Els delictes d'odi i discriminació pugen un 26%

Els delictes d'odi i discriminació pugen un 26%

  • · La portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, ha presentat avui el balanç de l’activitat policial relacionada amb els delictes d’odi i discriminació i ha apostat per la prevenció i la formació com a eines per garantir el respecte a la diversitat i la pluralitat
  • · Els Mossos d’Esquadra impulsen iniciatives per informar la ciutadania sobre els seus drets, millorar l’atenció a les víctimes, prevenir i incrementar la detecció de situacions que no es denuncien i que perpetuen la invisibilització de les conductes d’odi i discriminació· Actualment hi ha una xifra oculta respecte a aquestes conductes i els Mossos treballen perquè es denunciïn i aflorin ja que el silenci contribueix a una major impunitat per part dels autors d’aquests fets· Un total de 575 persones van denunciar haver estat víctimes a causa de la seva orientació sexual, origen, condició política i religió, entre d’altres
  • · Durant l’any passat es van detenir 116 persones i 330 van quedar investigades. Un 19% dels autors eren menors d’edat

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha instruït durant l’any 2021 un total de 496 denúncies per delictes d’odi i discriminació, la qual cosa representa un 26% més respecte l’any anterior. La portaveu del Cos de Mossos d’Esquadra, la inspectora Montse Escudé, ha presentat aquest matí en roda de premsa l’activitat policial de l’any 2021 relacionada amb els delictes d’odi i discriminació.  La disminució de fets de l’any 2020 possiblement té una relació directa amb la situació de crisi sociosanitària originada per la Covid-19. El 72,5% dels casos investigats s’han resolt amb la detenció o investigació dels autors dels fets.

Des dels Mossos d’Esquadra, es treballa amb el convenciment, avalat per diferents estudis que treballen amb aquestes temàtiques, que existeix una xifra negra de casos que no ha aflorat i com diu la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, “treballem per la conscienciació, per la informació i perquè les víctimes i els seus entorns puguin identificar aquestes conductes i perquè les puguem acompanyar quan les denunciïn”.

En els darrers anys hi ha hagut un increment dels delictes d’odi i discriminació en diversos àmbits com l’orientació sexual o de gènere, amb la diferència nacional i/o racial, per motius d’identitat religiosa o política i també en el cas de persones discapacitades o que es troben en situació d’indigència.    

Per aquest motiu, els mossos treballen per protegir les llibertats i drets de totes les persones i col·lectius i en favor de la pluralitat i la diversitat i ho fan des de tres àmbits:  des de la transversalitat, amb organitzacions, entitats, ONG i institucions; des de la coordinació amb la Fiscalia especial de delictes d’odi i discriminació de Catalunya;  i també des de la prevenció i la formació, amb una doble la finalitat: la conscienciació social respecte a la diversitat i la formació continuada als agents dels Mossos especialment pel que fa a la protecció de les víctimes i les investigacions.

Els Mossos d’Esquadra disposen d’una Oficina de Delictes d’Odi i Discriminació que s’encarrega d’analitzar el fenomen a Catalunya amb l’objectiu de proposar noves estratègies de prevenció i millorar l’atenció a les víctimes que denuncien, a banda de treballar per fer aflorar la xifra oculta que es detecta en aquest àmbit. La inspectora ha manifestat que “l’escenari clar d’infradenúncia i xifra oculta, que segons diferents organismes suposaria un 80% del total, fa que l’estratègia policial tingui com a un dels objectius fer aflora aquestes denúnciesr”. L’oficina es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, de recent creació,  que depèn de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.

La prevenció, la millor eina per minimitzar les conductes per odi i discriminació

Un dels àmbits que des dels Mossos d’Esquadra es considera prioritari pel que fa a l’impacte que tenen aquests tipus de conductes té a veure amb els joves i els seus entorns relacionals. La inspectora Escudé ha indicat que “el 19% dels detinguts o investigats son menors d'edat, això ens ha d'alertar per a què no es normalitzin aquestes conductes”. En aquest sentit es treballa en la línia de conscienciar i sensibilitzar sobre la diversitat dins l’entorn escolar i educatiu. L’any 2021 es van dur a terme 337 activitats amb 7.599 assistents. La inspectora explica que “és molt important poder fer una tasca pedagògica i d’acompanyament amb la gent més jove i, per tant, més vulnerable a les conductes d’odi i discriminació. I més en un context en què les conductes d’odi i discriminació protagonitzades per menors ha crescut i això ens preocupa”.

Un altre dels àmbits on s’ha incidit és en el disseny de materials de prevenció, tant per a professionals educatius com a famílies i s’han explorat noves tècniques pedagògiques. Un exemple d’innovació ha estat el taller preventiu “Diversitat de Tu a tu”. Les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) l’han posat en marxa durant l’actual any escolar a tot Catalunya. Amb el respecte a la diversitat com a marc de l’activitat, aquest projecte ha procurat de donar eines als joves per identificar problemàtiques i poder-les afrontar. Els propis alumnes prenen protagonisme a l’hora de transmetre la informació i aquest fet provoca una major receptivitat  i confiança dels receptors dels missatges vinculats a conductes d’odi i discriminació. 

