
L'Hospital de Viladecans impulsa una experiència virtual sobre la seva història
· El pròxim 31 de març el centre sanitari acollirà un recorregut interactiu per donar a conèixer la seva trajectòria.
· El projecte garanteix l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda i tots els participants estaran supervisats pels dissenyadors de l’activitat immersiva.
· Els creadors són exestudiants de Formació Professional de l'Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat i artífexs del primer
museu virtual sobre Tintín a Catalunya, que va rebre diversos reconeixements d’emprenedoria.
El dilluns 31 de març, a partir de les 11:30h i durant tres hores, la ciutadania podrà revisitar alguns moments de la història de l’Hospital de Viladecans a través d’una experiència de realitat virtual. En 12 minuts, des del vestíbul del centre sanitari i a través d’unes ulleres Meta Quest 3, s’endinsaran per passadissos, sales, quiròfans i consultes de l’hospital per veure’n la seva evolució durant setanta-dos anys, finalitzant el recorregut a les noves instal·lacions inaugurades al juny de 2024.
“Volem apropar la realitat virtual a la nostra població”, explica el Dr. Javier del Castillo, especialista del Servei d’Urgències i president de la Comissió d’Innovació Local de l’Hospital de Viladecans. “Per a molts d’ells serà el primer contacte amb aquesta tecnologia immersiva que, com ja és plausible en projectes sanitaris actius arreu del país, pot aportar beneficis en àmbits tan diversos com la potenciació de l’envelliment actiu, la millora de la salut mental infantil i juvenil, l’ús de tècniques de distracció durant procediments dolorosos o, fins i tot, afavorir la gestió de l’ansietat i la por dels pacients pediàtrics d’oncologia”, afegeix el Dr. Castillo.
La innovadora activitat de realitat virtual garanteix l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda, amb la possibilitat de realitzar-la asseguts o en cadira de rodes. A més, destaca per una bona usabilitat, gràcies a uns comandaments precisos i unes ulleres còmodes, així com una velocitat de moviment i una narració adaptable segons les preferències del participant. Durant el recorregut interactiu pel centre sanitari hi apareixen imatges, vídeos, animacions i instruccions visuals i auditives que faciliten i milloren l’experiència d’usuari.
“És un museu virtual de l’hospital i permet entrar, encara que sigui mitjançant una recreació, en espais menys coneguts com l’àrea quirúrgica, radiodiagnòstic per la imatge o urgències”, apunta Joan Antoni Villalba, coordinador de zeladors i membre de la Comissió d’Innovació Local de l’Hospital de Viladecans.