Noms de dones per als nous carrers del sector ITV

Noms de dones per als nous carrers del sector ITV

Els nous carrers que s'han creat al sector on antigament hi havia la ITV portaran noms de dones santjoanenques. La mestra Gabriela de Frígola, l'empresària i benefactora Engràcia Viñas, i Josefa Romeu, promotora de la Torre de la Creu, posaran nom a tres nous carrers, tot

visibilitzant el paper i la contribució de les dones a la història de Sant Joan Despí.

Des de fa uns mesos s'està duent a terme la urbanització de la zona on antigament hi havia la ITV -entre l'avinguda de Barcelona, el carrer Major, la carretera BV-2001 i el límit amb Cornellà de Llobregat-. Fruit d'aquesta urbanització, s'han creat tres nous carrers. L'Ajuntament ha aprovat dedicar aquests nous carrers del sector ITV a tres dones que han contribuït significativament a la història de la ciutat:

Josefa Romeu Grau, promotora de la Torre de la Creu. A principi del segle XX, Josefa Romeu, tieta de l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert, va encarregar al seu nebot l'edifici d'estil modernista denominat Torre de la Creu. Josefa Romeu va donar a Jujol total llibertat en la seva execució i va contribuir de forma cabdal a donar a Sant Joan Despí un gran patrimoni modernista.

Gabriela de Frígola, mestra. De 1883 a 1925, Gabriela de Frígola va ser mestra de l'escola nacional de nenes a Sant Joan Despí. Va estar molt compromesa tant per la qualitat de l'ensenyament com per les condicions en què s'havia de desenvolupar. 

Engràcia Viñas Güell, empresària i benefactora. Va ser una de les primeres estiuejants a Sant Joan Despí a final del segle XIX i promotora immobiliària. El 1916 va encarregar la construcció d'un edifici, al costat de casa seva, i el va cedir a l'associació Filles de Maria per a les seves activitats, per la qual cosa va obtenir el títol de benefactora de l'entitat.

D'aquesta manera, el nomenclàtor de Sant Joan Despí incrementarà el nombre de carrers que porten noms de dones, històricament invisibilitzades també en les denominacions de vies i equipaments. Al barri de les Begudes, l'Ajuntament també va dedicar recentment diversos espais a dones com el parc Marta Mata, la plaça de Núria Pompeia i els carrers de Federica Montseny i d'Ana Maria Martínez Sagi, mentre que la plaça del davant de l'Àrea de Serveis a les Persones es va batejar com a plaça del 8 de Març i l'any passat s'hi va instal·lar una escultura al·legòrica de totes les dones. 

Posar en valor la contribució històrica de les dones i fer-hi un reconeixement públic s'inscriu en l'aposta de l'Ajuntament per construir una ciutat amb mirada feminista, on la igualtat i l'equitat de gènere siguin presents a tots els àmbits.

Modificacions al nomenclàtor de les Begudes

A banda del sector ITV, l'Ajuntament també ha aprovat modificacions al nomenclàtor de dos espais del barri de les Begudes. Així, l'actual plaça de les Begudes passa a anomenar-se parc de les Begudes, donat que aquest espai té la funcionalitat de parc públic. Per la seva banda, el vial que encercla la urbanització de cases originàries del segle XIX es passa a denominar passatge de les Begudes, per preservar aquest nom que rememora el raval de les Begudes, que va ser fins a la meitat del segle XX el segon nucli, en volum de població, de Sant Joan Despí.