caenes

Noticias del Baix

Image
Image
Image
Image
La millor biblioteca del món és a Barcelona: la García Márquez, al districte de Sant Martí

La millor biblioteca del món és a Barcelona: la García Márquez

La biblioteca Gabriel García Márquez, ubicada al districte de Sant Martí, és distingida com la millor biblioteca del món en el congrés de Rotterdam 

Núria Casals
 
Gabriel García Márquez creia que la seva feina s'assemblava a la d'un fuster. Deia que treballava amb la realitat, un material tan dur com la fusta.

Aquest pensament de l'escriptor colombià, que va viure a Barcelona vuit anys, va inspirar --en part-- la construcció de la biblioteca barcelonina que l'homenatja i que porta el seu nom. La fusta domina aquest edifici imponent de sis pisos i en redueix l'impacte ecològic.

La façana representa un conjunt de llibres apilats. I anuncia tota una aventura literària que justament comença quan es travessa la porta. A dins, s'hi combinen els espais diàfans amb racons íntims delimitats per cortines de gasa. Hi ha 140 punts dissenyats per promoure la lectura i el pensament.

Tots aquests elements arquitectònics, creats per Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l'estudi madrileny Suma Arquitectura, van ser reconeguts l'any passat amb el Premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura.

Interior de la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona
Interior de la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona (ACN/Pau Cortina)

I ara ha estat un dels punts clau perquè la Biblioteca Gabriel García Márquez hagi rebut el Premi Internacional a la Millor Biblioteca Pública del 2023. La Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries ha anunciat des de Rotterdam, als Països Baixos, que la biblioteca barcelonina havia estat la guanyadora.

Les altres candidates finalistes eren la Janez Vajkard Valvasor Krškov d'Eslovènia, ubicada en un antic monestir caputxí; la City of Parramatta d'Austràlia; i la Shangai Library East de la Xina, un colós de 115.000 metres quadrats.

Més d'un centenar de biblioteques de tot el món havien presentat la seva candidatura per aconseguir aquest prestigiós premi, que està dotat amb una xifra modesta de poc més de 4.000 euros.

Un bust de Gabriel García Márquez en la biblioteca que porta el nom de l'escriptor llatinoamericà
Un bust de Gabriel García Márquez en la biblioteca que porta el nom de l'escriptor llatinoamericà (ACN/Pau Cortina)

El jurat del premi també ha destacat de la biblioteca barcelonina el seu compromís amb l'entorn i la seva sostenibilitat. Així com l'esforç per potenciar el món digital, i també l'aprenentatge, amb un estudi de ràdio i tot.

Des que es va inaugurar ara fa poc més d'un any, la biblioteca rep cada dia més de mil visitants, que poden triar i remenar entre 40.000 llibres i audiovisuals. Però des que es va saber que era una de les candidates a ser la millor biblioteca del món, profanen aquest temple de la lectura les mirades tafaneres d'alguns turistes.

La zona de les revistes de la Biblioteca García Márquez de Barcelona
La zona de les revistes de la Biblioteca García Márquez de Barcelona (ACN/Maria Pratdesaba)

Símbol per al districte de Sant Martí

En poc més d'un any de vida, la Biblioteca Gabriel García Márquez s'ha convertit en un símbol del districte de Sant Martí. El seu bibliotecari, Sergi Rodríguez, ha assegurat que el premi és "un impuls per a la biblioteca", però que sobretot estan "molt contents pels veïns del barri":

"Tenir aquesta biblioteca tan desitjada i que fa tant de temps que l'esperen i que a sobre guanya com a millor biblioteca, molt contents per ells".

En aquest sentit, veïns com en Pedro, expliquen com l'equipament ha revitalitzat la zona:

"És fantàstica, per mi és el millor que hi ha, fa molta il·lusió que sigui tan gran i que vingui tanta gent. A les 10 del matí ja hi ha cua de gent esperant per entrar".

Altres usuaris, com la Maia, també valoren el disseny arquitectònic i els diversos espais funcionals que engloba: "Pots estar fent colzes o també més distesa. He flipat, m'ha agradat molt". D'altra banda, la Núria destaca el canvi que ha comportat l'equipament respecte a l'anterior biblioteca de la zona:

 "Ha suposat molt perquè aquesta biblioteca ha substituït la que hi havia al carrer Selva de Mar i aquella era tot el contrari a aquesta, entrar era terrorífic" 

Fuente: TV3