Descoberta  dels paisatges de Gavà a peu o en bici

Descoberta dels paisatges de Gavà a peu o en bici

  • • A través d’una aplicació mòbil es recullen sis itineraris de natura autoguiats que permeten la descoberta de l’entorn de manera autònoma i interactiva 
  • • Es completa la senyalització turística entre el Castell  d’Eramprunyà i la platja amb la instal·lació de 77 senyals  

L’Ajuntament de Gavà ha creat una guia amb sis itineraris de natura amb  l’objectiu de donar a conèixer el paisatge, la biodiversitat, la geologia i el  patrimoni natural i cultural del municipi.  

Aquests itineraris es poden consultar a través del mòbil, mitjançant l’aplicació  Natura Local. Es tracta d’una aplicació gratuïta i disponible tant per IOS com per  Android.  

La tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit d’Urbanisme, Habitatge i Sostenibilitat  Ambiental, Rosa Mª Fernández ha presentat avui als mitjans locals aquesta  proposta que té com a objectiu “que tots i totes puguem gaudir de la natura  i, al mateix temps, conèixer el nostre patrimoni natural i cultural”. 

En aquest sentit, Fernández ha explicat que “a través de l’APP, les persones  usuàries es poden guiar i conèixer les informacions més rellevants dels  itineraris proposats sense necessitat de cobertura ni connexió telefònica. Així, la persona usuària pot escollir guardar la proposta de manera off-line  per utilitzar-la si no disposa de cobertura, o bé activar el navegador  convertint l’aparell en un terminal GPS”.

Les rutes autoguiades proposades són: 

✔ Camí de les Ferreres 

✔ Passeig Marítim i Estany de la Murtra 

✔ Camí del Pla de Querat 

✔ Camí de la Clota 

✔ Camí de la Sentiu al Castell i Font del Ferro 

✔ Camí de Bruguers a mar 

“Cada itinerari s’acompanya d’informació detallada sobre les  característiques de la ruta -durada, desnivell i dificultat- a més de diferents  indicacions per fer el recorregut i no perdre’s cap dels seus atractius des  del punt de vista del paisatge, la geologia, la flora i la fauna, l’arquitectura  o el medi ambient” a afegit la tinenta d’alcaldessa. Així incorpora una descripció  dels punts d’interès i una galeria fotogràfica, a més d’oferir la possibilitat de  traslladar comentaris i valoracions.  

L’aplicació, que també té una versió web, permet a més consultar i visualitzar les  propostes turístiques de Gavà i conèixer l’oferta de restauració. 

Passejada guiada el 27 de març 

Per donar a conèixer l’aplicació i promoure’n l’ús s’ha organitzat una passejada  guiada aquest diumenge 27 de març. Una activitat adreçada a un públic familiar  on es realitzarà un tram de l’itinerari del Camí de Bruguers a Mar. 

Es convocarà les persones participants en el parc del Calamot des d’on sortiran  en autocar fins a Bruguers. Un cop allà, pujaran a la Roca Foradada, punt de  partida d’un itinerari que acabarà al mateix parc del Calamot.  

Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o  trucant al telèfon 670 97 17 75 (horari d’atenció de 9 a 17 h). 

Un recurs educatiu 

L’Ajuntament també promou l’ús de l’aplicació als centres educatius de Gavà,  com una eina per treballar diferents aspectes del currículum fomentant la  descoberta de l’entorn més proper per a l’aprenentatge. 

Per això es presentarà l’aplicació als equips directius dels centres, i també als  personal docent referent del projecte d’escoles sostenibles.

També es proposa una visita guiada oberta al professorat dels centres educatius  de Gavà i a les seves famílies. Una visita prevista per al 2 d’abril i que recorrerà  l’itinerari que discorre entre el passeig Marítim i l’estany de la Murtra. 

Nova senyalització del Camí de Bruguers a Mar 

L’Ajuntament de Gavà està procedint a completar la senyalització turística d’uns  dels itineraris que recull la nova aplicació: el Camí de Bruguers a Mar.  En concret, al tram comprés entre el Parc de Bombers i la Platja que s’afegeix a la senyalització que Diputació de Barcelona, en col·laboració amb Gavà, ja  disposa entre el Parc de Bombers i el Castell, una àrea ja indicada com a part de  la Xarxa de Camins Turístics de Gavà i que forma part de la Xarxa de Senders  del Baix Llobregat. 

Aquesta intervenció té l’objectiu de facilitar la relació dels visitants amb el  recorregut, divulgant la seva riquesa natural i evitant la pèrdua dels menys  avesats. 

La senyalització completa les actuacions prèvies que es van fer a l’habilitació de  diferents camins, com és el cas del camí del Boscos a l’ermita de Bruguers, el  nou camí del Calamot i ca n’Horta, el nou pas de la carretera c-245, i la millora  del pas sota vies pel camí del Cul.  

Una vuitantena de senyals 

La senyalització municipal inclou 77 indicacions tant de direcció com de  distància. Segueix la línia emprada per la Diputació, ja que es tracta d’un sistema  molt experimentat per recorreguts no urbans, si bé s’implanten amb criteris d’imatge propis i normalitzats per l’Ajuntament. 

Les capçaleres responen a la imatge de Gavà que ja es pot veure en edificis i  elements singulars. El verd per a zones rústiques; vermell per a zones urbanes,  i blau per les zones properes al mar. 

A més, a la zona de platja la senyalització condueix als cinc passos de què  disposa el municipi per sobre de la C-31, a més del pont de la Pava. 

També es facilita la comunicació amb els municipis veïns de Castelldefels i  Viladecans per donar continuïtat als recorreguts turístics pel Baix Llobregat. 

 

Els senyals estan fixats a terra amb pals de fusta. Al nucli urbà però, i tret dels  que s’instal·len als parterres de jardí, són amb pals d’alumini i amb ancoratge  similars als senyals de trànsit.

Fuente: Ajuntamente de Gavà