La reforma de la C-245 confirma l’aposta per una mobilitat més segura i sostenible a Gavà

La reforma de la C-245 confirma l’aposta per una mobilitat més segura i sostenible a Gavà

• El nou eix permet l’equilibri entre el vehicle privat i l’augment de desplaçaments en transport públic, bici, patinet i a peu.
• L’obertura del carril bici que travessa la rotonda amb l’avinguda Bertran i Güell i la seva regulació amb semàfors garanteix la seguretat de les més de 1.500 persones que el fan servir diàriament.
• Nova campanya municipal pel bon ús dels patinets.
La nova C-245 ha demostrat com és possible la convivència pacífica i segura entre tots els modes de transport i al mateix temps potenciar una mobilitat més sostenible. La conversió de la carretera en un passeig urbà entre Cornellà i Castelldefels està acomplint els objectius amb els quals es va projectar el projecte: vertebrar un nou eix metropolità que prioritzés el transport públic, així com els desplaçaments a peu, en bicicleta o en vehicles de mobilitat personal.
D’aquí la creació d’un nou carril bus on s’ha implementat una nova línia d’altes prestacions, la M5; la promoció de la mobilitat ciclista mitjançant la creació d’un carril bici segur i continu que integra en gran part l’eix de metropolità Bicivia 7, i la creació d’itineraris més amables i segurs per als vianants.
1.500 usos diaris del carril bici
Les dades ho confirmen: cada dia, al voltant 1.500 persones fan servir el carril bici de la C-245 al seu pas per Gavà, ja sigui en bicicleta o en vehicles de mobilitat personal, com patinets. Així es desprèn de la web de l’AMB.
Renuevan C245

Per garantir un ús segur del carril bici de la C-245, el passat 6 de juliol es va procedir a l’obertura del tram que travessa la rotonda amb l’av. Bertran i Güell i la seva regulació amb dos semàfors, que s’habiliten únicament quan els i les ciclistes sol·liciten el pas mitjançant polsador.

S’ha completat així la programació dels semàfors a la intersecció, que permet una fase avançada per als autobusos i el creuament segur de vianants i ciclistes amb la mínima afectació possible al vehicle privat.

El servei metropolità de bicicleta elèctrica AMBici, també contribuirà a un major ús d’aquest mitjà de transport. Aquesta setmana s’ha ampliat amb una nova estació a l’avinguda d’Eramprunyà amb av. Joan Carles I i la setmana vinent amb una altra al carrer Sant Lluís amb carrer Montflorit (Font Groga).

Més transport públic

La nova C-245 ha incrementat l’oferta de transport públic. Ara fa tres mesos es va posar en servei la línia M5, que enllaça Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi i l’intercanviador de Cornellà, amb autobusos de gran capacitat que passen cada 10 minuts els dies feiners. La nova línia ha generat una demanda estable, arribant als 5.000 viatgers diaris.

Més espais segurs per als vianants

La remodelació de la carretera també ha contribuït a millorar l’accessibilitat i a disposar d’itineraris més amables i més segurs per als vianants. D’aquesta manera, Gavà avança en el foment dels desplaçaments a peu, que ja són la primera opció del 64% de la ciutadania per moure’s pel municipi, segons les dades del darrer Dibaròmetre, enquesta promoguda per la Diputació de Barcelona.

Altres actuacions

La transformació de la C-245 ha anat de la mà d’altres iniciatives impulsades per l’Ajuntament de Gavà per avançar en un nou canvi de model i d’hàbits de mobilitats basats en la seguretat i la contribució a la millora de la qualitat de l’aire.

Les línies d’acció han tingut com a objectiu garantir una circulació fluïda i la millora del transport públic, i al mateix temps, garantir l’aparcament i alhora eixamplar voreres i ampliar els carrils bici.

En els darrers quatre anys, Gavà s’ha consolidat com a Ciutat 30, i la xarxa ciclable s’ha incrementat en 7 km, arribant als 30 km. Aquesta xarxa s’ampliarà progressivament fins als 45 km en la perspectiva 2030.

NOVA CAMPANYA INFORMATIVA SOBRE ÚS DELS PATINETS

També ha entrat en vigor la nova Ordenança de Circulació, un marc normatiu que regula l’ús de la xarxa viària pels diferents modes de transport, incloent els patinets elèctrics.

El passat juny, la Policia Municipal va posar en marxa una campanya informativa sobre l’ús correcte dels patinets elèctrics a la ciutat. La iniciativa es va adreçar al conjunt de la ciutadania, si bé va parar especial atenció en els joves.

Per reforçar la difusió de la normativa, s’han elaborat uns díptics on es recullen les principals normes que es distribuiran als equipaments municipals i a través de la Policia Municipal i agents cívics, a banda de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Renuevan C245 1