L’Ajuntament explica els pressupostos de la pandèmia

L’Ajuntament explica els pressupostos de la pandèmia

Una videoconferència va reunir a més de cent participats en la trobada anual informativa on l’equip de govern presenta

públicament els comptes de la ciutat

El Pla de Reactivació Local, que ha suposat una despesa de 4,9 milions d’euros, s’ha executat ja en un 89,7 % i tindrà continuïtat el 2021

L’Ajuntament de Viladecans va celebrar ahir l’Audiència Pública, una trobada anual dels màxims representants municipals amb la ciutadania per explicar els pressupostos de 2021 i qüestions de màxima importància per a la gestió de la ciutat. Enguany, a més dels comptes anuals, l’alcalde Carles Ruiz i les tinentes d’alcalde Joana Sánchez i Encarna García van informar sobre el Pla Local de Reactivació que l’Ajuntament va engegar el 2020 i que tindrà continuïtat. Donades les circumstàncies sanitàries, l'Audiència Pública es va celebrar en forma de videoconferència, que va tenir 102 participants.

L’alcalde Carles Ruiz va fer balanç del Pla de Reactivació Local (PRL), que consisteix en un paquet de 134 mesures “dissenyades i treballades d'acord amb el context actual, per tal de poder acompanyar a totes les persones i fer front units a la crisi de la COVID-19”. Ruiz va explicar que la situació de les finances municipals ha permès al Consistori dedicar, durant l'any 2020, un total de 4,9 milions d'euros del pressupost municipal al PRL. Aquest esforç econòmic extraordinari ha estat destinat a mesures econòmiques d’ajut a comerços i empreses, programes de suport i acompanyament als diferents col·lectius i entitats, la potenciació de la neteja i manteniment de l’espai públic, o l'adaptació dels serveis municipals a la nova situació.

Ruiz va definir aquest paquet de mesures del PRL, que fins ara s'ha executat en un 89,7%, com "una aposta conjunta i ràpida, ja que, en aquest desplegament de recursos, suport i acompanyament a les persones, empreses i serveis vulnerables de la ciutat, hi està treballant el conjunt de regidors i regidores de tots els grups polítics que compon l'Ajuntament". A més, l’alcalde va destacar que "cada una de les mesures s'està realitzant de la forma més personalitzada possible", posant d'exemple el Pla de Solitud, "un dels primers d'Espanya", que té per objectiu donar suport i ajudar a gestionar la salut emocional de totes aquelles persones que viuen soles o han perdut algun familiar.

Encarna García, tinenta d'alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat, va basar la seva intervenció en el medi ambient com a palanca de la resiliència, i ha assenyalat que "estem vivint moments històrics, dolorosos i complicats, que no es poden comparar amb res del que hem viscut fins ara, i a nosaltres ens toca canviar de plans i manera de fer, estar a l'altura de les circumstàncies". A més, també va assegurar, que "a partir d'ara els programes polítics hauran de quedar subordinats a un fet, reconstruir el que destrueix el coronavirus".

Joana Sánchez, tinenta d'alcalde d'innovació i organització interna, per la seva banda, va presentar els pressupostos municipals de 2021, els més alts de la història de Viladecans malgrat que no s’han incrementat els ingressos procedents dels impostos. Sánchez va afirmar que “la bona gestió dels darrers anys i la capacitat d’estalvi de l’Ajuntament han ajudat a afrontar els imprevistos d’ara, podent dotar adequadament el Pla de Reactivació Local”.

Per al 2021, l'Ajuntament disposa de més de 70 milions d'euros de pressupost. Tot i la congelació d'impostos, el pressupost creix un 4,3 % més que l'any anterior, gràcies a l'increment d'ingressos de l'impost sobre construccions empentat per la creació del barri de Llevant, per un major suport econòmic d'altres administracions i per la capacitat més gran d'endeutament. Pel que fa als ingressos, la majoria prové dels impostos i la resta de transferències d'altres administracions, de taxes, preus públics i concessions i de préstecs. En definitiva, les prioritats d'actuació d'aquest pressupost se centren, a més del manteniment de l'espai públic, equipaments i mesures de transició econòmica, contempla diverses actuacions per tal de mantenir la qualitat dels serveis i fer front a l'impacte de la COVID-19.

Els ciutadans i ciutadanes presents, molts representants d’entitats, van formular diverses preguntes. Els temes que més es van repetir van ser la preocupació per la supervivència de les entitats, les ajudes econòmiques als comerços i petits empresaris, la solitud de la gent gran, els projectes urbanístics de la ciutat i els equipaments futurs.