L’Ajuntament de Viladecans aprova el seu pressupost més gran per pal·liar l’impacte de la pandèmia

Pressupost més gran per pal·liar l’impacte de la pandèmia

Malgrat la congelació d’impostos decidida pel Govern Municipal, els comptes creixen un 4,2 % i superen els 70 milions d’euros per primer cop

Viladecans (18 de desembre del 2020) –

 La recuperació empresarial i social davant la pandèmia sanitària impregna els comptes de l'Ajuntament de Viladecans per al 2021, les més elevades de la seva història: 70.070.000 (un 4,2 % més que el 2020). El Govern Municipal, malgrat decidir una congelació d'impostos, aposta per un pressupost expansiu amb l'augment d'altres ingressos que permeten conjugar les accions per pal·liar l'impacte de la COVID a la ciutat amb les prioritats habituals, com l'impuls de la qualitat de vida i les oportunitats, la cura i millora de l'espai públic, la cohesió territorial i la transició ecològica. Així, el pressupost potencia les inversions, que creixen un 21 %, i augmenta un 3,8 % la despesa corrent per millorar els serveis municipals.

Aquest dijous 17 de desembre, el Ple Municipal ha aprovat els pressupostos municipals consolidats –que freguen els 100 milions incloent les empreses publiques– amb l'aval dels catorze regidors de l'equip de govern –PSC i Viladecans en Comú– i els onze vots en contra de l'oposició. La tinenta d'alcalde Joana Sánchez va defensar els comptes públics en nom del Govern Municipal qualificant-los com "molt sensibles socialment i resilients econòmicament" i ha avançat que "suposaran una segona onada de suport al comerç, les entitats i les famílies en donar continuïtat al Pla de Reactivació local iniciat el 2020".

Recuperació empresarial i social

Si el 2020 la sobtada irrupció de la COVID va obligar a desmuntar els comptes per crear un pla de resposta urgent, el 2021 ja es preveu des d'un principi sustentar el pressupost per atacar els principals problemes i exercir de motor de recuperació econòmica i social. Així, es consoliden mesures impulsades pel Pla de Reactivació Local com els ajuts a les llars, la millora de la neteja viària i d'escoles, l'exempció de la taxa de terrasses a l'hostaleria, el manteniment de l'ocupació en els equipaments esportius i culturals (evitant els ERTO als treballadors) i el pagament del dèficit del Vilabús per la caiguda de persones usuàries. També s'incrementen notablement les ajudes a empreses (que es multipliquen per sis) i a les entitats, així com les accions de formació per a l'ocupació i els plans ocupació, els programes socials de cohesió als barris i l'atenció domiciliària (que creix un 10 %).

Més inversions com a motor econòmic

Més enllà de fer front a l'escenari que ha deixat la pandèmia, l'Ajuntament continuarà amb la seva aposta per seguir millorant l'espai públic i els equipaments, afavorint així l'activitat econòmica. Les inversions creixen un 21 % i superen els set milions. Algunes ja estan compromeses, com la urbanització del barri de Llevant (345.000 euros) i el nou eix cívic i pedalable de la carretera C-245 (806.000 euros) i altres compromeses i finançades per altres administracions, com la instal·lació de plaques solars (1,1 milions d'euros) –aquestes dues últimes importants per fer més sostenible la ciutat davant l'emergència climàtica, al costat de la inversió en eficiència de l'enllumenat públic (400.000 euros)–.

Altres inversions es donaran en escoles (699.000 euros) en forma de reparacions i millores, com la creació d'una coberta per a la pista de l'Escola El Garrofer; en carrers, amb reformes (553.235 euros), reasfaltats (350.000 euros) i plantació d'arbres en escocells buits en els darrers anys (100.000 euros); o equipaments, com les rehabilitacions del camp de beisbol (127.000 euros) i la biblioteca municipal (1,02 milions d'euros) i l'ampliació de l'street park del parc de la Torre-roja (22.700 euros).

Millora de la ciutat i la qualitat de vida

Per àmbits, els serveis a la ciutadania suposen gairebé la meitat del pressupost (47 %), mentre que es destina un 28,8 % a la cura i millora de la ciutat; un 17,2 %, a l'administració i serveis interns; un 5,8 %, a transferències a administracions supramunicipals, i un 2,1 %, a la devolució de préstecs bancaris.

Els serveis a la ciutadania estan encapçalats per l'atenció social (9,6 %), al costat de l'educació (9 %), la seguretat ciutadana (8,5 %), la cultura (6,6 %), el foment de negocis i l’ocupació (5,2 %), l'esport i la salut (3,7 %) i les relacions amb la ciutadania (3,4 %). Per altra banda, les principals despeses en la cura de la ciutat es realitzen en el manteniment de carrers, parcs i enllumenat (11 %) i en la neteja viària i recollida de residus (9,3 %), acompanyats pels relacionats amb la transició ecològica i el medi ambient (4,8 %) i amb les infraestructures i l'urbanisme (3,7 %).

Més recursos

 

Amb la congelació d'impostos decidida pel Govern Municipal, els ingressos creixen, d'una banda, gràcies a les transferències d'altres administracions, que augmenten en 1,49 milions d'euros –i es preveu que ho facin encara més durant l'any quan es concretin els Fons Europeu de Recuperació i el Pla de Sostenibilitat Ambiental de l'Àrea Metropolitana de Barcelona-. D'altra banda, la relaxació de les restriccions pressupostàries als ajuntaments per part del Govern d'Espanya (fixades per l'anterior executiu del PP), permeten que, gràcies a la bona situació financera d'anys anteriors, es puguin sumar 1,5 milions d'euros per ajudar a la reactivació económica, i també demanar un 43 % més de préstecs bancaris que el 2020 per poder finançar inversions.

Així, els comptes preveuen que la meitat dels ingressos el 2021 (50,3 %) correspondran a impostos; el 34,9 % a transferències d'altres administracions o organismes (el 63 % per part de l'Estat); un 9,8 %, a taxes, preus públics i concessions de serveis o espais, i un 5,6 %, a préstecs.