Els pressupostos de la Generalitat del 2024 projecten una nova residència pública per a la gent gran a Viladecans

Els pressupostos del 2024 projecten una nova residència pública per a la gent gran

Els pressupostos de la Generalitat del 2024 inclouran la redacció del projecte d’un nou equipament d’allotjaments amb serveis per a gent gran a Viladecans, que doni resposta a la necessitat social del municipi, complementant l’oferta de l’actual

Centre Social i Sanitari Frederica Montseny. L’equipament es podrà construir en uns terrenys municipals reservats per aquest efecte en l’avinguda del Mil·lenari que, quan els acords oportuns estiguin signats, l’Ajuntament de Viladecans cedirà immediatament.

L’alcalde Carles Ruiz ha volgut destacar “l’esperit de col·laboració que ha presidit el diàleg entre el conseller Carles Campuzano, i l’Ajuntament per desencallar el projecte d’ampliar els serveis públics d’atenció a la gent gran a Viladecans”. “Veiem amb satisfacció que l’actual equip de la conselleria de Drets Socials ha mostrat sensibilitat sobre les necessitats de la nostra ciutat, en un moment que només rebíem notícies de retallades de serveis. Esperem que després de la redacció del projecte vinguin més accions i el centre residencial públic per a la gent gran sigui aviat una realitat. La ciutat el necessita”.

Viladecans compta amb un únic centre assistencial públic, el Centre Social i Sanitari Frederica Montseny, que dona suport per atendre pacients amb necessitats sanitàries i socials. Disposa d'un total de 182 places, de les quals 106 són places residencials (102 concertades i 4 privades) concertades amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, 76 són places de centre sociosanitari, 27 són d'hospital de dia sociosanitari concertades amb el Departament de Sanitat de la Generalitat i 20 de les places són de centre de dia.

A l'estiu del 2023, la direcció del Centre Social i Sanitari Frederica Montseny va anunciar les seves intencions de què el centre deixés d'oferir el servei de residència i de centre de dia. L'Ajuntament es va mostrar en total desacord. La tinenta d'alcalde de Sostenibilitat Social i Serveis a la Ciutadania, Olga Morales, va manifestar que "l'Ajuntament no consentirà que es perdin ni places de residència ni de centre de dia".

Aquesta reivindicació va ser expressada personalment al conseller Carles Campuzano, que va visitar Viladecans el 10 de gener, a qui també es va informar de primera mà de l’existència d’uns terrenys de propietat municipal destinats a l’ampliació de serveis residencials per a la gent gran de la ciutat. La trobada es va celebrar a Ca n’Amat-Museu de Viladecans. Campuzano va estar acompanyat pel delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, i la directora territorial de Drets Socials a Barcelona, Marta Massagué.

L’alcalde Carles Ruiz, a més, va explicar al conseller el reforç de l’acció comunitària emprès pel govern municipal, a través del programa Viladecans em Cuida, i li va demanar la col·laboració de la Generalitat per mantenir una atenció social de qualitat a Viladecans a través dels diferents programes i equipaments. Campuzano, que va signar en el llibre d'honor de l’Ajuntament, es va comprometre a incrementar la col·laboració de la Generalitat.