L'Hospital de Viladecans impulsa una experiència de realitat virtual sobre la seva història

L'Hospital de Viladecans impulsa una experiència virtual sobre la seva història

·  El pròxim 31 de març el centre sanitari acollirà un recorregut interactiu per donar a conèixer la seva trajectòria.

· El projecte garanteix l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda i tots els participants estaran supervisats pels dissenyadors de l’activitat immersiva.

·  Els creadors són exestudiants de Formació Professional de l'Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat i artífexs del primer

museu virtual sobre Tintín a Catalunya, que va rebre diversos reconeixements d’emprenedoria.

El dilluns 31 de març, a partir de les 11:30h i durant tres hores, la ciutadania podrà revisitar alguns moments de la història de l’Hospital de Viladecans a través d’una experiència de realitat virtual. En 12 minuts, des del vestíbul del centre sanitari i a través d’unes ulleres Meta Quest 3, s’endinsaran per passadissos, sales, quiròfans i consultes de l’hospital per veure’n la seva evolució durant setanta-dos anys, finalitzant el recorregut a les noves instal·lacions inaugurades al juny de 2024.

“Volem apropar la realitat virtual a la nostra població”, explica el Dr. Javier del Castillo, especialista del Servei d’Urgències i president de la Comissió d’Innovació Local de l’Hospital de Viladecans. “Per a molts d’ells serà el primer contacte amb aquesta tecnologia immersiva que, com ja és plausible en projectes sanitaris actius arreu del país, pot aportar beneficis en àmbits tan diversos com la potenciació de l’envelliment actiu, la millora de la salut mental infantil i juvenil, l’ús de tècniques de distracció durant procediments dolorosos o, fins i tot, afavorir la gestió de l’ansietat i la por dels pacients pediàtrics d’oncologia”, afegeix el Dr. Castillo.

La innovadora activitat de realitat virtual garanteix l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda, amb la possibilitat de realitzar-la asseguts o en cadira de rodes. A més, destaca per una bona usabilitat, gràcies a uns comandaments precisos i unes ulleres còmodes, així com una velocitat de moviment i una narració adaptable segons les preferències del participant. Durant el recorregut interactiu pel centre sanitari hi apareixen imatges, vídeos, animacions i instruccions visuals i auditives que faciliten i milloren l’experiència d’usuari.

“És un museu virtual de l’hospital i permet entrar, encara que sigui mitjançant una recreació, en espais menys coneguts com l’àrea quirúrgica, radiodiagnòstic per la imatge o urgències”, apunta Joan Antoni Villalba, coordinador de zeladors i membre de la Comissió d’Innovació Local de l’Hospital de Viladecans.

 
Un recorregut pels setanta-dos anys d’història de la institució:
Durant el mes de juny d’enguany es commemorarà el 72è aniversari de l’Hospital de Viladecans i alhora el primer any des de la posada en marxa de les noves instal·lacions del centre sanitari, que han millorat l’accessibilitat i l’atenció hospitalària, a més de suposar un salt qualitatiu enorme per als ciutadans i per als professionals que hi treballen. Per aquest motiu, s’ha engegat aquesta experiència de realitat virtual que inicia el seu itinerari davant la icònica façana de l’edifici Sant Llorenç, inaugurat el 1953 per cobrir les necessitats d’atenció sanitària dels treballadors de la fàbrica Roca i que, ràpidament, va esdevenir un símbol de la comarca.
 
A l’entrar a Sant Llorenç, els participants transiten pel passadís fins arribar a les habitacions de l’hospital antic que, de cop i volta, es transformen en les actuals: un 40% de les quals són individuals, amb llum natural, equipades amb tecnologia d’última generació, banys privats i uns espais pensats per a la comoditat i privacitat del pacient. A partir d’aquest instant s’ensenyen les noves instal·lacions d’urgències, l’àrea quirúrgica i l’espai de radiodiagnòstic per la imatge fins a finalitzar el recorregut al vestíbul de l’edifici Mil·lenari.
Impulsors del primer museu virtual sobre Tintín:
El projecte, sorgit en el marc de la Comissió d’Innovació de l’Hospital de Viladecans, ha estat ideat per exestudiants de l'Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat i artífexs del primer museu virtual sobre Tintín a Catalunya, premiat als FPEmpren i ImpulsFP entre els millors projectes empresarials realitzats per estudiants de Formació Professional. “Estem engegant una iniciativa emprenedora en el sector de la realitat virtual i explicar la història de l’Hospital de Viladecans ens permet ampliar el portfoli i donar a conèixer les nostres capacitats”, explica l’Ivan Figueredo, impulsor de la iniciativa.
 
Sobre l’experiència immersiva de l’Hospital de Viladecans, els creadors destaquen per sobre de tot la interfície senzilla i intuïtiva: “Hem reduït les interaccions complicades, el disseny és amigable i tota l’experiència està supervisada per nosaltres”, apunta Figueredo. Així mateix, la locució resultarà familiar a pacients i treballadors de l’Hospital de Viladecans perquè la realitza una professional de la Unitat de Gestió de Pacients, que també és la veu de la megafonia, el contestador i la central de trucades del centre sanitari.