Viladecans llança el programa Viu Verd per renaturalitzar la ciutat seguint la regla 3-30-300

Programa Viu Verd per renaturalitzar la ciutat seguint la regla 3-30-300

L'Ajuntament obrirà un procés consultiu per saber com les persones senten la presència de la natura a la ciutat, com la valoren i quins aspectes creuen més destacats. L'estand municipal de la Fira de Sant Isidre, que se celebrarà els dies 18 i 19 de maig,

servirà per conèixer opinions i aportacions de la ciutadania que ajudin a la creació del Pla de Naturalització de Viladecans. El Pla es basarà en el programa Viu Verd, que desenvoluparà la regla del 3-30-300, promoguda per la Fundación Biodiversidad, per garantir que el verd urbà ajudi a viure millor. Segons aquesta regla, cada persona ha de poder veure almenys tres arbres des de casa, tenir 30 % de cobertura vegetal al seu barri i ser a 300 metres d'un parc amb vegetació. Durant la Fira també s'organitzaran passejos i observacions d'aus urbanes i nidificacions.

L'octubre del 2023, la Fundación Biodiversidad i el Ministeri de Transició Ecològica van concedir 2,8 milions d'euros per impulsar aquestes metes. El projecte, que finalitzarà el desembre del 2025, és finançat pels fons europeus Next Generation. Viu Verd és una aposta per fer realitat i demostrar que un model urbà en el qual la natura és més present també permet construir més salut entre les persones que hi viuen. És a dir, que la natura i la salut són un binomi inseparable en l'àmbit urbà. El nom del programa no apel·la a un color en si mateix sinó a un concepte per deixar d'entendre la ciutat com a l'antagonista del camp i, així, impulsar-hi la integració de la natura. A les ciutats mediterrànies, les zones verdes tenen molts colors i encara més tons, i tots aquests afavoreixen un estil de vida més saludable.

Viu Verd promou una major presència d'elements naturals dins de la trama urbana, i també la millora de la qualitat dels espais verds existents per afavorir-hi la biodiversitat amb diferents accions. Els primers projectes que es desenvoluparan seran el Nou Eix Verd a Ponent, la potenciació de la natura a parcs i jardins i a la façana de l'autopista, i la creació de nous hàbitats per a la fauna.

El nou eix verd a Ponent és una de les actuacions centrals del programa, que busca connectar i potenciar els espais verds de la zona de Ponent tot creant una trama que travessi aquests barris fins a arribar a l'espai forestal. Per aconseguir-ho, es naturalitzarà un tram de l'avinguda de Can Palmer i es densificarà la cobertura vegetal en parcs propers i carrers per configurar aquest gran eix verd.

També es potenciarà la natura en zones verdes ja existents, com els parcs de la Gent Gran, de la Pau i de la Marina, els jardins de Creu Casas, les places del Llobregat i del Primer de Maig o la façana de l'autopista C-32 davant del Parc de Negocis. El nombre d'espais es podrà veure ampliat segons la diagnosi de la infraestructura verda per avaluar el compliment de la regla 3-30-300.

Es crearan també nous hàbitats per a la fauna afavorint la presència de més animals als espais urbans de natura que contribueixin no només a la biodiversitat, sinó també al gaudi o el control natural de plagues. Així, en col·laboració amb l'Institut Català d'Ornitologia, s'incorporen més d'un centenar de caixes niu per a aus i mig centenar de refugis per a ratpenats repartits per la ciutat. També, refugis per a insectes i petits vertebrats. A més, es crea al parc de la Marina un reservori de fauna útil enfront de les plagues.

Amb aquestes mesures, l'Ajuntament vol augmentar la resiliència davant del canvi climàtic amb la incorporació de la natura com a un element per avançar en la qualitat de vida i millorar la qualitat dels espais verds actuals, tot fent créixer tant la massa arbòria de la ciutat com la presència i diversitat de fauna en aquells, creant nous hàbitats per a animals.

També pretén impulsar accions de transformació urbana per potenciar la renaturalització de carrers i places que posin en evidència com el verd urbà afavoreix la salut física i mental, convertint així Viladecans en un laboratori ciutadà que serveixi d’exemple a altres municipis similars, i situar la sensibilització i l’acció ciutadana envers el valor del verd urbà com a mecanisme per afavorir la salut física i mental, a través d’accions participatives i formatives que empoderin la ciutadania a l’hora de reivindicar.

Accions ciutadanes per cuidar el verd urbà

El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Català d’Ornitologia, Plant for the Planet i l’Institut de Salut Global de Barcelona, que aportaran coneixement científic en salut ambiental. Un dels objectius del projecte Viu Verd és implicar la ciutadania en aquest procés de renaturalització del municipi. Per això s’organitzaran diverses accions perquè hi participi activament la ciutadania de Viladecans durant tot aquest procés.

La fundació Plant For The Planet Espanya s’ha sumat a Viu Verd per convertir Viladecans en una ciutat referent amb el pla ‘Ambaixadors per la Justícia Climàtica’. Més de 1.600 alumnes de primer i segon d’ESO participaran en els cursos educatius Acadèmia Plant For The Planet. Aquestes formacions permeten a adolescents entendre l’emergència climàtica i, el més important, aprendre a explicar-la a altres persones per fer créixer la conscienciació i l’acció. Des de l’any 2008 s’han impulsat aquestes acadèmies a 75 països. Plant For The Planet Espanya també col·laborarà amb Viladecans en l’increment de la massa arbòria de la ciutat, amb plantades populars. La fundació ja ha fet en els darrers anys accions amb escoles i de responsabilitat social empresarial en les quals s’han plantat més de 500 arbres, en especial a la riera de Sant Climent. Amb Viu Verd es faran noves plantades populars l’any 2025 (sempre que ho permeti la sequera) per incorporar altres 500 arbres més a parcs i zones verdes locals.

De la mà de l'Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global), Viu Verd posarà en marxa l’Escola de Biodiversitat, un espai de coneixement perquè les persones interessades en l’emergència climàtica i la biodiversitat es formin i coneguin les dades que confirmen el greu problema del canvi climàtic.