Viladecans, finalista al guardó europeu Green Leaf 2025 que premiarà la ciutat més verda

Finalista al guardó europeu Green Leaf 2025 que premiarà la ciutat més verda

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf

 que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. L’altra ciutat finalista ha estat la italiana Treviso. Són territoris d’entre 20.000 i 99.999 habitants que s’encaminen a donar una major qualitat de vida als seus habitants, estimulant noves activitats de transformació cap a una transició ecològica.

El premi l’atorga la Comissió Europea anualment i es tenen en compte set indicadors mediambientals: la qualitat de l’aire, l’aigua, la biodiversitat, àrees verdes i ús sostenible de la terra, els residus i l’economia circular, el soroll, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al canvi climàtic. Un jurat valorarà la visió, la proposta de comunicació i governança de les ciutats finalistes i donarà a conèixer la guanyadora el 5 d’octubre a Tallin (Estònia). El premi econòmic és de 200.000 euros, que han de servir per ajudar a la ciutat a organitzar noves activitats transformadores. Els finalistes i els guanyadors, a més, passen a formar part de la xarxa europea Green Leaf, una xarxa de ciutats capdavanteres que intercanvien coneixements, experiències i bones pràctiques.

Els objectius d’aquest guardó són reconèixer públicament a les ciutats que tenen un historial consistent de treball per aconseguir alts estàndards ambientals; encoratjar a les ciutats a intensificar i accelerar els objectius actuals i comprometre's amb metes ambicioses per a una major millora ambiental i desenvolupament sostenible; i involucrar als ciutadans en l'adopció del canvi, inspirar a uns altres i promoure l'experiència i les millors pràctiques en altres ciutats europees.

Una lluita constant per assolir zero emissions

Viladecans ha presentat iniciatives en els set àmbits per a reduir el CO₂, naturalitzar la ciutat i adaptar la planificació urbana per a fer-la més resilient i involucrar a la ciutadania. Pel que fa a la qualitat de l’aire, l’Ajuntament ha desplegat per la ciutat 5 sensors per mesurar la qualitat de l’aire. També està implantant una Zona de Baixes Emissions per reduir el trànsit dels vehicles que més contaminen i està fomentant la mobilitat en bicicleta i en transport públic, treballant per crear més carrils bici i noves línies d’autobús. Amb relació a l’aigua, l'acció més important que s'ha dut a terme ha estat l'ampliació de la xarxa municipal d'aigua no potable per a alimentar nous sectors de la ciutat. En total, el 70% del municipi es rega amb aigua no potableA més, es trien espècies vegetals adaptades a necessitats hídriques reduïdes.

En l’àmbit de la biodiversitat, àrees verdes i ús sostenible de la terra, la ciutat porta a terme programes educatius a les escoles perquè els infants coneguin la natura que els envolta, s’organitzen activitats per la ciutadania per sensibilitzar sobre biodiversitat i es fan accions de restauració i conservació de l’espai natural protegit Remolar-Filipines. També està en marxa el Pla de Naturalització, que té com a fites convertir places en espais amables, que no alliberin calor, crear boscos urbans en places i carrers i interconnectar parcs urbans entre ells i amb l'entorn naturalD’altra banda, l’any passat es va signar la Declaració Viladecans 3-30-300, que pretén aconseguir que cada llar vegi almenys 3 arbres des de la seva finestra; que la cobertura arbòria de la ciutat sigui del 30% o superior; i que cada ciutadà pugui accedir a una zona verda en un radi mínim de 300 metres.

Pel que fa als residus i l’economia circular, s’han fet diverses campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania per incentivar a reciclar, reduir i separar els residus. També s’està treballant en un nou Model de Gestió de Residus. Aquest pla introdueix una recollida selectiva porta a porta en determinades zones residencials i híbrida en la resta i la desaparició del contenidor de residus per a aconseguir el 60% de recollida selectiva en 2030. Per afrontar el desafiament mediambiental del soroll, Viladecans disposa d'un pla d’acció local per millorar la qualitat acústica i ha desplegat una xarxa de 14 sensors acústics que proporcionen informació a l’ajuntament sobre el nivell de soroll per poder prendre mesures correctores.

Quant a la mitigació del canvi climàtic, el projecte més important és el Vilawatt, l'estratègia emblemàtica de la ciutat en matèria d'energia. Reuneix totes les iniciatives energètiques dirigides a promoure l'autosuficiència energètica mitjançant l'augment de l'energia renovable generada i con-sumida a la ciutat. També és rellevant la iniciativa Missions Viladecans 2030, un model de governança compartida entre administració i societat per treballar conjuntament a fer una ciutat sostenible, resilient i pròspera projectada per a l’any 2030. Algunes d’aquestes missions són esdevenir una ciutat climàticament neutra, fer una edificació sostenible o fer de Viladecans la ciutat dels 15 minuts, és a dir, garantir que les necessitats essencials de qualsevol persona se situïn a 15 minuts. Amb relació a l’adaptació al canvi climàtic, el municipi va aprovar el Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic amb 30 accions dirigides a reduir els riscos climàtics, com la creació de refugis climàtics, d’un pla de contingència per a períodes de sequera o l’existència d’una oficina local de prevenció de la pobresa energètica.

Un dels trets diferenciadors de Viladecans és haver sabut preservar i millorar els 5 ecosistemes i la biodiversitat que contenen els poc més de cinc quilòmetres del seu terme municipal: la zona forestal, urbana, la plana deltaica, la maresma i la zona dunar.