Una nova plaça connectarà la Rambla amb l’illa del Centre Cultural i la Casa de les Famílies

Una nova plaça connectarà la Rambla amb l’illa del Centre Cultural i la Casa de les Famílies

  • L’obertura de dos passatges millorarà l’accés i visibilitat dels dos equipaments

  • És una de les actuacions de la Modificació de PGM de reordenació de l’entorn d’equipaments del centre, que permetrà guanyar espais verds i habitatges públics i privats

     

El Centre Cultural i la Casa de les Famílies s’obriran a la Rambla. L’Ajuntament projecta la creació d’una plaça enjardinada que doni accés i visibilitat als dos equipaments i que connectarà amb la Rambla a través de dos nous passatges.

En aquests moments l’Ajuntament està treballant en els projectes de rehabilitació i reforma del Centre Cultural, un cop ja ha passat a ser propietat municipal, i d’ampliació i millora de la Casa de les Famílies, i la modificació urbanística que es planteja vol donar més vitalitat als dos futurs equipaments creant una plaça i obrint-los també a la Rambla, a més dels accessos existents al carrer de Sarrià.

La nova plaça s’aixecarà a l’espai que actualment ocupa el pati interior del Centre Cultural i connectarà amb la Casa de les Famílies. El nou espai verd enllaçarà amb la Rambla gràcies a la creació de dos nous accessos a l’altura dels números 34 i 36, i 26-30.

El primer passatge, d’una amplada de fins a 8 metres, serà a cel obert, i s’hi obre la possibilitat de construir dos nous edificis cantoners, reemplaçant els actuals. El segon passatge s’ubicarà sota un edifici que quan es desenvolupi substituirà les construccions existents i garantirà el pas cap a l’interior.

 

A més, els immobles resultants de la nova ordenació oferiran espais d’activitat i servei en planta baixa, que ajudaran a activar tot l’espai del seu entorn, mentre que les plantes pis es destinaran a habitatges de diferent tipologia.

Aquesta és la intervenció més destacada i emblemàtica de la Modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) de reordenació de l’entorn dels equipaments del centre, aprovada pel Ple Municipal de forma inicial.

Es tracta d’una evolució del model vigent, amb visió de futur, per donar resposta a les necessitats següents:

  • Estendre la vitalitat de la Rambla i de l’Illa de Vianants cap a espais situats en segona línia, que compten amb equipaments de primer nivell.

  • Perfeccionar el relligat interior del nucli històric.

  • Millorar l’espai urbà de manera inclusiva i amb perspectiva de

Gènere, habilitant més espais oberts i zones verdes.

  • Incrementar l’oferta d’habitatge.

  • Fomentar una mobilitat més sostenible, amb una pacificació progressiva dels carrers.

  • Protegir i promoure el comerç de proximitat, complementant el nou planejament que impedeix la creació d’habitatge en planta baixa en locals comercials en les principals vies comercials, i permetent aquesta opció en els carrers adjacents sempre que es tracti d’habitatge protegit.

La MPGM vol millorar de manera gradual les condicions urbanístiques de l’entorn de la Rambla, intervenint en certs punts per modificar l’ordenació dels volums i la qualificació del sol. També permetrà ajustar la requalificació dels equipaments existents al sector d’acord amb el seu ús real.

Així, a més de contemplar els dos nous passatges que connectaran la Rambla amb la nova illa verda al voltant del Centre Cultural i la Casa de les Famílies, la MPGM també obre la porta a intervenir en altres punts del barri del Centre, com el carrer de Viladecans, el passatge Rambla i l’entorn del parc de la Torre Lluc.

Carrer Viladecans, ampliant l’eix cívic de l’Illa i la Rambla

La proposta passa per requalificar la cantonada que actualment ocupa l’edifici municipal de La Formo i convertir l’actual equipament en un edifici d’habitatges, reculant la façana del c. Viladecans per fer un carrer més ample.

