caenes

Noticias del Baix

Image
Image
Image
Image
Salut confirma el creixement del virus de la grip i recomana mesures preventives per evitar contagis

Salut confirma el creixement del virus de la grip i recomana mesures preventives

  1. Es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i baixa la del virus respiratori sincicial (VRS), alhora que es registra un augment d’ingressos amb la COVID-19 a hospitals
  2. Els centres sanitaris tenen una alta activitat que es considera habitual per a la temporada epidemiològica d’hivern i en garanteixen la resposta assistencial
  3. Cal demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no es tenen les vacunes al dia

El Sistema de Salut de Catalunya té tots els dispositius assistencials preparats per donar resposta a l’increment de la circulació de virus respiratoris, com cada any durant la temporada epidemiològica de l’hivern. Per això, Salut vol transmetre un missatge de tranquil·litat i calma a la ciutadania, ja que els centres sanitaris experimenten activitat habitual per aquestes dates i els dispositius sanitaris estan preparats per donar una assistència de qualitat.

Les dades de la darrera actualització setmanal del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) indiquen que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i que baixa la del virus respiratori sincicial (VRS), alhora que es registra un augment d’ingressos amb la COVID-19 a hospitals.

Salut recorda que des de l’1 de desembre està activat el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, que té com a objectiu monitorar l’activitat arreu del territori per garantir la millor resposta assistencial del Sistema de Salut davant l’increment de la circulació de virus respiratoris a la tardor i la temporada epidemiològica de l’hivern, amb una inversió de 37,5 milions d'euros per reforçar l’atenció de salut de tot el territori.

D’altra banda, per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries, Salut posa l’accent a recordar i recomanar a la ciutadania mesures preventives habituals:

  1. Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  2. Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
  3. Ventilar els espais tancats.
  4. Usar mascareta si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre s'estigui malalt/a.
  5. Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.
  6. Demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no es tenen les vacunes al dia.
  7. La campanya de vacunació d’enguany és una òptima manera que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP. És important ressenyar que les vacunes actuals de reforç per fer front a la COVID-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 òmicron, que s'ha demostrat que també funciona contra la BA.2.86 i els seus sub-llinatges, com el JN.1 que és actualment el més predominant, i que també confereixen protecció enfront de l’onada epidèmica de la grip.

Situació epidemiològica

Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, durant la darrera setmana del 25 al 31 de desembre del 2023, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) registra un lleuger descens en relació amb la setmana anterior, probablement per les festes de Nadal i pel menor ús dels serveis assistencials. La taxa d’IRA és de 845 afectats per 100.000 habitants. S’han registrat 66.565 casos d’IRA.

Degut a la coincidència amb les festes nadalenques, no s’ha realitzat la recollida de mostres sentinella que normalment s’efectua els dilluns i dimarts de cada setmana i no es disposa de dades sobre la distribució dels virus respiratoris. No obstant això, en la població pediàtrica, la positivitat dels multi-tests mostren que la grip continua essent el virus més circulant i la transmissió continua en ascens (45,2%), seguit del VRS (15,8%), que es manté en descens i del SARS-COV2 que continua estable (4,8%).

Pel que fa a la COVID-19, el nombre de persones ingressades registra un ascens. Actualment hi ha 720 persones ingressades en llits convencionals, 176 més que la setmana anterior, i 24 persones ingressades a l’UCI, 11 més que la setmana anterior. Les consultes a urgències hospitalàries i la proporció d’ingressos se situen dins de les dades esperables per aquestes dates.

La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la COVID-19 és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior a la de la COVID-19, amb un 65% i un 53%, respectivament.

Així doncs, es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i sembla començar el descens de la del virus respiratori sincicial (VRS). El pic actual d’incidència de la grip, situat en 153 casos per 100.000 habitants, és major que l’any passat en aquestes dates, però inferior encara al dels anys anteriors a la pandèmica, quan va arribar a situar-se al voltant dels 350-400 casos per 100.000 habitants. El 65% dels hospitalitzats i el 77% de les persones que van acudir a urgències amb grip als hospitals de l’ICS durant aquesta setmana no estaven vacunats. El nivell de transmissió és alt i l’elevada incidència en menors de 4 anys indica que probablement seguirà en ascens. El pic del VRS, en canvi, és clarament inferior a l‘any passat i sembla que l’onada epidèmica està finalitzant.

Augment habitual i garantit de l’activitat assistencial

Quant a l'activitat assistencial urgent a hospitals i CUAP, s'ha incrementat un 5,5% els darrers 7 dies a tot Catalunya, i un 12,1% els darrers 30 dies, on destaca l'increment de patologia respiratòria.

L'increment de l’activitat de la darrera setmana s'ha donat principalment als CUAP (un 13,7% més), que han atès més de 6.000 urgències diàries de mitjana. Als hospitals, s'ha incrementat un 1,3% l’activitat a les urgències (11.176 visites diàries de mitjana) i ha augmentat el percentatge d'ingrés hospitalari, que amb el 10,6% és lleugerament superior al de fa set dies.

