Ideaded inicia la producció, investigació i desenvolupament de semiconductors basats en tecnologia pròpia

Ideaded inicia la producció, investigació i desenvolupament de semiconductors basats en tecnologia pròpia

L’empresa Ideaded, desenvolupadora i productora de microxips de darrera generació, va presentar ahir oficialment les seves instal·lacions de Viladecans.

Ideaded destaca per ser l’única empresa de la península amb una sala blanca de 500 m2 amb capacitat productiva de semiconductors first of a kind (tecnologia pionera), la més gran del sud d’Europa en el seu sector. Una sala blanca és un entorn net controlat de temperatura, pressió i partícules per aconseguir un comportament homogeni dels processos que es produeixen al seu interior. La inversió total ha estat d’uns 12 milions d’euros i les instal·lacions funcionen ja al 90 %. En aquests moments hi treballen prop de cinquanta persones, però està previst contractar fins a un centenar de professionals altament qualificats en els propers mesos.

A l’acte van assistir l’alcalde Carles Ruiz, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i Francisco Blanco, secretari general d’Indústria del govern espanyol. També directius de grans empreses, inversors i representants de les universitats i centres de recerca més rellevants de Catalunya. Eduard Puig, director general de la companyia, va mostrar el seu orgull perquè “és una fita desenvolupar i produir semiconductors, encara més si són  first of a kind, tecnologies avançades amb materials orgànics que no estan basats en silici i que es manufacturaran per primer cop a Catalunya i Espanya, i encara una fita major, que siguin comercialitzables. Puig també va destacar que “aquest tipus de tecnologies, tal com va passar amb el silici, es convertiran en el futur de la indústria, permetent posicionar Catalunya i Espanya en una de les regions més importants d’Europa a nivell tecnològic”.

El Ministeri d’Indústria també dona suport a aquest sector en desenvolupament. Ideaded ha demanat 149 milions d’euros de capital públic i privat per continuar augmentant la seva capacitat productiva, 111 dels quals al Ministeri per a la creació, de cara al 2026, d’una nova instal·lació de 25.000 m2 que donaria treball a 697 persones. El secretari general Francisco Blanco va afirmar que “espero que aquests 111 milions que heu sol·licitat els puguem aconseguir, comptem amb els instruments necessaris per fer-ho i volem dirigir part dels recursos Next Generation a projectes com aquest que generen riquesa i treball”.

L’aposta de Viladecans pel talent i la innovació

Ideaded té la intenció d’ubicar la nova instal·lació a Viladecans si troba el terreny adequat, per la forta aposta que fa l’Ajuntament pel talent i la innovació i pel variat ecosistema d’empreses que treballen en sectors innovadors a la ciutat. L’alcalde Carles Ruiz ha manifestat en el seu parlament que “l’objectiu de l’Ajuntament és tenir empreses com Ideaded que fan projectes pioners en el sector dels microxips, com Unilever, que ha presentat el seu nou hub legal; Vueling, que està incorporant fuel sense emissions en els seus vols per reduir la petjada climàtica, o l’empresa Roca, companyia amb la qual estem treballant per fer realitat un futur hub de la construcció sostenible”.

La sala blanca d’Ideaded, que s’ha dissenyat per obtenir baixos nivells de contaminació, es destinarà al desenvolupament continu, testatge i producció de sèries curtes de microxips, entre cinc i vint milions d’unitats anuals. Els microxips són imprescindibles per a molts sectors, però l’empresa es vol centrar en el de l’IoT (Internet de les Coses) per fabricar el semiconductors de dispositius electrònics d'ús quotidià altament rendibles, aplanant el camí per a milers de milions de dispositius connectats.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha ressaltat que és fonamental estar presents en aquesta cadena de valor dels semiconductors i posicionar Catalunya com a líder del desenvolupament al sud d’Europa. “Volem participar d’aquesta tendència a Europa, però ho volem fer amb veu pròpia i hem constituït l’aliança catalana pels semiconductors i els xips, una posada en comú del sector públic i privat per reforçar tots els espais de la cadena de valor. Volem posicionar Catalunya internacionalment com a un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades amb aquest sector”, ha assenyalat.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya compta amb un centenar d’empreses i entitats de recerca i al voltant de 4.400 professionals.