Les polítiques mediambientals i la continua millora de l'espai públic, centren el Pressupost 2023

Les polítiques mediambientals i de l'espai públic, Pressupost 2023

El Pressupost de 2023 de l'Ajuntament d'Abrera, sent l’últim de l’actual mandat, ascendeix a un total equilibrat

d’ingressos i despeses de 21.900.130,05€, suposa un increment respecte al 2022 d’un 11,93%. El Ple Municipal del consistori va aprovar els Pressupostos de la corporació per l'any 2023 en la sessió extraordinària celebrada el divendres 16 de desembre. 

Els comptes de l'Ajuntament d'Abrera per aquest any, amb una inversió de 1.724,42 € per habitant i any, incideixen sobretot en la millora del benestar mediambiental, amb l’execució de projectes sostenibles i d’estalvi energètic, la cobertura social de les famílies abrerenques, el manteniment de la qualitat del nostre espai públic i dels nostres barris i la inversió en el Patrimoni arquitectònic municipal.

Jesús Naharro: "El Pressupost General del 2023 ens permetrà dur a terme totes les polítiques prioritàries de l’Equip de Govern Municipal. Són uns pressupostos socials, que mantenen i amplien els serveis i les inversions municipals amb l'objectiu de millorar el nostre municipi".

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que “el Pressupost General del 2023 ens permetrà dur a terme totes les polítiques prioritàries de l’Equip de Govern Municipal i continuar prestant els serveis que necessita la ciutadania

Pressupostos amb accent social

La regidora de Serveis Econòmics i recursos financers, Maite Novell, ha explicat que "el Pressupost 2023 contempla nous serveis com en l’àrea de les persones, nou punt de Salut Mental per a totes les edats, la implantació del model SIS (Servei d’intervenció Socioeducatiu), ampliant el nombre de places i la franja d’edat. Seguim dimensionant serveis com el Sad, la teleassistència i la implantació de la targeta moneder. Per tal d’atendre i dimensionar les necessitats de la ciutadania, en clau del nou model d’Abrera Municipi Cuidador".

També el Pressupost contempla el nou punt d’assessorament jurídic en matèria d’Habitatge de forma presencial a Abrera per totes i tots. I seguim treballant per tal de seguir garantint els subministres energètics a través del servei de Pobresa energètica que ofereix assessorament presencial a Abrera.

En clau d’igualtat, sent Abrera municipi 100% feminista, en aquest Pressupost seguim apostant per l’atenció presencial i directa en el municipi, a través del SIAD a les dones i els seus fills i filles víctimes de violència masclista. A més de totes les accions de prevenció i sensibilització envers les violències masclistes i el col·lectiu LGTBIQ+ com per exemple la implantació de la Xarxa Violeta d’Abrera.

Seguint en l’àmbit de les persones i del foment de la salut mitjançant l’esport. Enguany el Pressupost inclou noves activitats en el Centre Aquàtic municipall’ampliació del seu horari i com a novetat l’apertura de les seves instal·lacions durant el mes d’Agost.

En el Servei de Mediació, som l’únic municipi del Baix Llobregat (inferior a 20.000 habitants que el presta) i a més a més hem implantat i ampliarem el nou model de formació en resolució positiva dels conflictes per als i les professionals dels centres educatius d’Abrera, que presentarem a la ciutadania aquest mes de gener durant la “setmana europea de la mediació”.

Parlant d’Educació seguim contemplant els ajuts a l’escolaritat de 0-3 anys, amb els libres de text, material auto editable i ordinadors a més del transport escolar gratuït pels nostres infants i joves que viuen als barris de Vilalba i Ca n’Amat. I com no en el manteniment d’infraestructures i equipaments dels edificis escolars tant si tenim la competència, com si no. Seguirem impulsant el nou projecte educatiu de l’escola Bressol Municipal Mon Petit, amb nous materials i estructures en clau picler i montesori. La perseverança i el treball de l'equip de govern amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat han donat el fruit de tenir el passat 18 d’octubre l’acord de govern d’aprovar la consignació d’una partida pressupostària de 6,76Mil € per l’ampliació del nostre institut Voltrera d’Abrera, que acollirà a més de les línies d’ESO i Batxillerat, dos cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

Maite Novell: "L’Ajuntament d’Abrera continua instal·lat en una fiscalitat moderada dels ingressos i de protecció a les rendes més baixes, però a l’hora vetllant per assolir i consolidar l’estabilitat pressupostària, mantenir el pagament puntual als proveïdors i seguir amb una política d'endeutament zero".

