Dia Mundial del Son: Dorm bé per viure millor

Dia Mundial del Son: Dorm bé per viure millor

El 18 de març, se celebra el Dia Mundial del Son, una jornada que busca conscienciar de la importància del son

en la salut física i mental de les persones. Segons el Canal Salut, els trastorns del son afecten fins al 45% de la població mundial. Mantenir un horari regular d’anar a dormir i llevar-se, evitar begudes excitants, àpats pesats i l’ús de pantalles abans d’anar a dormir, i l’exercici habitual són alguns dels hàbits d’higiene del son que es poden posar en pràctica per reduir el risc a patir una patologia. 

L’Hospital de Viladecans compta amb una unitat bàsica del son, acreditada per la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), que es dedica, especialment, a l’estudi de l’apnea obstructiva del son, una de les patologies del son més prevalents, juntament amb l’insomni. Aquesta patologia es caracteritza per episodis repetits d’obstrucció-tancament de la via aèria superior en el pacient durant el son. L’adequat diagnòstic i tractament d’aquesta patologia permet reduir els esdeveniments cardiovasculars (infarts, ictus...) i també la sinistralitat laboral i els accidents de trànsit d’aquests pacients. 

Tal i com apunta el referent de la Unitat del Son, el Dr. Juan Antonio Lloret, aquest any, s’han realitzat al nostre centre, aproximadament, 1500 proves de la son i les subseqüents visites mèdiques de seguiment. Els factors de risc d’aquesta malaltia són, bàsicament, l’edat i el sobrepès, de manera que el tractament es dirigeix a la pèrdua de pes i a la millora dels hàbits de son. 

A més, s’utilitza el CPAP, un compressor d’aire que, a través d’una mascareta, permet al pacient mantenir la via aèria superior oberta durant el son. En alguns casos especials, es fa ús del DAM (dispositiu d’avanç mandibular) o es realitza una intervenció quirúrgica. Durant l’any 2021, l’equip d’otorinolaringologia de l’Hospital de Viladecans ha realitzat més de 50 cirurgies per patologia d’apnea obstructiva del son.