Primer municipi a disposar de contenidors grocs intel·ligents

Primer municipi amb contenidors grocs intel·ligents

Imprimir
• Per primera vegada en el sector del reciclatge, els contenidors grocs del carrer es converteixen en intel·ligents i, gràcies a un cèrcol dotat de tecnologia capdavantera, poden identificar no només els envasos, sinó també els usuaris i la freqüència i els llocs on reciclen
• Es tracta d’una revolució del reciclatge incentivat a través de l’ús de tecnologies com internet de les coses (IdC), intel·ligència artificial, reconeixement d’imatges, generació de testimonis (tokenización) o cadena de blocs (blockchain)
• El barri de Ciutat Cooperativa ‒ Molí Nou de Sant Boi de Llobregat s’ha convertit en el primer lloc a disposar d’aquests contenidors grocs intel·ligents que, a mitjà termini, s’estendran a tot l’àmbit estatal
• Aquests contenidors s’integren a RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) per a llaunes i ampolles de plàstic de begudes que funciona a Espanya des de 2019 i al qual ja tenen accés 3,6 milions de persones
Sant Boi de Llobregat, 26 d’octubre de 2021. - RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) per a llaunes i ampolles de plàstic de begudes que ja està funcionant en 45 municipis (28 dels quals catalans), fa un pas més en la seva aposta per un model innovador de reciclatge incentivat amb el desenvolupament d’un cèrcol dotat de tecnologia capdavantera que transforma el contenidor groc en un contenidor intel·ligent.  
Aquest innovador desenvolupament tecnològic, pioner en el sector del reciclatge i impulsat per Ecoembes, s’ha presentat aquest matí a Sant Boi de Llobregat. Es tracta d’un cèrcol que es col·loca a la boca del contenidor groc del carrer i permet identificar cada envàs i també cada usuari, i associar aquesta informació a altres dades com la localització del contenidor o la freqüència amb la qual recicla el ciutadà. Per aconseguir-ho, es basa en l’ús de tecnologies com internet de les coses (IdC), intel·ligència artificial, reconeixement d’imatges, generació de testimonis (tokenización) o cadena de blocs (blockchain). 
Aquests contenidors intel·ligents s’incorporen al SDR RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa que existeix a l’Estat espanyol des de 2019 a l’abast de més de 3,6 milions de persones, i que permet premiar el compromís ambiental dels ciutadans amb el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes mitjançant punts posteriorment bescanviables per incentius socials o ambientals. 
Per fer servir aquest SDR, els ciutadans s’han de registrar en una aplicació web, escanejar les llaunes o ampolles que volen reciclar i dipositar-les als contenidors grocs amb QR dels municipis que formen part de RECICLOS, en màquines de reciclatge (situades en llocs com estacions de transport o centres comercials) o, a partir d’ara, en els contenidors intel·ligents dotats d’aquest nou desenvolupament tecnològic.  
Tot, amb l’objectiu de seguir impulsant, d’una manera senzilla per al ciutadà, el reciclatge d’aquests envasos, per augmentar el seguiment i control dels residus al llarg de tot el seu procés de gestió i per fomentar un reciclatge de qualitat que en faciliti la circularitat. Així mateix, aquest projecte estableix les bases perquè puguin sorgir altres possibilitats futures de seguir integrant més tecnologia al sistema de reciclatge gràcies a un ús superior de les dades massives, entre altres tècniques.
El contenidor groc intel·ligent s’ha presentat aquest matí a Sant Boi de Llobregat. Aquest municipi, que va ser dels primers a apostar pel reciclatge per incentius el 2019 amb la implantació de RECICLOS, servirà ara de camp de proves i ja disposa dels 16 primers contenidors grocs intel·ligents als quals s’han instal·lat aquests cèrcols. Per donar a conèixer com funcionen, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Ecoembes han impulsat una campanya d’informació ciutadana durant el primer mes d’implantació de la iniciativa.
A l’acte de presentació hi han assistit Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, i José Luis Moreno, gerent d’Innovació d’Ecoembes.
L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha afirmat que "Sant Boi té una llarga trajectòria en favor de la transició energètica i en la lluita contra l’emergència climàtica. "En aquest context", ha afegit, "la gestió dels residus és fonamental". “Amb la nostra participació en aquest projecte de col·laboració público-privada", ha dit l'alcaldessa, "consolidem la nostra aliança amb Ecoembes per seguir distingint-nos com a municipi laboratori i pioner, en aquest cas mitjançant la incorporació d’una nova tecnologia de reciclatge intel·ligent dels residus amb la corresponsabilitat de la ciutadania”.
Per la seva banda, Óscar Martín ha afirmat que “amb el contenidor groc intel·ligent revolucionem tecnològicament el sistema de reciclatge per recompensa actual, fent un salt que ens permet fer front als nous desafiaments i objectius legislatius definits des d’Espanya i des d’Europa per avançar cap a la tan necessària economia circular. Convertir els contenidors grocs del carrer ―a l’abast de tothom i on els ciutadans estan acostumat a reciclar― en contenidors intel·ligents a través dels quals es puguin obtenir recompenses que els convidin a reciclar cada vegada més i millor és, sens dubte, el camí a seguir”. 
Com funcionen els contenidors grocs intel·ligents
Per utilitzar un contenidor groc intel·ligent, prèviament els ciutadans s’han de registrar a l’aplicació web de RECICLOS. Un cop davant del contenidor groc, s’identifiquen amb el seu mòbil a través del QR incorporat al contenidor i introdueixen les seves llaunes o ampolles de plàstic de begudes, d’una en una i sense bossa, pel cèrcol, que reconeix de manera automàtica els envasos, s’obre i s’il·lumina en verd indicant que els envasos són correctes. 
Durant les 24 hores següents, els ciutadans obtenen punts, anomenats RECICLOS, que podran bescanviar per les diverses recompenses disponibles, tals com sortejos de productes sostenibles o donacions a projectes socials o ambientals del municipi. En concret, al barri Ciutat Cooperativa ‒ Molí Nou de Sant Boi de Llobregat, els punts obtinguts es podran bescanviar per participacions per al sorteig d’un patinet elèctric o per donacions a l’Associació 
Tots Som Santboians, centrada a ajudar persones amb discapacitat, i que s’encarregarà de realitzar accions de preservació d’espais verds.
A més, aquests contenidors intel·ligents segueixen disposant d’una boca tradicional que es pot fer servir per dipositar la resta d’envasos destinats al contenidor groc que es vulgui reciclar. 
Sobre Ecoembes 
Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, les llaunes i els brics (contenidor groc) i els envasos de cartró i paper (contenidor blau) a Espanya. 
El 2020 es van lliurar a instal·lacions recicladores 1.490.283 tones d’envasos domèstics procedents dels contenidors grocs i blaus del carrer, de recollides selectives en llocs de gran afluència i de plantes de residus municipals. Gràcies a això, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO2 a l’atmosfera o estalviar 20,29 milions de m3 d’aigua i 6,37 milions de MWh d’energia.
Fuente> Ajuntament de Sant Boi