Comença a exportar el Vilawatt a altres ciutats europees

Comença a exportar el Vilawatt a altres ciutats europees

Arrenca el procés de transferència del pla local de transició energètica perquè ho repliquin els municipis de Trikala (Grècia),

Seraing (Bèlgica) i Nagykanizsa (Hongria)

Tres sessions telemàtiques han servit per donar el tret de sortida al procés de transferència del Vilawatt. Aquesta ha sigut la primera de les trobades transnacionals previstes en el projecte de transferència URBACT-UIA que lidera Viladecans, que té com a propòsit replicar la bona pràctica en transició energètica Vilawatt a tres ciutats europees: Trikala (Grècia), Seraing (Bèlgica) i Nagykanizsa (Hongria).

La primera reunió virtual, que s'emmarca en la primera fase preparatòria de la transferència, ha servit perquè les ciutats sòcies es familiaritzin amb el projecte i comencin a establir el full de ruta on es definiran les accions que es portaran a terme a cada ciutat en els 18 mesos vinents. La primera sessió ha comptat amb la intervenció de Jordi Mazón, tinent d’alcalde per a la Transició Ecològica, Alicia Valle, gerent municipal i project manager de Vilawatt, Laura Pardo, tècnica de Projectes Europeus i Comunicació, a càrrec de l'estratègia participativa del projecte, Arnau Alarcón, tècnic de Vilawatt i coordinador de l’ULG (Urban Local Group) i Jaume Catarineu, CEO d’Ubiquat, desenvolupador de l’app de la moneda local.

Els responsables del projecte viladecanenc han explicat els cinc pilars sobre els quals se sustenta el projecte Vilawatt: una estructura de governança energètica local en forma de consorci públic-privat- ciutadà, la formació i l’assessorament a través de les comunitats d’aprenentatge, les obres d’adequació d’habitatges per fer-los més eficients energèticament, la creació d’una moneda local i el subministrament i la compra agregada d’energia verda.

En aquests primers mesos es crearan els grups locals i s’estudiaran les capacitats d’adaptació del Vilawatt a cada una de les ciutats, tenint en compte els recursos de cada una d’elles i valorant com adaptar aquests 5 pilars del projecte. 

Durant tot el procés es comptarà amb el suport dels experts externs Mireia Sanabria, experta en l’execució de transferències URBACT -també ha liderat l’altre dels grans projectes URBACT de Viladecans, l’ON BOARD- i Donal O’Herlihy, consultor especialitzat en energia. 

Un projecte nascut el 2016 que continua amb el programa URBACT-UIA

El projecte de transició energètica Vilawatt, nascut l’any 2016, fruit del compromís de Viladecans amb la lluita contra el canvi climàtic, és una de les Xarxes de Transferència aprovades pel programa URBACT-UIA a Europa. El Programa URBACT té com a objectiu la transferència d’una bona pràctica UIA (Urban Innovative Actions) a altres ciutats europees. Mitjançant aquest programa, URBACT vol definir i posar a l’abast de totes les ciutats d’Europa una metodologia que els ajudi a adaptar als seus territoris experiències d'èxit a altres ciutats, tot estalviant recursos.

Amb aquesta aposta d’URBACT pel projecte Vilawatt, Viladecans es consolida com a ciutat líder en l'àmbit europeu  en projectes innovadors, i avança en el seu compromís amb l’Agenda 2030 -el pla d’acció de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible- contribuint a reforçar les aliances entre ciutats, una de les claus per a l’assoliment dels 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS).

Més informació: www.vilawatt.cat

Peu de foto: Viladecans va ser escollida per la Unió Europea, juntament amb París i Göteborg, per impulsar tres projectes innovadors sobre transició energètica, el 12 d’octubre de 2016. En concret, en l’àmbit de la transició energètica, hi va haver 113 candidatures. L’alcalde Carles Ruiz i el tinent d’alcalde de Medi Ambient i Ciutat Sostenible, José Luis Atienza, van estar presents a l’acte que va donar a conèixer els municipis vencedors, emmarcat en la Setmana Europea de les Regions i Ciutats. A la foto, moment de recollir el reconeixement, a Brussel·les.

 Fuente: Ajuntament de Viladecans