Maite Novell ha posat en relleu que l’Ajuntament d’Abrera continua instal·lat en una fiscalitat moderada dels ingressos i de protecció a les rendes més baixes, però a l’hora vetllant per assolir i consolidar l’estabilitat pressupostària, mantenir el pagament puntual als proveïdors i seguir amb una política d’endeutament zero.

L’Ajuntament ha iniciat una nova línia de treball per valoritzar el seu propi patrimoni en finques d’equipaments i industrials que poden ser aprofitades com a fonts de recursos que permetran finançar actuacions de divers tipus. Ja sigui en format d’arrendaments o concessions administratives.

On destinem els recursos?

Així, destinem el 41,16% del pressupost a l'Àrea de Territori i Sostenibilitat; el 30,34% a l'Àrea les persones famílies, socioculturals i de lleure.; el 10,73% a l'Àrea de Seguretat Ciutadana, Promoció Econòmica de l'Ocupació, Comerç i Turisme; el 10,11% a l'Àrea de Serveis Econòmics; i el 7,66% a l'Àrea de Serveis Generals i Atenció a la Ciutadania.

                                                                                  Pressupostos 2023 Ajuntament d'Abrera - On destinem els recursos.jpg

 

Mantenim l'esforç inversor

L'Ajuntament d'Abrera manté en l'any 2023 el seu esforç inversor. Les actuacions més rellevants que es duran a terme l'any vinent són les següents:

  • Adquisició Contenidors Residus
  • Reforma i millora d’Equipaments Culturals (Sala Pere Torres i Sala Municipal)
  • Intervencions arqueològiques del jaciment arqueològic de Sant Hilari i senyalització patrimonial
  • Comptadors tele lectura Servei d’Aigües
  • Inversió de Reposició xarxa d’aigua Can Vilalba (Fase II)
  • Enllumenat Castell de Voltrera
  • Millora Camins Municipals 2022-2023
  • Equip climatització bloc emissor Ràdio Abrera
  • Adquisició vehicle Esports
  • Adquisició Sòl Urbà a Can Morral i Santa Maria de Vilalba
  • Adquisició programari per a la Deixalleria
  • Instal·lació Caldera Biomassa Equipaments Anella Esportiva
  • Instal·lació Plaques Fotovoltaiques Zona Centre
  • Instal·lació Plaques Fotovoltaiques Anella Esportiva


A més, durant l'any 2023 continuem duent a terme els projectes i inversions iniciats aquest 2022:

  • Pressupostos participatius 2022: Execució zona pícnic Sant Ermengol
  • Pla de millora i conservació del barri de Les Carpes, Fase 1
  • Pla de millora i conservació del barri de Ca n’Amat, Fase 1
  • Pla de millora i conservació del barri de Can Vilalba, Fase 1
  • Arranjament del local social de Les Carpes
  • Casal social de Ca n’Amat
  • Redacció Projecte Zona d’Atletisme i Camins Saludables
  • Seguiment Projecte Rotonda a Les Carpes
  • Supervisió tècnica dels projectes de millora d’accés als barris de Vilalba
  • Punts de càrrega per vehicles elèctrics


Recollim les propostes de la ciutadania

Del dijous 3 al dilluns 7 de novembre, des de l'Ajuntament d'Abrera vam dur a terme les Audiències Públiques dels Pressupostos 2023 a diferents espais del nostre municipi per donar a conèixer a les veïnes i veïns del nostre municipi la proposta del pressupost municipal per l'any vinent i recollir les propostes de la ciutadania. El 2022 vam poder recuperar les audiències presencials, després de dues edicions telemàtiques a causa de la pandèmia de la Covid-19. Trobareu tota la informació fent clic aquí.

També s’han mantingut reunions amb els diferents partits de l’oposició. Les propostes sorgides d’aquestes trobades, així com les fetes arribar en paper o mitjançant correu electrònic o peticions fetes per les entitats i associacions d'Abrera durant aquest any, s’han tingut en compte a l’hora d’elaborar el Pressupost General de 2023.

Un any més, és molt remarcable que l'Ajuntament d’Abrera no necessita endeutar-se per finançar els seus serveis i projectes. A més el Pressupost pel 2023 incorpora noves fonts de finançament apostant com sempre per un creixement sostenible, dins el projecte de millora d'Abrera impulsat
per l'Equip de Govern.

Els pressupostos del consistori abrerenc van ser aprovats pel Ple Municipal, en una sessió extraordinària celebrada el divendres 16 de desembre de 2022, amb 12 vots a favor de l'Equip de Govern, 10 dels regidors i regidores del PSC i 2 d'Esquerra Republicana, i abstenció del grup de Ciutadans, i 3 vots en contra: 2 d'Alternativa d'Abrera i 1 d'Abrera en Comú.