La primera espigolada de tarongers urbans recull més d’un miler de quilograms de fruita per fer melmelada

Espigolada de tarongers urbans recull més d’un miler de quilograms

Més de 60 estudiants de l'Institut i veïns i veïnes de Sales van participar dissabte, 24 de febrer, en la primera espigolada de tarongers amargs a la ciutat, que es va fer pels carrers del barri. Es tracta d’una nova iniciativa del Pacte pel Clima de Viladecans, que,

des del curs passat, està impulsant accions per aprofitar els aliments i evitar-ne el malbaratament, i ha comptat amb el suport de la Fundació Espigoladors i la implicació de l'associació veïnal i el Casal Barri de Sales, així com d'altres entitats del municipi. L’activitat va tenir molt bona rebuda i es va arribar a tots els arbres recollint gairebé mil quilograms de fruita.

Com són taronges amargues, no es poden menjar directament i es transformaran amb melmelada. El mateix veïnat va elaborar una petita part en la demostració realitzada dissabte i la resta serà la Fundació Espigoladors la que, gràcies al projecte Urban(eat)a, finançat per la Generalitat, que també s’està duent a terme en altres municipis, la transformarà a l’obrador d'Es-imperfect –l’empresa d’inserció laboral i de transformació alimentària de la fundació esmentada–, i la retornarà per poder-la menjar.

Així doncs, col·lectivament s'ha aconseguit aprofitar aliments locals que, d'altra manera, es perdrien i, en aquest cas, embrutarien el terra. La propera acció del Pacte pel Clima prevista per als mesos de juny i juliol consistirà en promoure productes de temporada del camp de Viladecans, com el carbassó i el tomàquet, i s'organitzaran tallers de cuina per aprendre tècniques i receptes per aprofitar-los.

El Pacte pel Clima de Viladecans té per objectiu establir un marc d’acord entre els diferents agents locals per tal d’actuar amb urgència i determinació enfront de l’emergència climàtica. L’increment de les temperatures, l’escassedat d’aigua i d’altres canvis que està experimentat el nostre clima tindran un important efecte sobre les nostres actuals condicions de vida així com de la resta d’ecosistemes i biodiversitat. El Pacte pel Clima de Viladecans proporciona una xarxa de relacions i un programa de treball conjunt a partir del qual poder organitzar una acció coordinada. La ciutadania pot donar suport al Pacte adherint-se al seu programa.

(www.viladecans.cat/ca/pactepelclima)