Arribarem als 9 milions de vacunes administrades

Arribarem als 9 milions de vacunes administrades

La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha explicat que aquesta setmana “arribarem als 9 milions de

vacunes administrades, però no ens hem de relaxar, perquè la pandèmia continua i continuarà”. Així ho ha dit en la seva compareixença setmanal en roda de premsa de seguiment del procés de vacunació de la COVID-19 a Catalunya.

També ha indicat que s’aprecia una inflexió en la incidència de la COVID-10 al nostre país, una davallada important en el nombre de casos, per la qual cosa la situació epidemiològica comença a millorar lleument.

Cabezas ha comparat la forta incidència que ha provocat la variant Delta a Catalunya i a Espanya amb la de països del nostre entorn afectats de manera semblant, com Holanda i el Regne Unit. I ha dit que a tots aquests països s’està veient aquest descens paral·lel del nombre de casos. En una onada que ha afectat inicialment a persones més joves, que són les que després han transmès la malaltia a persones del seu entorn.

En el decurs de la seva intervenció, la secretària de Salut Pública també ha dit que dels 774 ingressats a les UCI (dada que inclou a totes les persones ingressades a l’UCI des de l’1 de juliol), el 73,% no estan vacunats; el 12,% ho estan parcialment i el 15% tenen la pauta completa.

Pel que fa a les dades d’ingressos en llits hospitalaris convencionals, dels 4.790 ingressos comptabilitzats des de l’inici de juliol, el 63,5% no estan vacunats. I dels que sí ho estan, el 10,2% tenen la primera dosi i el 26,3%, disposen de la pauta completa.

Sobre la situació a l’atenció primària, continua l’elevat nombre de visites diàries, tot i que Cabezas ha ressaltat que s’hi està reduint lleument la pressió assistencial, la qual cosa és un indicador també de la davallada de la incidència de la COVID en els últims dies.

Avança la vacunació també entre el més joves

Pel que fa a les xifres de la campanya de vacunació de la COVID-19 a Catalunya, Cabezas ha indicat que, a data 27 de juliol, s’han administrat més de 8,8M de dosis, un 95,3% de les vacunes rebudes.

El percentatge de tota la població catalana amb pauta vacunal completa ha passat, en una setmana, del 52,6% al 55,5% i el de la que està parcialment vacunada, del 61,9% al 63,4%.

És important remarcar que el 91,1% de les persones de 60 anys o més han iniciat la vacunació, de les quals prop d’un 89% ja l’ha completada; i que el 89,4% de les de 50 o més anys també l’han començat, de les quals gairebé un 87,2% ja l’ha finalitzada.

De l’actualització de dades de vacunació a Catalunya, destaca el fet que més del 74,2% de les persones de 16 anys o més ja ha iniciat la vacunació, de les quals un 65,7% ja està vacunada amb la pauta completa. I és a la franja d’entre 30 i 39 anys on més s’ha incrementat la cobertura: prop del 60% de persones d’aquestes edats tenen una dosi posada, mentre que el 44,4% ja tenen la pauta completa.  

Justament, la campanya de vacunació posa el focus en aquests moment en la vacunació de les persones de 30 anys o més, tot i que la població de la franja d’entre 60 i 69 anys, més vulnerable, també preocupa, en especial el 3% de les persones d’aquestes edats que encara no han rebut la 2a dosi de la vacuna.

Per altra banda, pel que fa a disponibilitat de noves dosis, avui se n’han habilitat moltes de noves així com de cites obertes en la plataforma https://vacunacovid.cat . Per això, Salut demana a la població que encara no s’ha vacunat un nou esforç més d’implicació per demanar hora, cobrir les cites disponibles i no perdre cap dosi.

Crida unànime dels professionals a la responsabilitat de la població

A la compareixença davant els mitjans també ha participat el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Pablo Horcajada, que ha explicat com 26.000 professionals de 54 societats científiques s’han unit per signar un comunicat conjunt on alerten de la situació crítica en aquesta cinquena onada de la pandèmia. Un comunicat amb el qual fan una crida a la responsabilitat personal de la població per aturar els contagis.

“No volem ser alarmistes, però volem recuperar la consciència que les mesures de protecció individual i col·lectives són eficaces i per això fem una crida a la responsabilitat personal, en especial a la gent jove, a la gent no vacunada, que són els més susceptibles de contraure la COVID-19 i de contagiar-la”, ha manifestat el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar. Mesures ja conegudes com limitar els contactes socials, evitar les reunions de més de 10 persones, fomentar el teletreball un cop més i fer servir mascareta en exteriors quan no s’estigui amb la pròpia bombolla.

Horcajada també ha apel·lat al suport dels mitjans de comunicació i dels influencers de les xarxes socials per “fer una muralla informativa”, fluïda i veraç, que sigui capaç de conscienciar gent de totes les edats sobre la gravetat de la situació de la COVID, en especial per la variant Delta. Perquè si no, fora dels centres sanitaris “la gent viu com si res”.

Ha finalitzat demanant que “tothom qui es pugui vacunar i que no ho hagi fet encara, que ho faci”.

Per la seva bada, el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, present també en la roda de premsa, ha incidit en el fet que, tot i que ja han passat més de 500 dies des de l’inici, “la pandèmia continua, la variant Delta segueix aquí i és més contagiosa”, ha dit. I ha qualificat a aquesta cinquena onada com a “un diluvi: està plovent virus a bots i barrals”. Però també ha recordat que la situació de gravetat de les persones contagiades és millor respecte a la de les anteriors onades, gràcies a la cobertura vacunal de la població a Catalunya. Una vacunació que “és segura i efectiva”, ha sentenciat.

Trilla ha explicat que la fatiga pandèmica afecta a tota la població però en especial als professionals sanitaris de primera línia, que des del primer dia no han deixat de veure malalts de COVID-19. Els ha agraït la seva dedicació, així com també ho ha fet a tots els professionals dels equips de vacunació i als de la salut pública per la feina feta. 

Ha demanat solidaritat a tota la població per fer front a la pandèmia i per recolzar els sanitaris. “Ara toca picar pedra cada dia per tirar el sistema de salut endavant”, ha reblat.

Campanyes per conscienciar especialment als joves

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha agraït especialment l’esforç de totes les persones de 40 anys o menys que s’han brindat a compartir la seva experiència davant la malaltia en la campanya de xarxes socials #1decada3. Ja que és aquesta vivència en primera persona allò que pot conscienciar del que suposa contagiar-se: “tant per patir la malaltia greu com les possible complicacions de COVID persistent”. I ha insistit en què “necessitem de la col·laboració de tothom per aturar la malaltia”.

També ha parlat de la nova campanya “Tu que pots, para”, adreçada especialment a les persones joves, perquè limitin la seva interacció social i respectin les mesures de protecció (distància, mans, mascareta), per tal de contribuir a tallar els contagis.

Fuente: Govern de Catalunya