Pressupostos de les oportunitats, per sortir de la pandèmia

Pressupostos de les oportunitats, sortir de la pandèmia

Els comptes municipals de 2022, que sumen 72,6 milions d’euros, incidiran en la sostenibilitat, la inclusió social i la

transformació digital de la ciutat. El Ple Municipal de Viladecans va aprovar ahir els pressupostos municipals per al 2022, amb els vots a favor dels grups de l'equip de govern (tretze regidors del PSC i una de Comuns), i els negatius d'ERC (5) i Ciutadans (4) i Podemos (2). L'Ajuntament pressuposta per a 2022 un total de 72.617.130 milions d'euros, els comptes més elevats de la seva història, que suposen un augment d'un 3,6% respecte a 2021, gràcies sobretot a les aportacions de la resta d'administracions públiques, sobretot de l'Estat (17,2 milions d’euros; un 12% més). En termes consolidats, integrant les societats municipals i la Fundació Ciutat de Viladecans, la xifra s'apuja a 98 milions d'euros.

Joana Sánchez, tinenta d'alcalde de Serveis Generals i d'Empreses i Innovació, va presentar els comptes per a 2022 com "els pressupostos de les oportunitats, que tenen una clara voluntat de sortir de la pandèmia generant oportunitats de futur per a tots els ciutadans i ciutadanes. I, alhora, poder fer front als reptes globals que emmarca l'Estratègia 2030 i l'Agenda Urbana Local". Sánchez va explicar que els pressupostos de 2022 aposten per potenciar els eixos estratègics municipals: la inclusió social, la sostenibilitat i la transformació digital.

Nova subvenció per sufragar el cost dels estudis de grau universitari

Respecte a la inclusió social i atenció a les persones, es destinaran 8,6 milions d’euros a l’assistència social i el foment de l’ocupació; 6,8 milions a educació; 4,7 milions a Cultura i 2,4 milions a Esport. Entre les noves mesures aportades, destaca el finançament de les matrícules universitàries dels estudiants amb menys recursos. Un projecte innovador, dotat amb 50.000 € i pensat per no deixar a ningú enrere en la sortida de la crisi sanitària.

En aquest mateix eix, destaca també la despesa en ajudes socials d’habitatge (45.000 euros), així com l’Oficina Local d’Habitatge (433.000 euros). Es potencien, a més, els serveis d’atenció domiciliària i teleassistència (1.725.000 euros i 136.000 euros respectivament).

Quant al manteniment de ciutat, el 2022 l’Ajuntament realitzarà un esforç important en la recollida de residus i neteja de carrers (una inversió ja de 6,6 milions), així com a la seguretat ciutadana i la convivència, amb 5,1 milions d’euros destinats al servei de Policia Local. La despesa en enllumenat públic i electricitat en escoles i equipaments arribarà als 1,7 milions d’euros, 400.000 euros més que l’any 2021.

L’Ajuntament també seguirà apostant fort per la dinamització econòmica. Un punt d'atenció important continuarà sent la digitalització i la dinamització del comerç i el turisme local (1,8 milions d'euros) i programes com la gestió del Marketplace Compra 08840 (58.000 euros), i Innova Dona, pensats per ajudar als comerços i empreses a digitalitzar-se per accedir a nous mercats i captar noves oportunitats. Les partides pressupostàries destinades a la transformació digital com a palanca d'innovació superen els 400.000 euros.

Més inversions com a motor econòmic

Enguany es destinaran més de 6,2 milions d’euros en inversions que se sumaran als 12 milions d'euros procedents d’exercicis anteriors, de projectes que encara seguiran en execució l’any vinent.

Entre els principals projectes d'inversió destaquen la pista coberta del patí de l'escola Els Garrofers (1.322.523 euros); la rehabilitació exterior de la biblioteca de Can Xic (749.168 euros); el projecte museogràfic de Can Amat (570.000 euros); l'asfaltat de carrers (222.000 euros), la compra de vehicles de recollida de residus i neteja (668.000 euros), la millora de l'eficiència energètica dels edificis municipals (600.000 euros), la dotació de nous jocs infantils (310.000 euros) i la redacció del projecte de la futura piscina municipal descoberta d’estiu (211.000 euros), entre d'altres.

A més, es crearà l’Oficina Viladecans 2030 per poder desplegar les actuacions seguint els plans estratègics de ciutat, l’Estratègia 2030 i l’Agenda Urbana Local, que persegueixen els reptes globals de desenvolupament urbà sostenible. Aquesta línia de treball pot incidir en la captació de nous recursos econòmics per a la ciutat, ja que l’Ajuntament preveu sol·licitar als fons europeus Next Generation fins a sis projectes (quatre dels quals ja estan presentats) en àmbits com la mobilitat sostenible, la naturalització urbana, la transformació digital o la competitivitat econòmica.

Pressió fiscal per sota de la inflació i bona salut financera

Els nous pressupostos contemplen la congelació de tots els impostos i taxes. Únicament s'actualitza l'IBI amb un augment del 2,6%, que queda per sota de la inflació. Tot i que la regla d'estabilitat pressupostaria continua suspesa, l'Ajuntament de Viladecans gaudeix d'un endeutament sostenible del 23%; amb un total de 15,8 milions d'euros, que durant 2022 només s'incrementarà en 1 milió d’euros.

Joana Sánchez va explicar que "seguim amb una bona salut financera amb un 23% d'endeutament respecte al màxim legal possible del 110%. Si el banc d'Espanya recomana un endeutament dins d'un nucli familiar que no superi el 35% dels seus ingressos totals, el sentit comú, solidari i amb visió d'assumir possibles situacions imprevistes que s'esdevingueren, pots donar tranquil·litat a la nostra ciutadania, saber que té un ajuntament responsable".

Fuente: Ajuntament de Viladecans