Aquesta intervenció, que quan es desenvolupi garantirà la reubicació dels serveis municipals i entitats que actualment fan ús de l’espai, també permetrà crear petites zones verdes i una placeta que reforçaran el caràcter cívic i verd d’aquest eix.

Un passatge de la Rambla més curt que revitalitzarà el Mercat del Centre

Actualment, el passatge de la Rambla és un carrer estret que connecta amb el Mercat del Centre. El tram final discorre per sota d’un edifici municipal on hi ha algunes parades i locals vinculats al mercat. Amb el pas dels anys s’hi han anat incorporant volums que fan que el passatge perdi valor arquitectònic i sigui més llarg del necessari.

Per això, es proposa ordenar les qualificacions urbanístiques que s’han anat agregant, distingint els que són patrimonials dels que no ho són, i també dels que són municipals dels que són privats i tenen habitatges consolidats.

La solució implica escurçar el passatge per guanyar lluminositat. Això comportarà requalificar com a zona edificable tant l’edifici patrimonial com la construcció més recent perquè s’hi puguin construir habitatges a les plantes pis. La planta baixa es dedicaria a activitat comercial, previsiblement per poder encabir un supermercat que complementi i reforci l’atracció comercial del mercat, sense generar un competència pel que fa a producte.

Les entitats afectades per l’operació, arribat el moment, es reubicaran a altres equipaments municipals.

Nou edifici d’habitatge dotacional al carrer del Centre

La MPGM també se centra en l’illa que conformen el carrer del Centre, el carrer de Salvador Lluch i el parc de la Torre Lluc, que s’ordena amb una visió conjunta d’acord amb l’entorn i les necessitats actuals i futures d’aquest àmbit.

La modificació resol la creació de la rampa d’accés del pàrquing de la Torre Lluc en una zona verda, i que deixa a descobert una gran mitgera d’una finca residencial que limita amb l’antiga Casa de la Vila (actual Centre d’Història). La proposta passa per qualificar i ordenar una petita peça d’equipament on es construiria habitatge dotacional, que ocuparia una posició estratègica, amb tots els serveis de proximitats, i permetria integrar l’actual mitgera descoberta que genera una imatge negativa respecte el parc de la Torre Lluc.

La nova construcció se situaria just a sobre de la rampa d’accés a l’aparcament soterrat, que es manté, amb un acabament de qualitat que respectarà el gran xiprer existent i tota la tanca patrimonial amb el camí d’accés al parc.

Una plaça de Dolors Clua més gran i més verda

La zona verda sobre la qual ara s’aixeca la rampa d’accés al pàrquing de la Torre Lluc es traslladaria a la plaça de Dolors Clua, que actualment està configurada com una glorieta envoltada de calçada i vehicles estacionats.

L’objectiu és aconseguir un continu verd amb la Torre Lluc i el parc, aconseguint una superfície total de més de 10.600 metres quadrats. Es proposa reurbanitzar la calçada i convertir-la en una plataforma única perquè esdevingui un espai pacificat i sense barreres arquitectòniques. Les places d’estacionament que quedin afectades per a transformació de la plaça es reubicaran en altres sectors propers.

La MPGM també permetrà reconèixer zones verdes ja urbanitzades, com la de la plaça Major, la plaça Josep Tarradellas i la pròpia Rambla, on la qualificació de sòl vigent talla la zona verda per habilitar un pas viari que, des de la seva conversió en zona de vianants, ha perdut tot el sentit.

A més, comportarà el reconeixement del Museu Municipal com a equipament municipal, cosa que permetrà consolidar aquest espai i dinamitzar-lo encara més.

Informació a la ciutadania

El dijous, 21 de novembre, a les 18.30 hores tindrà lloc una sessió informativa sobre la nova reordenació de l’entorn dels equipaments del centre de Gavà. L’acte tindrà lloc a la Unió de Cooperadors de Gavà (rambla de Maria Casas, 102). Per assistir-hi, cal realitzar inscripció prèvia en aquest enllaç.

També s’ha obert un espai sobre la MPGM a la plataforma digital Gavà Participa, Gavà Decideix.