La Nit de l’Esport de Viladecans premia els clubs que fomenten la igualtat

La Nit de l’Esport de Viladecans premia els clubs que fomenten la igualtat

La 29 edició de la Nit de l’Esport de Viladecans va reconèixer les bones practiques envers la igualtat de gènere i els drets del

col·lectiu LGBTI+ de les entitats Cocodrils Rugby Sales i Runnering Girls. La festa de l’esport viladecanenc, celebrada el divendres, 14 d’abril, va destacar en total la labor de més de 500 esportistes amb el lliurament de 74 guardons individuals i altres 49 a nivell d'equips. Tots i totes van veure reconeguts els seus bons resultats la temporada passada en acabar a dalt del podi en les seves competicions.

La nit esportiva va concedir enguany, per primera vegada, una menció especial a les entitats que incorporen projectes de foment i sensibilització envers la igualtat de gènere i els drets del col·lectiu LGBTI+, com la prevenció de conductes sexistes o LGBTI-fòbiques en l’àmbit esportiu, la visibilització de l’esport femení o el treball per trencar estereotips en l’entorn d’aquelles pràctiques esportives masculinitzades o feminitzades.

Els Cocodrils Rugby Sales ha estat una de les primeres entitats esportives en crear una comissió lila i protocol propi d'actuació davant d'agressions sexuals per atendre possibles situacions de violència de gènere. A més, manté un compromís ferm amb la visualització i promoció del rugbi femení. Les Runnering Girls són un grup de 150 dones que, des de fa dotze anys, surten a córrer tots els dissabtes al matí. Sense cap mena de competitivitat. Només pel plaer de compartir una bona estona fent esport, i gaudir d'aquest temps i espai únicament per a elles. Són un grup transversal heterogeni el lema del qual és “Totes som iguals”.

La Nit de l’Esport va ser conduïda i amenitzada per Sergi Grimau, exjugador de bàsquet, i Maria Petit, periodista invident, qui també va voler compartir la seva experiència i relació vers l'esport arran d'un accident de trànsit. "Em vaig refugiar en l'esport. Hi ha molta feina a fer, perquè encara existeixen molts prejudicis cap a la discapacitat i l’esport". El futbolista Martín Montoya també va voler saludar els assistents i donar l'enhorabona als esportistes amb un vídeo. A més, es va atorgar una menció especial al Vilabàsquet pel seu 25è aniversari i a la trajectòria de la seva jugadora-presidenta, Sonia Pascual.

La gala va omplir dues vegades la sala gran d’Atrium Viladecans, ja que es va dividir en dos actes, segons l'edat de les persones guardonades. La Nit de l’Esport viladecanenc va reivindicar l'estil de vida saludable com a un dels trets d'identitat de la ciutat i va repassar la història de l'esport a la ciutat des del primer esdeveniment, una cursa ciclista l'any 1917, fins a l'actualitat, amb més de 3.000 esportistes locals competint cada any.

L’alcalde Carles Ruiz va destacar l’empenta de l’esport viladecanenc que, “venint de la COVID i de tota la situació que hi ha hagut, manté més de 236 equips”. Segons Ruiz, l’esport local “ha mantingut la seva força gràcies a l’esforç dels pares, de les famílies, de totes les persones que dediquen el seu temps a mantenir aquesta estructura. Estem parlant de més de 3.000 atletes, de més de 3.000 esportistes federats que practiquen esport als nostres parcs, als nostres carrers de manera informal i de manera individual”.

Més informació: https://www.viladecans.cat/ca/29-nit-esport