RECOLLIDA COL·LECTIVA MÉS DE 80 KG EN 1 HORA

RECOLLIDA COL·LECTIVA MÉS DE 80 KG EN 1 HORA

Imprimir

L’acció s’ha portat a terme sobre els 8.731 m2 de sòl municipal que ocupa el pàrquing del  Camí de Golbes, el prat i la bassa

del Bori (s.XIX) o el pàrquing enfront “Can Xixol”. 

Diumenge 25 d’abril 10:40am, comença a ploure, tot i que dura només uns 15 minuts la  convocatòria de la Plataforma Defensa Béns Comuns per portar a terme una recollida col·lectiva de residus a la falda del Montbaig de Sant Ramón s’ha malmès i només som unes 20 persones  congregades al punt de la cita. En conseqüència, el voluntariat pren la iniciativa d’actuar únicament sobre la parcel·la municipal del Bori – que inclou 2 pàrquings públics, un dels pocs  prats natural que hi queden a la ciutat i la bassa amb gran valor històric -. En només 1 hora,  l’equip, és capaç de recollir més de 80 kg de brossa que inclou una cisterna de vàter i un  amoïnant nombre d’ampolles de vidre que fa tornar boja la balança. Èxit, els coordinadors  anuncien que es realitzaran noves accions sobre altres zones de la falda del Montbaig.  

Deteriorament natural, la fórmula per l’explotació urbanística? 

Sobta que som només a 220 metres del carrer Benviure, però aquí a diferència que allà, veure  una brigada de neteja es torna impossible. Els barris de muntanya són oblidats per un govern  local que té en marxa l'explotació urbanística d'aquests indrets amb l'edificació de 323 nous  habitatges. El deteriorament de l'espai sembla, doncs, l'única fórmula per convèncer a un veïnat  oposat frontalment amb la proposta dels Socialistes i Comuns fins al punt que incorporen la  "dignificació de la zona" al seu discurs. Mentre que el veïnat parla de "salut, natura i equipaments” 

La bassa del Bori, l’enèsim patrimoni oblidat. 

Des del 1990 la bassa o llac del Bori es va incloure en el catàleg de béns d'interès locals a Sant  Boi per la seva rellevància històrica. Va ser inaugurat el 1863 pel president del consell de  Ministres, el general Joan Prim, gràcies al vincle polític amb Ramon Estruch i Ferrer el darrer  propietari de la quadra del Bori. La bassa, de planta quadrada de 27 metres per 27 metres i de  gran fondària, i destaca el capçal que connectava amb la riera de Can Pinyol per subministrar  aigua al conjunt urbà del Bori.  

Tot i això, el seu deteriorament va en augment any darrere any després de la nul·la inversió de  manteniment i difusió del mateix govern local en aquest tipus de patrimoni. A hores d'ara actua  com deixaderia municipal, durant la setmana, on s'han trobat rodes de cotxe o restes d'amiant  tòxiques per la salut de les persones. I de discoteca oberta, durant el cap de setmana, on  s'arriben a congregar fins a 30 persones a macrobotellons permesos per les autoritats locals. 

En defensa dels béns comuns