La tecnologia com a eina al servei dels oficis artesanals

La tecnologia com a eina al servei dels oficis artesanals

  • L’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) i l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny han impulsat el projecte New Crafts_Digital Revolution, iniciativa que apropa l'artesania als nous processos digitals de fabricació i producció, i que es materialitza en projectes híbrids que combinen la creació artesana i la digital
  • El projecte enguany ha posat en contacte els estudiants del 3r any de Disseny de Producte de l’IED amb 5 experts artesans per a la creació de joies, teixits sostenibles o ceràmica tradicional que es reinventen amb la fabricació digital, i parament de la llar dissenyat des de la impressió 3D
  • En el seu sisè any de col·laboració el projecte suma el suport de la multinacional catalana que ofereix solucions d'impressió 3D, BCN3D, i l'Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia


Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat i l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny promouen  la tecnologia com a eina al servei dels oficis artesanals a través del projecte New Crafts_Digital Revolution.

Aquesta iniciativa apropa l'artesania als nous processos digitals de fabricació i producció i es materialitza en la creació de projectes- objectes híbrids que combinen la creació artesana i la digital. En el seu sisè any de col·laboració, enguany el projecte  ha comptat amb el suport de la multinacional catalana que ofereix solucions d'impressió 3D, BCN3D, i l'Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia

El projecte, en aquesta edició, ha posat en contacte els estudiants del 3r any del Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Producte de l’IED amb 5 experts artesans: Ferran Collado (vidre); Rosa Cortiella (ceràmica) Florentine Kitchen Knives (ganivets artesanals); Trinidad Contreras (joieria); Francesca Piñol (tèxtil), que han presentat peces que combinen les tècniques tradicionals amb les últimes tecnologies i eines digitals, com impressores 3D, talladores làser o brodadores digitals.

Dels projectes presentats, destaca la singularitat i la innovació en dissenys de productes, altres peces de caràcter més artístic realitzades amb fabricació digital experimental, solucions sostenibles que incorporen els avantatges de la tecnologia o productes d'ús quotidià revisats des del prisma del disseny.

D’aquesta manera la iniciativa conjunta impulsada per l’IED i Artesania Catalunya aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector. En aquest sentit, es vol donar vida als objectes dissenyats fora de l'àmbit acadèmic, que els dissenys tinguin una projecció real i puguin ser comercialitzats, reivindicant la feina feta per “l’equip artesà-dissenyador”. Alhora, a través d’aquest projecte, també es vol reivindicar el mestratge de l'artesà i inculcar la seva filosofia de treball en els nous dissenyadors digitals.

Alguns dels projectes destacats d’aquesta edició són:

Eternal
Iker Vora en col·laboració amb Rosa Cortiella. Eternal és un ratolí per ordinador que combina ceràmica clàssica en la seva part superior i impressió 3D a la base. Així, l'ús de la ceràmica, en la clàssica combinació de blau i blanc i amb efecte desgastat, ofereix un acabat suau i tradicional, mentre que la precisió de la fabricació digital permet unificar les peces superiors i albergar, al seu torn, els components electrònics.

3D crafted Xef Knife
Jingchuan Yang en col·laboració amb Florentine Kitchen Knives. 3D crafted Xef Knife és un elegant i funcional ganivet de cuina amb un mànec realitzat en impressió 3D. Inspirant-se en la marca Florentine Kitchen Knives, amb seu a Barcelona, ​​l'estudiant ha volgut explorar les possibilitats de personalització dels seus productes mitjançant l'ús d'aquesta tècnica, que permet obtenir majors patrons gràfics per als seus dissenys.

Melo
Olivia Warme en col·laboració amb Trinitat Contreras. Melo uneix dos productes en un: és una peça de joieria que alhora actua d’auricular sense fil. Prenent l'artesanal com a punt de partida, el producte està fet de diferents peces de porcellana al costat de peces en 3D acoblades, aconseguint així una perfecta fusió d'art, disseny i tecnologia.

Sols
Alfredo Pazymino en col·laboració amb Ferran Collado. La proposta, realitzada en impressió 3D, combina en un sol kit una ampolla de whisky i un got al seu interior. El seu disseny, simple però innovador, s'inspira en la idea de gaudir en soledat d'aquesta beguda destil·lada. Feta de vidre i fusta, a més d'un tap de suro, la seva peça principal consta de cinc components que es fusionen per contenir el got.

Moinas
Wanying Wu en col·laboració amb Francesca Piñol. Aquest projecte explora el debat entre desenvolupament tecnològic i sostenibilitat mitjançant la creació de quatre peces tèxtils fruit de l'ús de tècniques tradicionals i digitals. El concepte es materialitza també a través de l'ús de fil blau com al·lusió gràfica a l'augment del nivell del mar, així com en les columnes tallades a làser que permeten acoblar les peces de roba i on apareix gravada la paraula temps en diferents idiomes. 

Fuente: Govern de Catalunya