Per altra banda, en l’àmbit de la prevenció i detecció la inspectora ha explicat que “l'escenari socioeconòmic provocat per la pandèmia pot derivar en situacions de discriminació, de creixent intolerància a persones sense llar o migrades i com a policies tenim l'obligació d'estar amatents per prevenir-ho i detectar-ho”.

Sempre al costat de la víctima

L’atenció a les víctimes en l’àmbit de l’odi i la discriminació és una prioritat per als Mossos d’Esquadra que, a través dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV), estableixen procediments homogenis per atendre les persones víctimes d’infraccions penals per raó del seu origen nacional/ètnic, la religió, la seva minusvalidesa física i/o mental, l’orientació sexual o altres factors similars.

Durant l’any 2021 un total de 575 persones van patir conductes d’odi i discriminació. Un 11,6% eren menors d’edat i un 3,3% persones majors de 65 anys. En la gran majoria de casos (270), els GAV del territori es van encarregar de realitzar-los assessoraments, seguiments i disseny de plans de seguretat i protecció. Així mateix també es van coordinar amb altres serveis de la xarxa assistencial per oferir l’assistència específica per a les víctimes. Un total de 17 persones ateses pels GAV disposaven de mesures de seguretat consistents en ordres d’allunyament i prohibició d’apropament i/o comunicació.  

Dels 66 menors atesos pels Mossos d’Esquadra, 43 van patir insults i/o atacs per la seva condició sexual, 19 pel seu origen, una per orientació política, dos per discapacitat i una per antisemitisme. Habitualment, aquestes amenaces i insults es van produir en el marc de les relacions que mantenen els joves a les escoles o al voltant d’aquestes i sovint es coneixien entre ells.

 

Els fets vinculats a conductes d’odi i discriminació l’any 2021, en xifres

Durant el 2021 el 43% dels casos investigats corresponen a l’àmbit LGTBI-fòbia, seguidament dels àmbits relacionats amb l’origen nacional/ racial (28,4%) i el d’orientació política (20,9%).

Per demarcacions Barcelona ocupa el primer lloc, seguida de Girona, Lleida i Tarragona.

Pel que fa als 496 fets denunciats durant l’any passat el 91% han estat comesos de forma presencial i  la resta s’han comès en el marc d’internet i les xarxes socials.

Les tipologies delictives vinculades a l’odi i la discriminació que més es denuncien són els delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, les lesions, les amenaces, el tracte degradant i els danys.

Si s’analitzen els fets denunciats des del 2011, es detecta un augment de casos registrats els anys 2018 i 2019. Aquest increment es produeix per un augment dels fets denunciats per motivacions polítiques durant aquest període, fruit del context polític en que es van denunciar. En aquest àmbit es van denunciar 324 fets el 2018 i 234 el 2019.

L’any passat es van detenir 116 persones i 330 van quedar investigades. Un 80% eren homes i la resta dones. Un 19% dels detinguts/investigats eren menors d’edat  (30 tenien entre 10 i 13 anys i 56 entre 14 i 17 anys). 

L’àmbit en que es van detenir o investigar més persones va ser el de LGTBI-fòbia, seguit del d’origen i el de motivacions polítiques.

Les denúncies per orientació sexual es tripliquen respecte el 2016

Les denúncies interposades en l’àmbit de la LGTBI-fòbia han crescut de manera exponencial durant els darrers anys, passant de les 62 registrades el 2016 a les 215 que es van investigar el 2021. La demarcació de Barcelona ocupa el primer lloc de casos registrats (170), seguit de Girona (22), Tarragona (16) i Lleida (7). Respecte l’any passat, els casos investigats en l’àmbit LGTBI-fòbia són els que registren un augment més notable passant de 143 casos l’any 2020 a 215 l’any 2021.

Dels 215 atestats instruïts en aquest àmbit, el 62,3% corresponen a incidents vinculats amb l’homofòbia, el 19,5% amb la transfòbia, l’11,1% amb la lesbofòbia i el 7% estan vinculats directament al col·lectiu LGTBI- fòbia.

Pel que fa les investigacions per casos vinculats a l’àmbit ètnic, origen nacional i/o racial, els fets delictius han augmentat en nou casos respecte l’any anterior i des del 2016 s’han incrementat en 33 casos.

L’any passat es van instruir 104 casos vinculats en l’àmbit de l’orientació política. El nombre de fets registrats està per sota dels anys 2018 i 2019 en que es va experimentar un ascens notable en relació als anys anteriors. La demarcació de Barcelona és la zona on més fets s’han produït seguint de les demarcacions de Tarragona i Girona.

Finalment, l’any 2021 va acabar amb 3 casos investigats per odi a les persones sense llar, 9 per conductes contra creences religioses, 7 per antisemitisme i 5 per discapacitat física i/o psíquica. Tots van tenir lloc a la demarcació de Barcelona, menys dos relacionats conductes contra creences religioses que es van denunciar a Tarragona.

Fuente: Mossos d´Esquadra