Les desaparicions de menors a Catalunya d'entre 13 i 17 anys l'any 2022
.Les dades de persones desaparegudes durant l’any passat a Catalunya van augmentar un 8,6% respecte l’any 2021,
situant-se en 3.620 desaparicions respecte a les 3.333 de l’any anterior
. La Unitat Central de Persones Desaparegudes ha investigat des del 2010 un total de 30 desaparicions en l’àmbit criminal, el que suposa un 0,001% del total acumulat de desaparicions des del 2010
. Un total de 14 homicidis amb ocultació de cadàver investigats des del 2010 corresponen a casos de violència de gènere i 3 a detencions il·legals de dones en un context de matrimonis forçats. Des del 2018, s’han instruït 5 casos vinculats amb el tràfic de drogues
. Cada dia es denuncien 10 desaparicions a Catalunya. L’índex de resolució dels casos instruïts l’any passat és del 98%, el que significa que a 31 de desembre del 2022 hi havia 72 casos oberts denunciats l’any 2022 en què no s’havia localitzat la persona desapareguda
. Darrera de cada persona que desapareix existeix una família que pateix les conseqüències d’aquesta absència. L’Oficina d’Atenció a les Famílies de les Persones Desaparegudes ha atès durant 2022 333 famílies afectades
. La reincidència en persones menors desaparegudes es va situar en un 49%, la qual cosa representa que 463 persones menors han estat reincidents. Respecte a la reincidència en aquesta franja d’edat, es detecta una reducció del 25% en relació amb el 2021
. Els Mossos d’Esquadra mantenen un canal obert amb les fundacions i associacions que treballen en aquest àmbitamb l’objectiu de millorar l’assistència a les famílies
La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra va instruir durant l’any passat un total de 3.620 desaparicions, el que representa una mitjana de 302 persones desaparegudes al mes. Respecte l’any anterior suposa un augment del 8,6%, passant de 3.620 persones desaparegudes l’any 2022 a 3.333 l’any 2021. Un total de 106 casos denunciats corresponen a desaparicions fora de Catalunya, el que suposa un augment de 39,5% respecte l’any 2021 quan se’n van registrar 76. Avui se celebra el Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent amb un acte que se celebra a Cornellà de Llobregat en commemoració de les persones desaparegudes.
L’índex de resolució de tots els casos investigats durant el 2022 és del 98%, la qual cosa significa que a 31 de desembre de l’any passat van quedar 72 casos oberts en què no s’havia localitzat la persona que va desaparèixer. Del total de persones desaparegudes, 1.332 han estat reincidents, fet que equival a un 36,8% respecte el total de desapareguts. El percentatge d’homes desapareguts és del 60% respecte el de les dones que representa un 40%.
14 feminicidis en l’àmbit de la parella amb ocultació de cadàver des del 2010
La Unitat Central de Persones Desaparegudes (UCPD) com a servei central especialitzat en les investigacions per desaparició d’àmbit criminal (homicidis amb posterior ocultació de cadàver), ha treballat des de l’any 2010, un total de 30 casos d’aquestes característiques. Representa un 0,001% de totes les desaparicions registrades des del 2010. Del global de casos, 23 van resultar ser homicidis amb posterior ocultació de cadàver (14 feminicidis), 3 detencions il·legals de dones en un context de matrimonis forçats i 4 van esdevenir marxes voluntàries o accions suïcides. Per tant el 57% dels casos treballats per la UCPD estan directament relacionats amb violència de gènere.
Des de l’any 2018, la UCPD ha detectat un increment notori de casos d’homicidi i posterior ocultació de cadàver relacionats amb l’activitat del crim organitzat i mes concretament amb el tràfic de drogues.
Es redueix un 25% la reincidència en persones menors desaparegudes
Les dades generals reflecteixen una disminució del 17,2% en les desaparicions de persones menors d’entre 13 i 17 anys i representen un 27% de totes les desaparicions. En total l’any passat es van instruir 985 casos per desaparicions de persones menors en aquesta franja d’edat respecte els 1.190 casos de l’any anterior. La reincidència en aquesta franja d’edat es va situar en un 49%, la qual cosa representa que 463 persones menors desaparegudes han estat reincidents. Respecte a la reincidència en aquesta franja d’edat, es detecta una reducció del 25% en relació amb el 2021.
Pel que fa a persones menors desaparegudes entre 0 i 12 anys, es van registrar 67 desaparicions, un 8% menys que l’any anterior. Les dades relacionades amb persones majors de 65 anys desaparegudes apunten un increment del 31%, passant de 216 casos el 2021 a 283 el 2022.
La Regió Policial Metropolitana Barcelona i les Regions Policials Metropolitanes Nord i Sud concentren el major número de persones desaparegudes amb un total de 2.310 casos.
En relació amb les desaparicions de persones menors, els Mossos d’Esquadra treballen fent un abordatge integral amb les famílies que han patit la desaparició d’una persona menor d’edat per dotar de recursos en l’àmbit familiar per fer front a la situació i per evitar la reincidència. Des de l’Oficina d’Atenció a les Persones Desaparegudes (OFDES) s’impulsen accions de col·laboració, coordinació i interlocució amb associacions i entitats amb l’objectiu de treballar conjuntament i de manera transversal aquest fenomen i reduir la reincidència en les desaparicions de menors que l’any 2021 va arribar a ser del 74%.
Els Mossos d’Esquadra col·laboren amb el Centre Nacional de Desapareguts (CNDES) de la Secretaria d’Estat de Seguretat del ministeri de l’Interior participant de forma activa en les diferents propostes de treball recollides en el primer Pla Estratègic en matèria de Persones Desaparegudesaprovat l’any passat i amb vigència fins l’any 2024. Aquesta col·laboració també es tradueix en les millores en els procediments d’investigació per a la resolució de casos tant a nivell nacional com a internacional.
Així mateix el Sistema de Persones Desaparegudes i Cadàvers i Restes Humanes Sense Identificar (Sistema PDYRH) ha implementat nombroses millores des de la seva posada en funcionament l’any 2010 i s’ha consolidat com la eina de referència utilitzada per les Forces i Cossos de Seguretat amb casos relacionats amb la investigació de persones desaparegudes. El fet que l’utilitzin totes les FFCCS permet que una denúncia per desaparició pugui ser consultada per qualsevol cos policial, permetent una major coordinació i eficàcia.
Abordatge i assistència directa amb familiars afectats per desaparicions
Els Mossos d’Esquadra mantenen un canal obert amb les fundacions i associacions que treballen en aquest àmbitamb l’objectiu de millorar l’assistència a les famílies. Aquesta comunicació es realitza a través de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes (OFDES), que es va posar en marxa el dia1 d’abril de 2014, i que s’ha consolidat com a servei referent en l’àmbit de l’assistència a les famílies de persones desaparegudes.
Des de la seva creació i fins a 31 de desembre, ha tingut coneixement d’un total de 34.025 persones desaparegudes, haatès 1.635 famílies i ha gestionat 13.186 trucades, entre les quals destaquen 4.741 de coordinació a unitats instructores i d’investigació i 8.445 trucades d’atenció a familiars, on les consultes més freqüents s’han centrat en l’estat de les investigacions, orientació en la pressa de decisions o l’assessorament en qüestions jurídiques.
Des de l’OFDES s’han realitzat des de la seva creació, 673 entrevistes presencials, la majoria de les quals s’han fet en el domicili familiar així com s’han dut a terme acompanyaments a la família en dispositius de recerca.
En relació amb les gestions realitzades durant l’any passat destaquen l’atenció a 333 famílies afectades i la gestió de 2.229 trucades, a més de 92 entrevistes presencials amb famílies afectades.