L’Hospital de Viladecans i Càritas col·laboren per aprofitar el menjar sobrant

L’Hospital i Càritas col·laboren per aprofitar el menjar sobrant

L’Hospital de Viladecans i l’entitat local Càritas Interparroquial han signat un acord per tal d’aprofitar

les racions d’àpats que l’hospital prepara per als pacients i que finalment poden acabar sobrant. La col·laboració entre aquestes entitats s’emmarca dins del projecte Pont alimentari, gestionat per les fundacions Rezero i el Banc de Recursos, amb el qual col·laboren més de 60 entitats socials de tot Catalunya per a un aprofitament amb triple impacte: social, econòmic i ambiental. 

La iniciativa ha rebut el seu darrer impuls gràcies al Pacte de Viladecans pel Clima, l’espai de col·laboració entre els agents locals per impulsar conjuntament accions davant l’emergència climàtica, que aquest curs desplegarà un pla d’accions per reduir el malbaratament alimentari al municipi. L’empresa Mésss (Clece-Arcasa), gestora actual de la restauració del centre, també ha tingut un paper facilitador per posar en funcionament el circuit de manera ràpida.

El servei segueix el protocol de funcionament per a la donació i recepció d’aliments establert pel projecte Pont alimentari i se’n garanteixen les mesures de seguretat gràcies a les instal·lacions de l’entitat i als armaris isotèrmics per transportar els aliments amb seguretat alimentària que ha facilitat l’Ajuntament.

Així, des del 15 de desembre del 2022, Càritas Interparroquial de Viladecans es desplaça setmanalment fins a la cuina de l’hospital per recollir de mans de l’empresa que gestiona la restauració del centre els àpats sobrants, i després els distribueix entre les seves 76 famílies usuàries. En aquest mes de funcionament, s’han canalitzat ja 396 racions de menjar cuinat i les famílies en fan una valoració molt positiva, amb valor econòmic i per a la salut. Els excedents de l’Hospital de Viladecans se sumen, d’aquesta manera, als més de 900.000 kg d’aliments que cada any recupera el projecte Pont Alimentari.

El Parlament va aprovar, l’any 2020, la Llei 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que previsiblement entrarà en vigor aquest 2023 i exigirà a les empreses disposar d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari, quantificar el malbaratament que generen i establir acords per aprofitar els excedents prioritzant sempre el consum humà.

Per la seva part, l’Ajuntament de Viladecans va encarregar, l’any 2021, al projecte Pont Alimentari una diagnosi sobre el malbaratament alimentari que es produeix al municipi en la distribució d’aliments al detall, el càtering i la restauració, en la qual van participar 81 comerços, disset centres educatius, 63 bars i restaurants, un hotel, tres residències i l’hospital. La diagnosi també va tractar sobre la capacitat que tenen les entitats socials que treballen la distribució d’aliments a la ciutat per redistribuir els excedents generats en aquests sectors.