16 protocols per prevenir les violències sexuals als espais públics

16 protocols per prevenir les violències sexuals

La Direcció General de Joventut (DGJ) ha donat un nou impuls i estratègia conjunta a diferents iniciatives per promoure

l’emancipació de les dones joves i la prevenció de les violències masclistes. En concret, s’han activat noves xarxes comunitàries estables per establir protocols que previnguin les violències sexuals a diferents espais públics d’oci; s’ha millorat el programa “3 voltes” de detecció i promoció de la igualtat i diversitat sexual entre la gent jove; i s’han reiniciat les sessions del programa “Revoluciona el gènere” als IES de Catalunya.  

Aquestes tres iniciatives s’han agrupat en una nova “estratègia lila” conjunta de Joventut per tal de generar espais que empoderin les dones joves i que reforcin la prevenció de les violències masclistes. 

Pel que fa als protocols, Joventut ha assessorat el 2020 un total de vuit consells comarcals, set ajuntaments i una mancomunitat (integrada per quatre municipis) i els ha implicat en el disseny i elaboració de protocols per prevenir i actuar davant de les violències sexuals en els espais públics d’oci.  

Es tracta d’una iniciativa emmarcada en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere a través del qual el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies té en marxa diferents actuacions des del 2019. 

L’elaboració dels protocols ha implicat inicialment unes 130 persones pertanyents a diferents àrees dels ens locals (com són Joventut i Igualtat), als col·lectius juvenils i entitats, així com a les persones joves d’aquell municipi o comarca, especialment d’aquelles que normalment tenen més dificultats per a participar. D’aquesta manera, s’ha permès sensibilitzar i implicar tots els agents en la prevenció de les violències masclistes des de la corresponsabilitat i la perspectiva comunitària. 

Ara, amb les xarxes de treball establertes amb l’elaboració dels protocols es preveu que podran intervenir de manera coordinada a nivell local i comarcal davant de situacions de violències sexuals que es puguin produir en espais públics d’oci, festes locals o altres esdeveniments festius. D’aquesta manera, es preveu prevenir, detectar i atendre la recuperació de les dones en situació de violències masclistes. 

Els vuit consells comarcals amb els quals s’ha implementat el protocol durant el 2020 són els de: l’Alt Penedès, el Bages, el Berguedà, La Selva, el Ripollès, l’Aran, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Per la seva banda, els municipis on també s’ha dut a terme l’acció de Joventut són els de: Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca, Roses, la Pobla de Segur, Torrefarrera, el Vendrell i Calafell. Finalment, també s’ha dissenyat un protocol a la Mancomunitat de la Vall del Tenes, que agrupa els municipis de Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. 

A més de vetllar pel bon funcionament dels protocols i d’avaluar-los, les xarxes establertes a aquestes poblacions també activaran mecanismes per tal d’incrementar l’apoderament de les dones en la utilització dels espais públics d’oci. Així mateix, es promourà la incorporació de la perspectiva de gènere de manera transversal al conjunt de les polítiques locals i comarcals. 

Una quinzena més d’ens locals el 2021 

L’Agència Catalana de la Joventut té previst d’implementar una quinzena més de protocols al llarg d’aquest 2021 a nous ajuntaments i consells comarcals en el marc també del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

A través d’aquest mateix Pacte, Joventut ha iniciat recentment els tallers de prevenció sobre violències masclistes “Revoluciona el gènere” a Instituts d’Educació Secundària (IES) d’arreu de Catalunya. L’objectiu és repetir aproximadament els resultats del curs passat 2020-21, durant el qual es va formar uns 1.000 alumnes mitjançant tallers de dues hores a nois i noies de 15 a 18 anys que cursaven ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

Així mateix, aquest 2021 també se seguirà amb les formacions a professionals de joventut amb l’objectiu d’aconseguir unes instal·lacions juvenils lliures de violències masclistes, ja siguin en cases de colònies, albergs de joventut, granges escola o aules de natura. 

Pel que fa al programa “3 Voltes!” -que promou la igualtat entre nois i noies, la diversitat sexual i de gènere i la prevenció de les violències-, Joventut hi donarà un nou impuls gràcies a millorar aspectes de la iniciativa com ara una major capacitat de detecció, de receptivitat entre el jovent, de coordinació entre agents i de transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques de joventut. El “3 Voltes!” va beneficiar el 2020 un total de 126 joves. 

Finalment, en l’àmbit de la recerca en violència masclista, properament s’editarà un monogràfic amb tres recerques sobre violències masclistes i joves elaborades per part de l’Observatori Català de la Joventut. Les conclusions es posaran a l’abast de totes les administracions i professionals que treballen en joventut perquè el puguin fer servir de punt de partida per a futures accions entorn d’aquesta problemàtica. 

Fuente: Govern de Catalunya