Aposta per la mobilitat sostenible amb les necessitats actuals

Aposta per mobilitat sostenible amb les necessitats actuals

El nou carril, que entrarà en funcionament de manera progressiva, serà prioritari per als autobusos, però no exclusiu 

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, entitat que gestiona el transport públic en aquest àmbit, està proposant als ajuntaments de l'entorn metropolità diferents accions per fomentar l'ús del transport públic. Una d'aquestes accions és la creació d'infrastructures viàries com els carrils bus, que preserven i prioritzen aquest mitjà de transport per fer-lo més ràpid, més eficient i, en definitiva, més atractiu.

En aquest context, els darrers dies de desembre es va procedir a la senyalització d'un carril bus a la ronda de Sant Ramon. Per tal de minimitzar l'impacte sobre la mobilitat actual, la seva entrada en funcionament serà progressiva. Per això, aquest nou carril serà prioritari però no exclusiu per al bus. La idea és preparar la ciutat i facilitar la transició cap a una mobilitat més sostenible, fent-la compatible amb les necessitats actuals de mobilitat a la ciutat.

En aquest sentit, aquesta setmana es procedirà a la millora de la senyalització per tal de corregir algunes deficiències detectades en l'execució del projecte per part de l'empresa contractada per l'AMB i per reconvertir en tram discontinu tot el traçat. La previsió és que aquestes millores finalitzin abans del 31 de gener.

L'Ajuntament agraeix les aportacions que molts ciutadans i ciutadanes li han fet arribar per millorar aquesta actuació.

Aquest carril està pensat no només per als busos sinó també per als diferents serveis públics: taxis, ambulàncies, bombers, serveis d'emergències i altres serveis municipals. I allà on no hi hagi un tram de carril bici segregat, serà també l'espai per on es prioritzarà la circulació de bicicletes i patinets, que tal com indica la nova ordenança ja no poden fer-ho per la vorera.

Avançar cap a una mobilitat sostenible

En el marc de la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats de l'entorn metropolità avancen cap a un nou model de mobilitat que prioritza els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic per sobre del vehicle privat.

En els darrers anys, l'Ajuntament ha desplegat diferents accions en aquesta direcció, com la creació de les zones 30, en les quals Sant Boi va ser capdavantera, i que van pacificar en el seu moment el trànsit a l'interior de la ciutat. En els darrers mesos, durant la pandèmia, també s'han implementat de manera experimental les zones 20, que pretenen prioritzar el vianant i facilitar la seva coexistència amb la bicicleta i el vehicle.

Totes aquestes mesures han anat produint els seus efectes. En l'actualitat, a Sant Boi el 78% dels desplaçaments dins de la ciutat són a peu, i l'ús de la bicicleta ha augmentat considerablement. Aquest increment s'ha reforçat amb la pandèmia.

El transport públic també ha estat una prioritat, i en els darrers anys se n'ha incrementat l'oferta amb la posada en marxa de noves línies de busos. Amb aquestes millores s'ha aconseguit multiplicar el nombre de persones usuàries i el de viatges anuals, arribant a 10,2 milions de viatgers acumulats al 2019.

La ronda de Sant Ramon, eix vertebrador de la mobilitat

La ronda de Sant Ramon és un dels eixos vertebradors de la mobilitat a Sant Boi, tant pel que fa a l'entrada i sortida del municipi com a la connexió entre barris. I tant en el trànsit de vehicle privat com en l'ús del transport públic.

En l'actualitat, per aquesta via passen línies importants com la L72, L78, L96, N13, E79, E70, L70, SB1. Hi ha una freqüència de pas de 17 autobusos/hora per sentit de circulació en el tram entre la c245 i el carrer Onze de Setembre, mentre que en el tram de Marianao aquesta freqüència augmenta fins als 23 autobusos/hora per sentit de circulació. Aquestes dades recomanen l'aplicació de mesures que hi prioritzin el transport públic.

No obstant, en la mesura en què aquesta via juga un paper encara essencial en l'entrada i sortida del municipi amb vehicle privat, cal que les mesures que s'hi apliquin siguin progressives i vetllin per la compatibilitat de les diferents modalitats de mobilitat.

Coherència amb les futures actuacions al municipi

Aquest carril bus s'ha d'entendre com a part d'una actuació més àmplia, que inclou la construcció del carril bici i bus segregats de la C245, que connectarà els municipis des de Castelldefels a Cornellà i que s'està executant en l'actualitat de manera conjunta entre l'AMB, els ajuntaments afectats i la Generalitat de Catalunya, i la variant de la C32, que depèn del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En el primer cas, es preveu que les obres finalitzin el 2022. I en el segon s'està ultimant el projecte de finalització de les obres per part del Ministeri i es preveu que es reprenguin a finals del 2022.

La instal·lació del carril bus a la ronda de Sant Ramon prepara la ciutat per fer possible una nova mobilitat metropolitana més sostenible i saludable.