L’increment de l’acció policial i la bona coordinació entre cossos de seguretat fan que Gavà segueixi sent segura

La coordinació entre cossos de seguretat fan que Gavà sent segura

∙ El director dels Mossos d’Esquadra afirma que l’índex delictiu a la ciutat és un 7% inferior

a la mitjana de la regió policial, i el conjunt de Catalunya està un 25% per sobre de Gavà.  

∙ Les estafes per Internet registren un increment que contrasta amb la davallada notable dels delictes amb força 

∙ En 2022, augmenten les intervencions policials i el percentatge de resolució dels casos 

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha presidit avui la Junta Local de Seguretat. A la reunió amb els responsables dels cossos de seguretat que operen al municipi, entre ells el director general de la Policia de la Generalitat, s’ha constatat una bona evolució de la seguretat a Gavà i s’han establert les línies d’intervenció prioritàries per mantenir la tendència positiva. 

Segons Badia, “les dades són positives, sobretot en aquells delictes que poden generar menys percepció de seguretat, fruit d’una tasca preventiva molt important, sobretot per part de la Policia Municipal, de i l’estreta col·laboració amb els diferents cossos. Hem constatat que la bona coordinació entre Mossos i Policia Local també ha permès un increment del percentatge de resolució dels casos”. 

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha corroborat que “si bé estem recuperant la normalitat, Gavà continua sent un municipi molt segur.

L’índex delictiu a la ciutat està un 7% per sota de la mitjana de la regió policial, i el conjunt de Catalunya està un 25% per sobre de Gavà”. 

L’alcaldessa i el responsable de Mossos han coincidit a destacar que en els fets delictius que més preocupen la ciutadania, “els indicadors de seguretat reflecteixen un bon nivell del servei policial a Gavà”. 

Menys robatoris amb força 

En aquest sentit, els robatoris amb força i els robatoris amb violència i intimidació es redueixen un 12,5% i un 15,6% respecte a l’any 2019, quan es fa la comparativa per la tornada a la normalitat després de l’alerta sanitària. 

Destaca especialment la davallada dels robatoris amb força a domicili, un 53%. Un descens que l’alcaldessa atribueix “a les bases d’informació compartides que alerten a la Policia Local perquè pugui fer una tasca preventiva que permet reforçar la vigilància en les zones on poden actuar els delinqüents”. Això també ha revertit en el descens dels robatoris a interiors de vehicles, i en els robatoris a establiments arran de les reiterades detencions a un delinqüent reincident. 

La coordinació entre el cos local i Mossos d’Esquadra també ha comportat un descens en el nombre d’ocupacions, sobretot de les consumades, respecte al 2019. “Tres de cada quatre de les ocupacions registrades ha quedat en temptativa, cosa que demostra que s’està actuant bé”, afirma Badia. 

Un dels delictes contra el patrimoni que experimenta un increment és el de les estafes, especialment a través d’Internet, tal com s’està produint a Catalunya i al conjunt de l’Estat. “Parlem de sms, de compres en webs que no toquen… És una tipologia delictiva que atribuïm a Gavà perquè és on es denuncia, però el fet delictiu no passa aquí en la majoria dels casos”, ha afirmat Pere Ferrer., que ha afegit que “aquest augment no ha d’emmascarar els bons resultats, però si ens posa en alerta”. 

Davant l’increment d’aquests fets delictius l’alcaldessa ha fet una crida a la prevenció que, segons ha manifestat “passa per la intervenció policial”. D’aquí que hagi emplaçat una reunió per posar en marxa una intervenció d’informació i atenció a la ciutadania que pot ser més vulnerable, sobretot gent gran que viu sola.  

Més controls i més casos resolts 

Gemma Badia també ha valorat positivament l’increment de les actuacions de la Policia Local en l’àmbit del trànsit. De 3 controls d’alcoholèmia que es van fer

en 2019 s’ha passat a 29 en 2022. També s’han fet 22 inspeccions en transport i 4 controls d’estupefaents, mentre que en 2019 no se’n va fer cap. Això ha provocat un increment de prop del 30% dels delictes contra la seguretat viària. 

A la Junta Local de Seguretat també s’ha constatat un increment de resolució dels casos denunciats, que se situa en el 2,4%.