El Centre Cultural de Gavà ja és de  propietat municipal

El Centre Cultural de Gavà ja és de propietat municipal

  • • El Bisbat de Sant Feliu de Llobregat i l’Ajuntament han  formalitzat la compravenda de l’equipament, que  recuperarà els usos culturals i cívics 
  • • Es modernitzarà i recuperarà el paper d’espai promotor de  l’activitat d’oci cultural i per a entitats de la ciutat 

El Centre Cultural de Gavà passa a formar part del patrimoni de la  ciutat. L’Ajuntament de Gavà i el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat han signat  avui la compravenda de l’immoble, el primer pas poder recuperar els usos  culturals i cívics de l’equipament del carrer de Sarrià. 

Amb aquest acord, Gavà recupera un espai molt lligat a la història recent de  Gavà. Generacions de gavanencs i gavanenques, mantenen vincles personals i  emocionals amb aquest espai, que durant més de 65 anys ha vist passar  persones, entitats i activitats estretament lligades a la vida cultural, associativa,  recreativa, parroquial i eclesial de la ciutat. 

L’alcaldessa Gemma Badia ha mostrat la seva satisfacció per poder arribar a  aquesta fita. “Avui és un gran dia per a Gavà. Per fi, el Centre Cultural ja és  de la ciutat i això és un gran regal de Nadal per a la cultura i per al lleure.  Estic molt contenta perquè aquest espai tornarà a recuperar la seva  essència com espai cabdal de l’activitat cultural, tal com recordem amb  nostàlgia molts gavanencs i gavanenques”, ha afirmat.

El vicari general del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Josep Maria Domingo ha  destacat que aquest “és un bon acord i té la vocació donar el millor ús a  aquest equipament i continuar la història de tants anys, amb les seves  activitats culturals, festives i, al capdavall, educatives”.  

L’operació s’ha tancat per un import d’1,1 milions d’euros que l’Ajuntament  abonarà al Bisbat en un total de quatre anys. D’aquesta manera, la inversió es  podrà assumir amb tota normalitat ja es gestionarà dins del pressupost municipal ordinari. 

Formalitzada la compravenda, l’Ajuntament començarà a definir el pla d’usos de  l’equipament de manera consensuada i participada amb el teixit associatiu. De  forma paral·lela, s’abordarà la redacció del projecte de rehabilitació. El Centre  Cultural es troba tancat des del 2020, a causa de les mancances de l’estat de  conservació de l’edifici i al risc de despreniment dels sostres que podien posar  en perill la integritat de les persones i entitats usuàries.  

La qualificació urbanística vigent de la parcel·la que ocupa és d’equipament  cultural i educatiu, i així ho continuarà sent.  

Història del Centre Cultural de Gavà 

El Centre Cultural ha estat un espai molt important per a la parròquia de Gavà, i  per extensió per la societat gavanenca. La història moderna de Gavà va molt  lligada a l’obertura de la fàbrica Roca Radiadors l’any 1917, que va suposar un  gran impacte econòmic i social per a la ciutat. Acabada la Guerra Civil, els  germans Roca, representats per la “senyora Angeleta” -apel·latiu afectuós amb  el que es coneixia la senyora Àngela Roca Soler-, van dur a terme una extensa  obra social que va incidir en la represa cultural i associativa del municipi. En la  postguerra, lligat a la parròquia de Sant Pere, existia el Patronat Catequístic que  acollia diverses activitats de caràcter cultural i esportiu. Amb el temps, aquest va  esdevenir insuficient per acollir les activitats que s'hi feien.  

Amb l’objectiu de construir un nou centre parroquial, l'any 1951 la senyora Àngela  Roca va vendre el solar que avui ocupa el Centre Cultural, al carrer Sarrià, al  llavors Bisbat de Barcelona. I posteriorment el Bisbat de Barcelona va fer  construir el Centre Cultural, encarregat a l’arquitecte Ramon Bayó Samsó, cedint  la seva gestió a la Parròquia de Sant Pere de Gavà. 

El Centre es va inaugurar el 24 de febrer de 1952, sota la direcció de la parròquia  de Sant Pere de Gavà, i es va constituir una junta directiva formada per un  president, un vicepresident, un secretari, diversos vocals i, com a fundadora i  vicepresidenta honorària, la senyora Àngela Roca.  

El Centre Cultural va heretar entitats del Patronat Catequístic, com el grup de  teatre o l'equip de bàsquet -que entrenava a la pista poliesportiva del pati-, i en 

va acollir de noves, com la Sociedad Colombofílica, el grup d'escacs, l'equip de  tenis taula o l'Agrupació de cinema amateur. Els caps de setmana s'hi  projectaven pel·lícules, fins i tot van organitzar-se sessions de cinefòrum. A  l'escenari del Centre Cultural van tenir cabuda nombrosos espectacles, com  actuacions teatrals, festivals escolars o el grup benèfic Art i Caritat.  Posteriorment, va acollir diferents entitats de cultura popular, com l’Esbart  Bruguers i els Bastoners de Gavà, diferents grups teatrals, i més recentment  altres entitats com la Casa de Andalucía. 

La propietat de l’edifici i del solar del Centre Cultural, des de la compravenda a  la senyora Àngela Roca, ha estat sempre de l’Arquebisbat de Barcelona, avui  substituït pel Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, i la gestió, a càrrec de la  parròquia de Sant Pere de Gavà. Tot i això, ja en democràcia, s’han produït  col·laboracions amb l’Ajuntament. L’any 1991 es va signar un conveni entre el  Centre Cultural, representat per mossèn Jaume Bogunyà com a rector de la  parròquia de Sant Pere de Gavà, i el Patronat de Cultura de l’Ajuntament de  Gavà, pel qual el Centre cedia les seves instal·lacions per realitzar espectacles i  conferències.  

Des d’aleshores, l’ús del Centre Cultural ha estat vinculat a entitats i s’ha dut a  terme de manera consensuada entre la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament de  Gavà. Va ser tal la col·laboració, que l’any 2015 l’Ajuntament va finançar, a través  d’un ajut de 90.000 euros de la Diputació de Barcelona i mitjançant un conveni  amb la Parròquia, l’adequació de tot el sistema elèctric, una actuació necessària  per garantir la continuïtat i la seguretat de les activitats d’entitats culturals. 

L’any 2020, va haver de quedar clausurat i es van deixar de fer activitats per  motius de seguretat.