El servei de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans duplica el nombre de diagnòstics i tractaments de càncer cutani

Viladecans duplica el nombre de diagnòstics i tractaments de càncer cutani

  • ·El càncer de pell és el tumor de major incidència i s’incrementa cada any a causa de l’exposició solar, l’increment de persones amb immunodepressió i l'augment de l'esperança de vida.
  • ·La teledermatologia ha permès escurçar el circuit de detecció i tractament de càncer cutani.
  • ·L’Associació Coordinadora Viladecans contra el Càncer ha donat la recaptació del 2023 al projecte de teledermatologia de l’Hospital de Viladecans.

L’equip de dermatologia de l’Hospital de Viladecans ha diagnosticat i tractat més del doble de pacients amb càncer cutani des de la implementació de la teledermatologia, un circuit per agilitzar la detecció i el tractament de neoplàsia cutània maligne.

Aquest projecte innovador consisteix en la implementació d’un circuit a través del qual si un/a metge/ssa de família té sospita de neoplàsia maligna de pell, pot realitzar una fotografia i enviar-la directament al servei de dermatologia de l’Hospital de Viladecans, que la visualitzarà per fer el diagnòstic sense necessitat de veure el pacient a la consulta. En cas de diagnòstic de tumor maligne, es programa la cirurgia del pacient de forma automàtica i, inclús, en els casos més greus, se’l cita, com a màxim, dos dies després del diagnòstic.

Aquest model ha demostrat ser més eficient que la derivació tradicional des d’atenció primària, ja que ha suposat, per una banda, un increment del 42% en el nombre d’intervencions realitzades de neoplàsies malignes de pell i, per una altra banda, l’agilització del procés de triatge i priorització dels casos més urgents amb la derivació directa des de la consulta d’atenció primària a quiròfan.

El projecte, que es va iniciar el 2023, es potenciarà amb la donació que l’Associació Coordinadora Viladecans contra el Càncer, fruit de nombroses campanyes solidàries organitzades al llarg del 2023, ha fet a l’IDIBELL. En concret, l’associació ha fet entrega de 35.500 €, que es destinaran a potenciar el projecte liderat per la doctora Fortuño amb la compra de dermatoscòpies pels equips d’atenció primària. També s’assignarà part de l’import al suport estadístic d’un estudi de càncer ginecològic, un projecte liderat per la Dra. Glòria Tena, i a la recerca en nutrició i càncer, liderat per l’investigador Raul Zamora-Ros.

L’acte d’entrega del donatiu va tenir lloc el passat 23 de gener en un acte celebrat a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso de Viladecans i en el qual van assistir la Dra. Yolanda Fortuño, cap de secció de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans, les Sres. Begoña Gutiérrez i Loli Osuna, de l’equip d’infermeria del servei de Dermatologia, el Dr. Jose G. Porras, director mèdic del centre, la Dra. Ana Álvarez, adjunta a la Gerència Metropolitana Sud, el Sr. Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, la Sra. Maria Gato, presidenta de l’Associació Viladecans contra el Càncer, i el Dr. Gabriel Capellà, director de l’IDIBELL, així com altres representants de les diverses organitzacions assistents.

La doctora Fortuño va aprofitar l’ocasió per insistir en la importància de la detecció precoç del càncer de pell i va presentar les dades que s’han aconseguit gràcies al desenvolupament de la teledermatologia. “L’aplicació de la telemedicina a la dermatologia és molt senzilla i té un gran impacte, ja que amb una sola ullada podem diagnosticar un càncer de pell i, en moltes ocasions, aquesta detecció precoç és clau en la cura del pacient”, va explicar a l’acte i va aprofitar per agrair l’esforç de tot el personal implicat, incloent-hi el seu equip i el de l’atenció primària i, molt especialment, a l’associació per la seva donació.

L’alta prevalença del càncer de pell

El càncer cutani és el tumor de major incidència en l'ésser humà i el més diagnosticat al nostre país i arreu del món. Malgrat la prevenció primària (foto protecció), tant la prevalença com la mortalitat del càncer cutani augmenta cada any, a causa d’una major exposició solar, un increment de persones amb immunodepressió (trasplantats, altres càncers…) i, sobretot, l'augment de l'esperança de vida. El país presenta una població envellida amb una gran acumulació de radiació solar. S'estima que més del 50% dels majors de 65 anys patiran un tipus de càncer cutani i, d'aquests, el 25% presentaran dos o més tumors malignes de pell. 

No obstant això, cal destacar el seu caràcter previsible i curable, pel seu fàcil accés a l’estar visible. En aquest sentit, el diagnòstic precoç i el tractament primerenc tenen un paper fonamental, ja que poden evitar conseqüències greus i permeten l’augment de la supervivència. De fet, diversos estudis demostren la relació entre la demora diagnòstica i un major diàmetre del tumor de la pell, que provoca una major dificultat en l’extirpació i més risc de disseminació a distància. A partir del primer mes de demora, la mortalitat augmenta de forma accelerada.

Per aquest motiu, la teledermatologia té un impacte tan positiu, donat que els temps de diagnòstic i, en conseqüència, el tractament d’un càncer cutani es redueixen notablement.