Límit del corredor natural  Garraf / Delta

Límit del corredor natural Garraf / Delta

Imprimir

» L’acció pretén marcar simbòlicament amb una cadena humana de persones ves tides de vermell el límit a partir del qual el corredor

biològic es destruiria com pletament.  

» L’acció és un missatge clar als especuladors i promotors immobiliaris: No po den traspassar la línia vermella. Entre totes defensarem l'espai natural de les  grues i les màquines.  

» Durant el cap de setmana del 19 i 20 més de 500 persones han participat  a les accions que s’han dut a terme a l’acampada reivindicativa. 

Al terme municipal de Gavà està previst que es dugui a terme el projecte urbanístic de  promoció d’habitatge més important de Catalunya. Es tracta de el Pla de Ponent, una  superfície de 186 hectàrees entre els nuclis urbans de Gavà i de Castelldefels al voltant  de la riera dels Canyars, que actualment ha esdevingut el darrer espai natural no  construït entre el parc de El Garraf i la zona del parc agrari del delta. 

La construcció dels 4.800 habitatges, equipaments, carreteres i vials suposaria una  afectació al medi ambient que destruiria el darrer corredor natural entre la zona del parc  del Garraf i el delta del Llobregat. Aquest projecte també suposaria la pèrdua de més de  40 has de cultius.  

L’acció de protesta duta a terme ha volgut marcar el límit a partir del qual l’afectació al  medi ambient seria irreversible. 

Durant tot el cap de setmana, la Plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent ha dut a  terme una acampada amb 32 tendes que ha ocupat una de les parcel·les que podria  urbanitzar-se immediatament. 

Més de 500 persones han participat dels tallers i xerrades durant el cap de setmana  sobre temes mediambientals. 

Un creixement de 12.000 habitants 

El desenvolupament del projecte implicaria que la població de la ciutat es dispararia  ràpidament, creixent més d'un 25% en pocs anys respecte de la població actual de  47.000 habitants. El projecte, per tant, no es fa per necessitats internes de Gavà sinó dins  d'una lògica metropolitana, contràriament al que ve afirmant l'Alcaldessa, Raquel  Sánchez. Perquè la realitat és que el municipi de Gavà disposa de llocs alternatius per  garantir el creixement del parc d'habitatges (privats i de lloguer social) sense posar en  perill els espais naturals, per exemple la zona de la fàbrica Roca, on actualment s'estudia  un canvi d'usos per a poder ser zona residencial. Aquests indrets alternatius no suposen  cap impacte ambiental alhora que satisfarien les necessitats d'habitatge de la ciutat.

20 de juny de 2020 

Al mateix temps, aquest pla suposaria un increment de la mobilitat amb augment de  trànsit privat en uns municipis que ja de per si estan molt congestionats. L'arribada dels  nous habitats suposaria l'increment d'entre 7.000 i 10.000 nous vehicles que tindrien un  ús intensiu perquè no hi ha prevista cap línia o estació de ferrocarril nova a curt ni mig  termini. 

Especulació urbanística. 

La plataforma ciutadana denuncia que darrera del pla de Ponent hi ha una llarga història  de més de 20 anys d'especulació urbanística i manca de transparència: inicialment va ser  promogut per Vertix (propietat de Felip Massot) i Procam i finalment ha estat adquirit a la  SAREB per un fons voltor amb seu a Luxemburg, Kronos Investment. Es desconeix  l’import de totes aquestes transaccions.  

Finalment la plataforma ciutadana també denuncia la total complicitat de l’Ajuntament de  Gavà i l’alcaldessa que amb recursos públic promouen activament la urbanització que  beneficiarà els interessos provats de Kronos.

Fuente: Miguel Ángel Soria