Descarbonitzar la mobilitat i afavorir la igualtat d'oportunitats

Descarbonitzar la mobilitat i afavorir la igualtat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest matí que l’inici de les obres de connexió del

Trambaix i el Trambesòs per l’avinguda Diagonal, “ens apropa a dos objectius importants que tenim com a país: la descarbonització de la mobilitat i l’articulació del territori”.

D’una banda, ha dit, “passem a un model de mobilitat molt més sostenible”, “molt més segur i amable amb l’entorn urbà”, i, de l’altra, facilitem “un pas endavant per esborrar les fronteres que encara avui existeixen en termes de desigualtat social i desigualtat d’oportunitats”, perquè “fer arribar la connectivitat és fer arribar oportunitats”.

La connexió entre les dues xarxes tramviàries de la ciutat que avui inicien l’Ajuntament de Barcelona i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) unirà 9 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Barcelona. El president ha destacat “l’oportunitat” que suposarà aquest nou servei de transport pels veïns i veïnes de Barcelona, però també de ciutats veïnes i del conjunt de l’àrea metropolitana, “donant accés a un dret a la mobilitat que avui és un dret indispensable”. També ha remarcat que implicarà una “important transformació urbanística, avançant cap a ciutats més amables, que permetin que tothom se’n senti partícip”.

En aquesta primera fase es crearan 3 noves parades i un intercanviador. El nou tram de tramvia connectarà amb quatre línies de metro, l’L1, L2, L4 i L5, i tretze línies d’autobús de TMB, a més d’enllaçar amb les tres línies actuals del Trambesòs, la T4, T5 i T6. També es potenciarà la intermodalitat amb FGC i Rodalies de la ciutat de Barcelona. La Generalitat té previst invertir-hi 40 milions d’euros.

Segons els estudis de les administracions, la futura connexió de la xarxa tramviària permetrà captar 222.000 viatgers diaris i reduir el pas de 12.500 vehicles privats cada dia pel tram central de l’avinguda Diagonal.

El president ha clos la seva intervenció agraint la feina d’institucions, entitats i moviments socials, per fer possible aquesta connexió i ha subratllat que cal entendre de cara a futures actuacions, que “totes les administracions titulars d’infraestructures han d’anar alineades”. “Això ha de poder funcionar a l’hora de tenir una millor xarxa de rodalies, continuar amb el procés d’obertura de noves línies i estacions de metro, millorar la xarxa de busos i fer possible tota la transformació de la mobilitat que ja estem duent a terme i que farem més intensiva en els propers anys”, ha afirmat.

Fuente: Govern de Catalunya