L’Ajuntament impulsa les dues primeres comunitats energètiques

L’Ajuntament impulsa les dues primeres comunitats energètiques

L’Ajuntament de Viladecans ha iniciat dues proves pilot per a la constitució de comunitats energètiques

: als entorns de l’edifici que ocupen l’escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví i del Mercat de la plaça d’Europa. A través d’aquestes comunitats, l’Ajuntament compartirà amb la ciutadania l’energia solar generada a les teulades d’equipaments municipals. Cada família podrà disposar d’1 kW a un preu més econòmic que el de l’energia de la xarxa. Es calcula que cadascuna s’estalviaria al voltant de 150 euros a l’any.

La proposta municipal es va fer pública el dijous 6 d’octubre en una sessió informativa a famílies d’alumnes de l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví i Piulachs que visquin a una distància inferior a 500 metres, tal com marca la llei. Així, cinquanta famílies podran sumar-se a la prova pilot, afegint-se a una comunitat energètica local.

Les plaques fotovoltaiques per generar l’energia ja estan instal·lades a l’edifici que ocupen l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví i Piulachs des de la seva construcció, l’any 2014. A la resta dels altres vint edificis municipals al voltant del quals l’Ajuntament vol impulsar comunitats energètiques abans d’acabar l’any vinent, les obres estan en marxa. Aquest estiu van començar en set equipaments educatius, cinc d’esportius, quatre de culturals i tres d’administratius, al dipòsit de vehicles i al Mercat Municipal de la plaça d’Europa. Les obres compten amb el suport econòmic dels fons FEDER de la Unió Europea, que sufraga la meitat dels gairebé dos milions d’euros del cost del projecte.

El Mercat Municipal de la plaça d’Europa és l’altra  prova pilot que s’està posant en marxa. S’hi estan acabant ja d’instal·lar 80 mòduls fotovoltaics que, abans d'acabar l'any, permetran proveir tant l'edifici del mercat i l'oficina d'atenció ciutadana annexa com el consum propi d'una desena de paradistes del mateix mercat. L’objectiu és que puguin rebaixar al voltant d'un 30% el cost de la llum consumida per cadascun dels establiments.

La participació, per fases

Actualment, l’Ajuntament ja ha treballat la participació dels paradistes del mercat i està buscant famílies de l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví, que en cas d’estar interessades poden contactar amb l’Oficina Vilawatt. Per a cada nova comunitat energètica que es vagi a posar en marxa, l’Ajuntament obrirà una convocatòria prèviament. Podran aspirar aquelles persones que visquin a menys de 500 metres de l'equipament que generi l'energia i la selecció comptarà amb criteris socials de prioritat.

Aquestes persones no estaran obligades a canviar de companyia elèctrica –tot i que és recomanable formar part de Vilawatt– ni tampoc hauran de realitzar cap mena d'obra en les seves llars ni podran veure's afectades per cap problema de subministrament, ja que es tracta d'un tràmit simplement administratiu. L'estalvi obtingut per a la participació en aquestes proves pilot serà més gran si s’ajusten els consums elèctrics a les hores en les quals es genera l’energia, és a dir, quan hi ha sol.

La potència instal·lada en el conjunt d’aquesta vintena d’equipaments serà de 940 kWp, el qual generarà uns 1.200 mWh a l'any, l'equivalent a tot el que gasten unes 400 llars de mitjana. L’Ajuntament ja s'ha sol·licitat al Govern d'Espanya una altra subvenció dels fons Next Generation per ampliar la iniciativa fins a 33 comunitats energètiques els propers anys, sumant-hi la instal·lació de plaques en altres onze equipaments, entre ells el cementiri municipal, i augmentar així al voltant d'un 60 % la generació d'energia verda actual.

Un mirall per a les comunitats veïnals

L'impuls de l'Ajuntament de comunitats energètiques amb els edificis públics com a motor pretén també servir d'exemple del valor de l'autoproducció compartida per part de les mateixes comunitats veïnals de manera autònoma. Amb la legislació actual, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la generació compartida ja és possible i assequible a través de diverses fórmules de finançament, ja sigui sufragada pels mateixos participants o per part d'una tercera empresa que posi els diners i rebi una part del benefici fins a compensar la inversió inicial.

Un dels atractius és que l'Ajuntament ofereix bonificacions d'impostos municipals per la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permeten crear aquestes comunitats. L'impost per les obres d'instal·lació es bonifica en un 95 % i, una vegada instal·lades, durant tres anys es paga la meitat de l'impost de béns immobles. A més, el tràmit administratiu per a la instal·lació és molt senzill, ja que només requereix comunicació prèvia, sense necessitat d'esperar a la tramitació d'una llicència.