La negativa a l'endarreriment de la segona dosi molt mala notícia

La negativa a l'endarreriment de la segona dosi

L’endarreriment de l’administració de la segona vacuna permetria vacunar a Catalunya als majors de 48 anys per Sant Joan.

En la mateixa data, la previsió seria administrar la segona dosi a les persones majors de 70 anys

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat la negativa de la Comisión de Salud Pública del Ministerio de Sanidad a endarrerir la segona dosi a vuit setmanes. Per aquest motiu, ha tornat a mostrar-se partidari d'espaiar les dues dosis de les vacunes: “Hem defensat aquest canvi d’estratègia. Vam dir que seria millor que fos una estratègia europea, però ja estem veient que els països estan canviant la pauta de forma autònoma”.

En aquest sentit, Argimon ha exposat que l’escenari seria que, amb un espaiament de vuit setmanes entre les dues dosis, “per Sant Joan podríem tenir vacunades totes les persones majors de 48 anys amb una dosi i les majors de 70 amb les dues". Amb tot, el secretari ha considerat que la negativa a l'endarreriment de la segona dosi “és una molt mala notícia per a l'estratègia de vacunació”.

Segons diversos estudis, en el moment de la segona dosi, l’efectivitat de la primera és ja de més del 90% i, per tant, el guany en efectivitat és marginal. “Quan parlem d’efectivitat de les vacunes a vegades fem referència com a benefici individual, però precisament amb les vacunes també hem de parlar de benefici col·lectiu. És millor tenir dues persones vacunades amb una efectivitat del 60 % que una persona al 95 %”.

Argimon també ha explicat que en el document es fa un modelatge on, en una ciutat de 500.000 habitants s’observa que, espaiant les dosis a dos mesos, s’aconsegueix una reducció entre el 22 i el 26% d'infeccions, entre el 26 i el 31% d'hospitalitzacions i entre el 30-32% de mortalitat. “Més enllà de la incidència que tenim actualment, entre 250 i 270 casos per 100.000 habitants, ens hem de fixar en el guany en malaltia greu i mortalitat. Estem focalitzats en uns grups d’edat que ens interessa molt per a reduir aquests dos aspectes”, ha afegit.

El secretari ha resumit quina és la situació dins la Unió Europea (UE) en aquest tema: “A França, Itàlia, Dinamarca i Alemanya han passat a les sis setmanes i Finlàndia fins a 12 setmanes. I hi haurà més països perquè cal vacunar molt i ràpid”.

Fora de la UE, el Regne Unit manté un interval de dotze setmanes per a les dues vacunes d'ARNm i per Vaxzevria així com el Canadà, que ja està utilitzant un interval de quatre mesos (16 setmanes) per a aquestes tres vacunes.

Per la seva banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat la situació del pla de vacunació. En concret, ha destacat que en la darrera setmana s’han administrat 300.167 vacunes, un nou rècord setmanal des de l’inici de la campanya vacunal. En total, des de l’inici de la campanya ja s’han administrat 2.087.736 (1.584.235 en primeres dosis i 503.501 en segones). També ha volgut ressaltar les altes cobertures en persones majors de 80 anys i ha confirmat que, al llarg d'aquesta setmana, s'acabarà amb les segones dosis per a aquest col·lectiu. En l’actualitat, el percentatge de persones vacunades en majors de 80 anys és de 87,3% (2a dosi 36,5% %), entre 70 i 79 anys 29,9% (2a dosi 2,2%) i entre 66 i 69 anys 27,6% (2a dosi 0,7%).

Fuente: Govern de Catalunya