90 anys de la  Fira amb Temps d’Espàrrecs

90 anys de la Fira amb Temps d’Espàrrecs

Imprimir

Després de l’aturada l’any 2020 a causa de la pandèmia i de la celebració d’un  programa d’activitats alternatiu i adaptat a la situació epidemiològica en 2021,  Gavà celebra la 67a Fira d’Espàrrecs en tota la seva esplendor els dies 30  d’abril i 1 de maig de 2022. Serà una edició molt especial: la del 90è aniversari. 

La Fira serà el punt àlgid de Temps d’Espàrrecs, tres setmanes d’activitats  que s’iniciaran el 22 d’abril amb una gran festa popular a la plaça de Jaume Balmes i es prolongaran fins al 8 de maig.  

En la presentació de l’esdeveniment, l’alcaldessa Gemma Badia ha explicat que  “aquests dos últims anys hem hagut de reinventar-nos per mantenir viva  l’essència de la Fira. Així va néixer Temps d’Espàrrecs, i enguany reprenem  aquest format i, a més, recuperem la nostra Fira”. 

Per a Badia, la Fira d’Espàrrecs “representa la ciutat de Gavà. És una tradició  consolidada a la qual fem costat, perquè es continuï conreant el nostre  producte emblemàtic i perquè es preservi el Parc Agrari i l’activitat  econòmica agrícola. Una activitat totalment alineada amb els nostres  principis de sostenibilitat i amb un paper rellevant en la consecució de  l’Agenda 2030 en tot allò que té a veure amb l’alimentació sostenible, 

saludable i de proximitat, i amb la preservació del medi ambient. Perquè el  Parc Agrari també és medi ambient”. 

La festa més gran dedicada a l’espàrrec blanc de Gavà, d’una textura i sabor  únics, implicarà aquest any més sectors de la ciutat que mai: pagesia,  gastronomia, restauració, comerços, comunitat educativa, entitats socials,  culturals i esportives i mercats municipals. Tots ells protagonitzaran més de 90  activitats en al·lusió als 90 anys des de la primera exposició d’espàrrecs l’any  1932.  

Durant Temps d’Espàrrecs, Gavà respirarà festa amb les demostracions de  manadar, el concurs d’aparadors del comerç, els platillos i menús amb espàrrecs, concerts, balls, esport, exposicions, espectacles, activitats infantils, i molts més  actes pensats per a tots els públics. Tot això sumat a l’opció de gaudir dels  principals atractius turístics i culturals de Gavà en jornades de portes obertes. 

Badia ha convidat tothom a viure intensament aquests dies de festa: “Hem  passat una pandèmia, ara hi ha una guerra i són moments d’incertesa  econòmica...Però cal ser positius i gaudir de la família i dels amics. Us  convido a trepitjar el carrer, a consumir el producte de Gavà, a omplir les  terrasses... I aquests dies ho podrem fer de la mà de Temps d’Espàrrecs i  la Fira”.  

La Fira i GastroGavà 

Dintre del paraigua festiu de Temps d’Espàrrecs s’emmarca la tradicional Fira  els dies 30 d’abril i l’1 de maig de 2022 en l’entorn de la plaça Jaume Balmes,  el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal, al carrer Martí l’Humà, i al pavelló i  l’escola Jacme March. 

Durant tot el cap de setmana, Gavà s’omplirà de música, jocs familiars,  espectacles i tradició. La Mostra Agrícola serà, una edició més, l’ànima de  la Fira, amb els lots d’espàrrecs i les paneres artístiques (tant de verdura fresca  com de llavors) i les paneres de verdures. Com a novetat, aquest any a la mostra  hi haurà un espai dedicat als “90 anys de Fira”, que transportarà als visitants  a conèixer els orígens d’aquesta celebració i la seva evolució fins al moment  actual. També torna el Mercat de Pagès a la Fira, que donarà l’oportunitat de  comprar producte fresc i de proximitat.

Divendres 29 d’abril obriran les portes la mostra comercial i artesanal i  GastroGavà. La Fira també donarà a conèixer de primera mà el ric teixit  associatiu de la ciutat i les seves activitats i projectes de la mà de la Mostra  d’Entitats que, dissabte i per primera vegada, se celebrarà en el marc de la  Fira.  

El vessant gastronòmic tindrà un fort protagonisme amb GastroGavà, aquest  any en dos formats i amb una vintena de restaurants participants. Al  tradicional espai gastronòmic ubicat al recinte firal, on degustar les tapes més  originals amb l’espàrrec com a protagonista, se li suma l’opció de provar els  platillos i menús directament als restaurants participants amb GastroGavà a la  Carta, durant tot el Temps d’Espàrrecs, del 22 d’abril al 8 de maig.  

Les exposicions també seran part destacada. A les mostres sobre fotografia,  eines del camp i material agrícola, se suma “La Fira en cartells”, un visionat del  grafisme que ha marcat cada edició de la fira.  

També l’exposició “Per una alimentació saludable”, en col·laboració de l’AMB,  que juntament amb espais dedicats al foment del reciclatge i la reutilització i a la  promoció d’hàbits saludables, convertiran la Fira d’Espàrrecs en un mirall dels  valors que Gavà representa i el seu compromís amb la consecució de  l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

Els més petits de la casa, a banda de disposar d’un espai d’inflables i rocòdrom,  podran fer tallers d’hort i de reaprofitament alimentari a més de manadar  espàrrecs a l’espai “Petits Pagesos”. També tindran l’oportunitat de conèixer en  primera persona a la Policia Municipal, Mossos d’Esquadra i Bombers o realitzar  en família i amics la Gimcana “Temps d’Espàrrecs”, una manera divertida  d’aprendre curiositats de la ciutat mentre es resolen enigmes. Aquesta estarà  disponible del 22 d’abril al 8 de maig accedint des del mòbil a  http://bit.ly/GimcanaTempsdEspàrrecs.  

L’espàrrec de Gavà també tindrà el seu protagonisme a Barcelona, en concret al  Mercat de la Terra Slowfood de Barcelona els tres primers dissabtes de mes,  amb parades de venda per promoure aquest producte i tot el seu potencial  culinari.  

La imatge d’aquest any 

El cartell anunciador de Temps d’Espàrrecs 2022 respira festa, alegria i color.  Mostra una petita representació dels sectors implicats, els quals tots es senten  part d’aquesta celebració que viuen amb intensitat. El punt de trobada per a petits  i grans, amics i famílies, on es mostra amb orgull el potencial artístic, on es ven, 

es menja, se celebra, es participa i, sobretot, es viu amb intensitat aquest  producte.  

En definitiva, un reflex d'allò que vol arribar a ser el Temps d'Espàrrecs: una festa  per a tota la ciutat al voltant d'un producte tan estimat, exemple i mostra de l'estil  de vida sostenible i saludable que projecta Gavà. 

Més informació: firaesparrecs.cat

Fuente: Ajuntament de Gavà