EL 12 DE NOVEMBRE S’INAUGURA LA RENOVADA UNIÓ DE  COOPERADORS DE GAVÀ

EL 12 DE NOVEMBRE S’INAUGURA LA RENOVADA UNIÓ DE COOPERADORS DE GAVÀ

Imprimir

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i el gerent de l’AMB, Ramon Torra, han anunciat que  el 12 de novembre

s’obrirà inicialment la Unió de Cooperadors. Un equipament renovat que a  partir d’ara serà referència per a totes les activitats vinculades a l’economia social i solidària,  el cooperativisme, l’economia circular i la innovació social.  

Ho han fet en una visita a les instal·lacions d’aquest edifici d’alt valor històric i arquitectònic,  projectat l’any 1936 i ara rehabilitat amb el finançament de l’AMB, que avui continua vinculat  al seu passat cooperatiu. 

L’alcaldessa ha destacat la importància d’aquest espai “que suposa un pas endavant en la  dotació d’equipaments de Gavà, un punt de trobada per a l’impuls de les economies  orientades a la millora de la qualitat de vida de les persones i del medi ambient”. Badia ha  afegit que la Unió de Cooperadors “posa clarament en relleu el model i la visió de futur de  Gavà: projectes innovadors que aposten per la sostenibilitat i la circularitat, també en  l’àmbit econòmic; projectes tangibles i que se situen al costat de la ciutadania, els  emprenedors i les empreses. I en aquest terreny som i volem ser referents”. 

Ramon Torra ha manifestat que “el que hem fet amb la Unió de Cooperadors és alguna cosa  més que recuperar un edifici històric i referent de l’arquitectura del segle XX; també  recuperem el seu ús original, el de l’economia social, posat al dia per acollir els projectes  d’emprenedoria dels nostres dies”.  

Un espai per fer comunitat al voltant de la innovació social 

La Unió de Cooperadors serà un espai de trobada entre ciutadania, emprenedors, empreses i  entitats, amb un objectiu comú: impulsar les economies orientades a millorar la qualitat de vida de les persones i del medi ambient. Tothom que hi participi formarà part d’una comunitat  col·laborativa, que podrà compartir coneixements i activitats amb la resta. 

A la Unió de Cooperadors s’hi faran des de tallers d’innovació social, impressió 3D, robòtica o  tall làser. També esdeveniments de divulgació i activitats per a centres educatius. Destaca  especialment el servei d’assessorament i acompanyament, tant per a qui vulgui crear una  cooperativa o altres formes d’economia social i solidària, com per a qui tingui projectes  d’economia circular. S’oferiran línies especials de finançament per a aquest tipus de projectes  i la possibilitat d’instal·lar-se a l’edifici.  

La Unió de Cooperadors és un dels equipaments que formen part del projecte PECT Innodelta  sobre innovació digital al territori del delta del Llobregat. 

Una inauguració oberta a la ciutadania 

Amb motiu de la inauguració, s’han programat diferents activitats que s’allargaran durant tot  el cap de setmana del 12 i 13 de novembre. L’espai estarà obert a la ciutadania i es podrà  participar lliurement en diverses propostes: 

Una rehabilitació fidel als orígens 

La remodelació de l’edifici, finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni  cultural i industrial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha respost a la voluntat de  recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual.  

El projecte de reforma, projectat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha retornat l’edifici a l’estat  original, alhora dotant-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani.  Amb aquest objectiu s’han eliminat els elements superflus que s’havien afegit a l’obra  originària, i s’han prioritzat la recuperació de la façana principal i els colors primitius i el manteniment dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala,  les baranes i la fusteria.  

El resultat és un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes, afavorirà  la col·laboració a través de la disposició dels espais. A més, per adaptar-se a la normativa  vigent d’accessibilitat, s’ha instal·lat un ascensor en un punt estratègic i amb un impacte  mínim.