels membres del grup, van consumar un total de tres robatoris més amb força, dos temptatives de robatori i nou robatoris de furt d’ús de vehicles.

En relació amb els diners aconseguits en els robatoris consumats als dos establiments comercials del Vallès i a un del Baix Llobregat, els autors van aconseguir endur-se un botí de més de 25.000 euros.

El 22 de maig els investigadors van posar en marxa un operatiu de seguiment dels membres del grup. A causa de les mesures de contra-vigilància i al tipus de conducció els investigats van aconseguir eludir la vigilància. En aquest punt, i atenent al coneixement del qual disposaven de l’organització, els Mossos es van situar en una zona propera a un dels possibles objectius del grup, ubicat al Baix Llobregat. Un cop situats van assabentar-se d’un nou robatori en una benzinera a la mateixa població.

El dispositiu va culminar amb la detenció dels set membres de l’organització a l’Hospitalet de Llobregat i Castelldefels. A banda, a dos dels detinguts se’ls van trobar uns 8.000 euros i un dispositiu electrònic per posar en marxa vehicles, respectivament. Paral·lelament, amagat en una zona boscosa molt propera al lloc de la detenció s’hi va localitzar un amagatall on es va trobar el material amb el qual van dur a terme el robatori.

Aquestes detencions suposen el primer antecedent per tots els membres del grup criminal. Així mateix, gràcies a la coordinació policial, van poder contrastar que és un grup amb molta mobilitat tant per l’Estat espanyol com per Europa. Gràcies a la investigació es tenia coneixement que el grup es volia desplaçar a altres països del nostre entorn per continuar amb la seva activitat delictiva.

Un cop van passar a disposició judicial el jutge va decretar presó provisional sense fiança per cinc dels set detinguts.   

Fuente: Mossos d´Esquadra

Foto de archivo