"Volem una interlocució real i efectiva amb les entitats...

"Volem una interlocució real i efectiva amb les...

La trobada, en la línia amb les que s’han mantingut amb representants d’altres col·lectius, ha servit per presentar les línies

estratègiques del Departament i escoltar les propostes i reivindicacions de les associacions.

Les entitats participants tenen un marcat enfocament feminista, antiracista i anticolonial, i són la veu de moltes dones sovint silenciades i racialitzades

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, s’ha reunit aquesta tarda amb part de les entitats independents de dones migrades. Aquestes associacions no formen part del Consell Nacional de Dones de Catalunya, però representen un gruix important d'aquest col·lectiu, el qual, molts cops, és silenciat a la nostra societat.


La trobada ha tingut per objectiu presentar les línies estratègiques de la conselleria per aquesta legislatura i per escoltar, de primera mà, les propostes i reivindicacions de les entitats. "Volem una interlocució real i efectiva amb les entitats", ha afirmat la consellera Verge. "Volem noves formes de fer polítiques públiques des de la cocreació i l'acompanyament. I això ho farem amb la resta de departaments del Govern, amb institucions amb les que compartim agenda, i per descomptat, amb les entitats feministes, antiracistes i LGBTI."

La trobada ha estat amb entitats i col·lectius de dones i feministes que no formen part dels òrgans constituïts, com el CNDC, però amb les que la Conselleria té molt àmbits en comú i amb les quals “volem mantenir una relació fluïda, escoltar les seves reivindicacions i necessitats”, ha apuntat Verge.

“Les perifèries deixen d’estar a la perifèria”

A la reunió també han assistit la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, la Directora General de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera, i la Directora general per l’erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí, i la directora de l’ICD, Neus Pociello.

La Secretària de Feminismes, Montserrat Pineada ha destacat la voluntat de la conselleria d’escoltar i sumar les reivindicacions d’aquestes entitats fins ara situades fora de les prioritats de l’agenda política. “Quan parlem de feminisme interseccional estem dient que aquelles que fins ara eren situades a la perifèria deixaran d'estar a la perifèria perquè volem posar aquestes experiències al centre de la política. Us demanem paciència i contundència perquè venim a canviar aquestes dinàmiques.”

Com a representats de l’ICD, Meritxell Benedí ha destacat la necessitat de “resituar les polítiques de l’ICD des de l’àmbit de les polítiques d’Igualtat. Hem de fer que l'ICD sigui la casa de totes”, i Neus Pociello ha afirmat que “des de l'ICD, garantirem molt més la diversitat de participació de totes les dones”.

Les violències i el racisme, en el punt de mira

La Directora general per l’erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, ha recordat la voluntat de la conselleria d’abordar la problemàtica de la violència masclista des d’una perspectiva integral. “El primer acord de govern versa sobre la violència institucional i això ja va ser una declaració d’intencions. Hem de posar en el centre la reparació i allò que les dones i les criatures necessiten.”

Per la seva part, la Directora General de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera, ha remarcat la importància de “posar en evidència el racisme institucional i que parteix d'una Llei d'estrangeria. Malgrat que aquest marc no el podem treure, sí que volem posar nom a les conseqüències d'aquestes violències per poder trobar les escletxes i anar reparant-les.”

En aquest sentit, la consellera Verge ha remarcat que la conselleria treballa des del “marc dels drets humans i la justícia feminista és un marc que impregna tota la conselleria”, alhora ha destacat la feina per les entitats. “Us agraïm la lluita que s'ha fet des de la vostra banda. Ara ens hem de fer corresponsables del que s'ha aconseguit des d'aquestes lluites i estem aquí per començar a teixir aquest diàleg”.

Les entitats, clau per avançar

La reunió ha comptat amb part de les associacions que treballen pels drets d’aquests col·lectius. Les representants han celebrat la creació de la conselleria: “Compartim l'alegria de que s'obri un espai de treball conjunt des del feminisme i l'antiracisme", ha afirmat Rocío Echevarría, del Col·lectiu Micaela-Maresme, tot i que també ha recordat la necessitat d’establir un equilibri territorial a l’hora d’accedir als serveis. “Necessitem una xarxa d’informació, de protocols de treball, de serveis d’atenció per als col·lectius de dones més precàries. És molt cansat, desrpés de treballar en les cures, fer activisme i fer entendre que la nostra posició és de precarietat i de no trobar respostes positives”, ha indicat Echevarría. La reivindicació de descentralització ha estat posada sobre la taula des del conjunt de les entitats i, en aquesta línia, la conseller Verge ha reconegut “la necessitat d’abordar aquests temes des de la diversitat d’entitats i dones” i ha assegurat que és “conscient com la inequitat territorial impacta en l'activisme”.

Les associacions que han pogut participar  a la trobada han  estat Bombo Ndir, en representació del col·lectiu Diverses 8M, de la Red de Migración, Género y Desarrollo, i de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes (ADIS); Bea Cantero, de Mujeres Pa’lante; Vania Arana, de LasKellys BCN; Úrsula Santa Cruz Castillo, de l’Associació Sembrar: Incidencia para la transformación social; Norma Vélez, de Mujeres Unidas Entre Tierras; Rocío Echevarría, del Col·lectiu Micaela-Maresme, i Norma Falconi i Manuela Fernández, de Sindillar.

Aquesta reunió s’emmarca dins l’objectiu de la consellera Verge i el seu equip de donar a conèixer del Departament i les seves línies de treball per als pròxims anys. Unes trobades que també volen establir ponts de diàleg i col·laboració entre les entitats de tot el territori.

Fuente: Govern de Catalunya