caenes

Noticias del Baix

Image
Image
Image
Image
El SOC destina 70 milions d'euros a formació professional

El SOC destina 70 Mill. de € a formació professional

  • Aquesta convocatòria està dirigida prioritàriament a persones aturades o en ERTO, però també pot contribuir a donar resposta a la demanda d’FP per part de les persones joves
  • El pressupost d’aquesta convocatòria és un 82% superior que l’anterior. La previsió és que gairebé 30.000 persones puguin participar en itineraris formatius que facilitin la seva inserció laboral

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) publicarà en les properes setmanes la convocatòria 2021 de subvencions per a la realització d’accions de formació professional per a l’ocupació, a la qual es destinen 70 milions d’euros, un 82% més que l’any passat.

Amb aquest important pressupost es preveu que participin en itineraris formatius gairebé 30.000 persones treballadores, prioritàriament aturades o en ERTO, de manera que puguin millorar la seva ocupabilitat, obtenir un certificat de professionalitat i qualificar-se o requalificar-se per treballar en sectors més dinàmics i resilients, amb l’objectiu de facilitar la seva inserció laboral en un mercat del treball durament colpejat per la crisi de la covid-19.

Però aquesta convocatòria del SOC, que es traduirà en més de 2.000 cursos de formació per tot el territori, també pot contribuir a donar resposta a l’elevada demanda de formació professional per part d’estudiants joves per al proper curs.

Una oferta formativa centrada en els sectors que millor han resistit la crisi

El SOC ha dissenyat una oferta formativa que té en compte els sectors que millor han resistit l’impacte de la covid-19 i que presenten una millor situació en el mercat de treball català, i s’ha incrementat el pes de criteris més qualitatius en la formació, com són el valor afegit de les especialitats o el seu valor estratègic. També s’han incorporat les aportacions dels agents socials i econòmics i representants del món local que conformen el Consell de Direcció del SOC.

Alguns dels sectors en els que s’han prioritzat les accions formatives són el digital, els àmbits vinculats amb la indústria, l’atenció a les persones o les especialitats relacionades amb la transició verda, entre d’altres.

Aquesta vegada l’oferta formativa –presencial, teleformacio i mixta- s’ha construït en base a certificats de professionalitat, ja que són l’instrument d’acreditació de qualificacions professionals, així com diferents especialitats d’idiomes. A més, és una convocatòria que vetlla per l’equilibri territorial, tot garantint un atorgament comarcal descentralitzat i proporcional a les necessitats formatives.

Una resposta també a la demanda d’FP per part dels joves

Pel que fa a la gent jove, la formació de certificats de professionalitat del SOC pot ser complementària a l’oferta de cicles formatius del Departament d’Educació. Molts dels certificats de professionalitat de nivell 2 que s’oferiran són equivalents a continguts que s’inclouen en els cicles formatius de grau mig, de la mateixa manera que els certificats de professionalitat de nivell 3 són equivalents a continguts de cicles formatius de grau superior.

Amb el fet de cursar determinats certificats de professionalitat ja s’obté la qualificació per a l’exercici professional, com per exemple la instal·lació elèctrica, de xarxes de gas, de manteniment d’ascensors, l’aplicació de biocides, el socorrisme, els monitors de lleure o determinades activitats esportives.  

Històricament un 25% dels participants en les formacions subvencionades pel SOC amb aquesta convocatòria han estat joves menors de 30 anys, de manera que previsiblement donarà resposta a més de 7.500 joves.

El SOC i el Departament d’Educació es coordinaran per donar resposta al decalatge que s’ha produït entre oferta i demanda d’FP -en una part important motivat per la reincoprporació al sistema educatiu de persones no provinents de l’itinerari acadèmic natural-, en els casos que sigui possible i sempre que les especialitats siguin prioritàries segons dades del mercat de treball. En funció de l’anàlisi de necessitats i del nivell de sol·licituds que obtingui aquesta convocatòria de subvencions, el SOC valora fins i tot ampliar-ne la dotació.

Enguany també està en execució un conveni de col·laboració entre el SOC i el Departament d’Educació a través del qual s’està finançant l’oferta de certificats de professionalitat des de la xarxa pública d’instituts, que complementa l’oferta professionalitzadora del sistema educatiu, i que enguany formarà unes 1.000 persones, entre els quals també joves. Actualment s’està treballant en la definició d’una nova oferta de formació que, amb una dotació de 2,5 milions d’euros, podria donar resposta formativa a més de 1.000 nous alumnes fins al 2023.

Col·lectius prioritaris de la formació 2021

Les persones beneficiàries de les formacions d’aquesta convocatòria del SOC hauran de ser en un mínim del 70% treballadores aturades, i es consideren com a tals també les persones afectades per ERTO. També són persones prioritàries:

  • Persones amb especials dificultats d’inserció al mercat de treball: dones, persones amb discapacitat (reserva del 5% del pressupost total), persones més grans de 45 anys i persones aturades de llarga durada.
  • Persones que no cobren prestació per desocupació o que no hi tenen dret.
  • Persones amb baixa qualificació professional.
  • Joves menors de 30 anys.
  • Persones beneficiàries dels programes PAE (Activación para el Empleo) i d’altres que comportin l’obligació o compromís de participar en cursos de formació per a l’ocupació.
  • Persones sol·licitants de protecció internacional i d’altres col·lectius vulnerables sotmesos a persecució.

Entitats que poden accedir a la convocatòria

Poden presentar-se a aquesta convocatòria de subvencions les entitats inscrites o acreditades en el Registre de centres i entitats de formació del SOC, i que tinguin establiment operatiu a Catalunya. El termini de presentació de sol·licituds està previst inicialment entre els dies 1 al 14 de setembre, ambdós inclosos.

Les actuacions de formació subvencionades amb aquesta convocatòria s’hauran d’iniciar com a molt tard el 29 de desembre de 2021 i hauran de finalitzar com a màxim el 31 d’octubre de 2022.

Fuente: Govern de Catalunya