Quant a l’activitat assistencial a l’atenció primària, la setmana del 18 al 24 l’activitat ordinària (de dilluns a divendres, de 8:00 a 20:00h) havia estat un 1,51% superior a la mateixa setmana que l’any anterior, mentre que en els darrers set dies, del 25 al 31 de desembre, ha baixat un 17,07% respecte la mateixa setmana que l’any anterior. En el cas de l’activitat assistencial continuada, els percentatges han augmentat el 14,40% i el 72,12%, respectivament, la qual cosa explica l’increment de l’atenció efectuada en els CUAP.

Pel que fa al 061 Salut Respon, a l'igual que la resta del Sistema de Salut, com és habitual en aquest període de l'any degut a l'augment dels casos de grip i COVID, també està rebent més trucades. A dia d'avui, s'estan atenent el 99,9% de les trucades rebudes. Quan es tracta de casos d'emergències i urgències, aquestes són ateses per l'equip de metges/ses i infermeres, els i les quals entren a la història clínica del pacient i en fan la valoració adient, activant el recurs més adient en cada cas. En les trucades en què la simptomatologia no refereix urgència/emergència, els professionals sanitaris donen consells de salut i d’autocura a la ciutadania, tenint algunes demores en aquest tipus d’atenció.

D’altra banda, l’aturada de l'activitat quirúrgica programada durant les festes de Nadal permet disposar d’espai, en cas que sigui necessari, per a la demanda assistencial de llits d'hospitalització. I posteriorment, s’estarà pendent de l'evolució epidemiològica de la grip.

Tant els CAP, CUAP com els hospitals estan experimentant pressió assistencial, però ja s'ha activat plans de contingència per garantir la qualitat de l’atenció i no ha fet falta prendre mesures extraordinàries. S'espera que aquesta setmana es mantingui l'activitat assistencial encara a nivells alts.

Per tant, estan totalment garantides les visites habituals de seguiment de malalties cròniques pròpies de les consultes d’atenció primària.

Nadons protegits contra el VRS a Catalunya

Catalunya és pionera en la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) dels nadons menors de 6 mesos, i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en els infants. Des de l’octubre fins a la segona setmana de desembre, aquesta immunització contra el VRS, que s’està administrant a aquests nadons per primera vegada, ja s’ha associat amb una disminució important de casos de bronquiolitis i amb una reducció del 77% de les visites a urgències per bronquiolitis per VRS d’aquests nadons. També ha suposat reduir un 84,5% les hospitalitzacions per VRS i un 87,4% els ingressos a les UCI, en aquesta franja d’edat, en comparació a l’any anterior.

Pel que fa a la cobertura de la immunització, ja ha superat el 83,4% dels nadons, una àmplia cobertura que evidencia la bona rebuda d’aquesta mesura de protecció per part de les famílies i l’esforç dels professionals en integrar-la.

El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. Per això, Salut ha fet un esforç important i n’ha destinat 14,1 milions d’euros, un increment necessari per afrontar una immunització que és nova dins del sistema de salut.

S’han adquirit 65.000 dosis als centres d’atenció primària amb pediatria i hospitals de Catalunya per fer front al VRS, que serviran per cobrir tota la demanda que hi hagi en nadons menors de 6 mesos que neixin fins a març de 2024. La immunització es fa als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. També s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.

Pla d’hivern 2023-24

El Pla d'hivern 2023-24 té l'objectiu de monitorar l’activitat i donar resposta a l'increment de la demanda habitual durant l'hivern. En la fase de preparació, els mesos previs a desembre, les regions i la provisió planifica els reforços humans i estructurals per respondre a l'increment d'activitat de l'hivern. El reforç es consensua amb les regions sanitàries i és un compromís que es posa per escrit. S'implica l'atenció primària, l'atenció intermèdia, l'atenció hospitalària i el SEM.

Pel que fa a la fase de seguiment, implica que, durant l'hivern, es fa un seguiment exhaustiu dels principals indicadors epidemiològics i d'activitat. Sobretot pel que fa a les Infeccions de vies respiratòries, VRS i grip. Alhora també l'activitat urgent a hospitals, CUAP, primària i SEM. Se supervisa exhaustivament cada setmana l'evolució de l'activitat, per coordinar els diferents nivells assistencials i donar resposta a l'increment de la demanda.

Enguany, el pla d'hivern 2023-24 disposa d’un import econòmic de més de 37,5 milions d'euros, que es reparteix a totes les regions sanitàries. Amb l’assignació es garantirà l’activitat programada i la resposta a l’increment de la demanda espontània, així com es facilitarà que els EAP i CUAP contractin reforços de professionals de medicina, d’infermeria i de gestió administrativa.

El PIUC cerca incrementar la capacitat de resolució de la demanda urgent als diferents nivells assistencials (atenció primària i comunitària, hospitals i centres sociosanitaris). I també té per objectiu preservar l’accessibilitat a l’atenció programada a tota la xarxa assistencial, a més d’aconseguir una major coordinació entre els centres facilitant l’accés dels pacients a centres sociosanitaris i l’ingrés urgent a l’àmbit hospitalari.