Desarticulat el grup criminal més actiu a nivell estatal

Desarticulat el grup criminal més actiu a nivell estatal

Imprimir

. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en coordinació amb Europol, detenen catorze persones, entre falsificadors

i col·locadors i realitzen nou escorcolls judicials, vuit a Catalunya i un a Estepona (Màlaga). Venien els bitllets falsificats a través de la part oculta d'internet i després els enviaven a través d'empreses de paqueteria als seus destinataris . Amb els beneficis obtinguts l'organització havia diversificat les seves activitats criminals i també es dedicava al cultiu i tràfic de marihuana, així com a cometre estafes bancàries

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda, conjuntament amb agents de la Policia Nacional adscrits a la Brigada d’Investigació del Banc d'Espanya de la Comissaria General de Policia Judicial (UDEF-Central), en coordinació amb Europol, han desmantellat un grup criminal especialitzat en la falsificació de bitllets de 50 i 20 euros i han detingut catorze persones per la seva presumpta participació en els delictes de falsificació de moneda, tràfic de drogues, estafa, defraudació de fluid elèctric i pertinença a grup criminal. Els investigadors han conclòs que es tracta d’una de les falsificacions realitzades a l’Estat espanyol més esteses durant l'any 2021 i es calcula que el grup criminal investigat ha introduït a l’Estat espanyol una quantitat propera al mig milió d'euros en bitllets de 20 i 50 euros falsos.

La investigació conjunta es va iniciar a mitjans de novembre de 2021 després que es detectés la circulació d'una gran quantitat de bitllets fraudulents de 20 i 50 euros, que presentaven elements comuns de falsificació. Les indagacions policials han pogut acreditar que el grup criminal havia dissenyat un entramat per fabricar els bitllets falsos per vendre’ls després a través de la Deep Web, de manera que les operacions quedessin protegides d’una eventual acció policial. Un cop venuts, els bitllets falsos es distribuïen a través d’empreses de paqueteria. Finalment, es col·locaven al circuit financer per part de passadors o d’altres grups que els venien. 

Estafadors ubicats a Barcelona

La investigació es va iniciar quan els Mossos van detectar com un grup adquiria bitllets falsos i els introduïa al circuit econòmic formal mitjançant compres que realitzava a través d'una coneguda plataforma de compravenda de productes. Per fer aquestes compres, utilitzaven persones alienes al grup criminal, oferint-los ofertes de feina fraudulentes. L’objectiu era que els investigadors no relacionessin aquestes persones amb aquest activitat delictiva i les identifiquessin com a víctimes quan denunciaven haver rebut bitllets falsificats.

Aquest grup, establert a Barcelona, cometia estafes en apropiar-se de les dades personals de les  persones a les quals oferien feines a través d’una coneguda plataforma d'oferta i demanda d'ocupació. Normalment, aquestes feines consistien en fer de xofers i, per això, les víctimes enviaven còpies dels seus carnets de conduir i amb les seves dades personals llogaven vehicles d'alta gamma que posteriorment no tornaven.

Al cap d’algunes setmanes d’haver-se iniciat la investigació, Europol va informar que les autoritats alemanyes havien detectat una persona que tenia un portal obert a Telegram on hi oferia moneda falsa. Els investigadors van localitzar aquesta persona i la van arrestar després d’escorcollar el seu domicili, ubicat a la demarcació de Lleida

Mare i fill lideren el grup criminal

Les indagacions policials van permetre identificar els distribuïdors de les falsificacions que venien els bitllets a través de la Deep Web, els quals enviaven posteriorment a través d'empreses de paqueteria i, de mica en mica, van estrènyer el cercle fins a identificar els falsificadors i ubicar on eren els tres laboratoris de fabricació dels bitllets espuris que l’organització tenia a Salou, Reus i Tarragona.

El grup dels falsificadors estava liderat per una dona i el seu fill. S’encarregaven d’adquirir els hologrames i afegir-los a les impressions dels bitllets realitzades amb impressores modificades. Amb els nombrosos beneficis que obtenien havien muntat una plantació interior de cultiu de cànnabis a Mont-roig del Camp (Tarragona), de la qual tenien cura dues persones residents a Reus i Miami Platja.

D’altra banda, per proveir l'àmplia demanda que tenien van instruir altres persones de la seva confiança perquè també fabriquessin bitllets falsos i, d’aquesta manera, poder diversificar i ampliar l'activitat delictiva. Una d’aquestes persones es va desplaçar fins a Estepona (Màlaga), on se la va arrestar.

Un dels punts importants per a la resolució de la investigació va ser el fet que el paper utilitzat per dur a terme les falsificacions es venia en una coneguda plataforma de compravenda d'articles i presentava unes característiques molt concretes. Els agents van comprovar com diverses persones d'aquesta organització havien comprat en diferents dies paquets amb aquest tipus de paper, a més de guillotines per tallar-lo.

Nou escorcolls judicials

El passat 1 de març es va dur a terme el dispositiu policial tutelat pel Jutjat d'Instrucció número 29 de Barcelona. Es van fer nou entrades i escorcoll a Tarragona, Salou, Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de Llobregat i Estepona. En un dels escorcolls domiciliaris s’hi va trobar part del laboratori de falsificació de moneda i es van intervenir gairebé 25.000 euros falsos, ja acabats en bitllets de 50 euros, llestos per a la seva introducció al circuit financer. També es va comissar part del paper utilitzat per a la seva falsificació i bandes hologràfiques per enganxar als bitllets.

En un altre domicili, s'hi van localitzar dues impressores, diversos bitllets de 50 euros falsos, així com material informàtic divers i dispositius mòbils.

El resultat dels escorcolls és la intervenció de 25.000 euros falsos en bitllets de 50 euros i 6000 euros falsos en bitllets de 10 euros; dues impressores d’alta resolució, un escàner i paper per a la falsificació de bitllets i banda hologràfica; dues armes detonadores i una ballesta; material informàtic i diversos dispositius mòbils; 240 plantes de marihuana, 1.200 kg en cabdells i vuit plaques i mitja d'haixix llistes per vendre; un dron i una balisa de seguiment.

La investigació ha comptat amb la participació de membres de la Unitat d’investigació de Tarragona i de la Divisió d’investigació Criminal del Cos de Mossos d'Esquadra, així com de la Prefectura Superior de Catalunya (Barcelona i Tarragona), i de la Comissaria Local d'Estepona (Màlaga) de la Policia Nacional.

Els catorze detinguts van passar a disposició judicial el dia 3 de març, Va ingressar a presó un dels líders del grup criminal i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

Fuente: Mossos d´Esquadra