Gavà Circular, reconeguda als Premis Basf a les millors pràctiques d’economia circular a Espanya

Premis Basf a les millors pràctiques d’economia circular a Espanya

Gavà Circular, l’estratègia impulsada per l’Ajuntament de Gavà en col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua, ha estat distingida als V Premis BASF d’Economia

Circular amb un accèssit en la categoria de millor iniciativa pública. 

Aquests guardons, convocats pel grup BASF i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, reconeixen projectes o investigacions basats en l'economia circular que contribueixin de manera substancial al desenvolupament de la competitivitat empresarial posant el focus en la sostenibilitat ambiental i social.

A l’edició d’enguany s’hi han presentat més de 100 candidatures per part d’administracions públiques, grans empreses, petites i mitjanes empreses, i també organitzacions del món acadèmic i del sector de la divulgació. A l’hora de decidir els guanyadors, el jurat ha tingut en compte la visió estratègica de l'Economia Circular, l'impacte econòmic, social i ambiental, la perdurabilitat en el temps, la replicabilitat del model, el caràcter innovador de la proposta, l'abast del projecte, la disseminació a la cadena de valor i l’existència d’indicadors de seguiment.

Aquest accèssit a Gavà Circular se suma a l’Or obtingut en l’International Water Association (IWA) World Water Congress 2022. Un nou reconeixement a una trajectòria iniciada fa anys per orientar les polítiques públiques cap a l’economia circular, en la consolidació d’un model de ciutat sostenible, cohesionada i justa socialment. 

Gavà Circular, fruit de la col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua, més enllà d'avançar en el nou model econòmic també crea una cultura basada en el desenvolupament sostenible que garanteixi el creixement, la sostenibilitat i el desenvolupament del territori, en línia amb l'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana Espanyola.

El projecte s’ha materialitzat, amb RECAIGUA, un punt de recàrrega intel·ligent d'aigua subterrània que permet a l'Ajuntament estalviar fins a 3.000 metres cúbics d’aigua potable cada any en el reg i la neteja dels carrers, cosa especialment rellevant en situacions de sequera com l’actual. Ara es treballa en una segona instal·lació, aquesta vegada d'aigua regenerada, que també pugui proveir les empreses del parc empresarial que necessitin aquest recurs.

Perquè l'aigua regenerada es demostra com un element clau per reduir el consum d'aigua als usos principals del municipi: agrícola i usos urbans no potables. I això se certifica en el càlcul de la petjada hídrica, en què Gavà ha estat una ciutat pionera. Com també va ser la primera a l'Estat espanyol a subscriure els principis Water Wise Cities, promoguts per la Internacional Water Association per a un ús racional dels recursos hídrics.

L’aposta de Gavà per l’economia circular també abasta altres projectes, com el Hub ECCUS d'Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles.