La consellera de Justícia ha participat en l'homenatge a la petita Yaiza

La consellera de Justícia ha participat en l'homenatge aYaiza

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, afirma que “des de les institucions s’ha de condemnar tota mena

de violència i estar al costat de les víctimes, i les seves famílies”. La titular de Justícia, que ha participat en l’homenatge que s’ha fet avui a Sant Boi de Llobregat en record de la petita Yaiza- assassinada fa un any a mans de la seva mare- ha estat contundent: es tracta del “més execrable dels crims quan és la mare qui el perpetra, perquè és contra natura”.

Lourdes Ciuró ha explicat que el Govern de la Generalitat va aprovar l’any passat un decret llei, impulsat pel Departament de Justícia, amb l’objectiu de “protegir la vida i la seguretat dels infants” en els casos de violència vicària. “Els jutges i magistrats hauran de prohibir les visites i comunicacions del progenitor violent amb els menors per protegir-los de situacions de risc”, ha dit la consellera qui ha recordat també que, amb l’aprovació d’aquesta normativa, “els nens i les nenes avui viuen una mica més segurs”.

El decret llei modificava els articles del Codi civil de Catalunya sobre la guarda, les estades i les comunicacions dels menors. Així, en els casos en què qualsevol dels dos progenitors tinguin indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista, aquests tindran prohibides les estades, les visites i les comunicacions amb els seus fills.

Màxima expressió de la violència envers els fills

La violència vicària consisteix en qualsevol mena de violència exercida contra els fills amb la finalitat de provocar un dany psicològic a l’altre progenitor. Tot i que la vicària és, a priori, un tipus de violència masclista, el decret llei aprovat pel Govern català parla també de violència familiar a l’hora de prohibir o suspendre les comunicacions i estades del progenitor violent amb els fills. La violència familiar és aquella que s’exerceix en l’àmbit de la família i que pot afectar avis, germans, etc.

Un registre propi per a totes les víctimes menors

El nombre de criatures víctimes de la violència vicària creix any rere any. Després de reunir-se l’any passat amb el pare de la Yaiza, la consellera Ciuró va anunciar la creació d’un registre propi català on quedarien recollits tots els menors morts a conseqüència de la violència vicària, però també familiar, siguin víctimes del pare o de la mare. Aquest registre ha començat a funcionar enguany a través de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, que depèn del Departament de Justícia.

Una papallona per recordar la Yaiza

Ara fa un any, Catalunya va viure un fet que va causar una profunda commoció: la mort de la Yaiza, la nena de quatre anys de Sant Boi, a mans de la seva mare, amb qui era en aquell moment al seu domicili de Sant Joan Despí.

En l’acte celebrat avui, on també han participat les alcaldesses de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i de Sant Joan Despí, Belén García, s’ha descobert la figura d’una papallona amb el seu nom que quedarà instal·lada al jardí de les papallones, al Parc de la Muntanyeta.

Amb aquest homenatge, impulsat per la família de la Yaiza, el Departament de Justícia se suma als ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i de Sant Joan Despí per expressar el seu suport al pare de la Yaiza i a la resta de la família.

Fuente: Govern de Catalunya