anar a la platja de Viladecans sigui més còmode i segur

Anar a la platja de Viladecans sigui més còmode i segur

Imprimir

La temporada de bany activa més de mig centenar de llocs de treball al litoral local, que enguany manté les mesures anti-COVID

La temporada de platja s’obre aquest mes de juny amb uns accessos millorats per fer-los més segurs i còmodes per a les persones usuàries. Les obres, que han suposat una inversió d’aproximadament 600.000 euros, les ha realitzat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb el finançament dels Fons FEDER de la Unió Europea pactats l’any 2017. Ho notaran especialment les persones usuàries de l’autobús, que ara tenen un recorregut segur amb una nova vorera des de la parada fins a l’aparcament i un renovat espai de descans a la parada. Però també els ciclistes, en allargar-se el carril bici del Camí del Mar fins al mateix camí d’accés de la platja de la Pineda, on també s’ha adequat el ferm i s’han posat bancs a tocar de la platja. Per la seva part, els vehicles motoritzats notaran la millora en l’accés a la platja de la Murta, plenament asfaltat fins a arribar a l’aparcament.

Enguany es mantindran actives la majoria de mesures de prevenció impulsades al 2020 per la COVID com el control d’aforament, les franges per al pas sobre la sorra, l’anul·lació de les instal·lacions esportives i l’ús individual dels blocs de dutxes. A banda, els procediments s’aniran adaptant segons les recomanacions de les administracions sanitàries. Per la COVID, la  platja té un aforament màxim de 4.240 persones. L’afluència es pot consultar a temps real a través del telèfon mòbil a l’app Platges, promoguda per l’AMB. L’estiu passat, però, només es va haver de restringir l’accés en dos dies i per un curt període de temps, ja que la pròpia limitació d'aforament de l'aparcament, al voltant de 400 vehicles, contribueix en sí mateixa a una regulació natural.

Autobús gratuït els caps de semana i més servei de socorrisme

Precisament per aquesta limitació d'accés a la platja en vehicle motoritzat, l’Ajuntament reedita aquest estiu la iniciativa de que l’autobús al litoral, el Vilabús 4 (VB4), sigui gratuït tots els caps de setmana, quan més ràpid s’omple la zona d’estacionament regulada. Les persones usuàries no hauran de validar el bitllet al llarg dels tretze caps de setmana del servei de bus entre la ciutat i el litoral local. 

L’aparcament de la Murtra serà d’ús regulat els dos primers caps de setmana de juny i tots els dies des del 19 de juny al 12 de setembre. Els vehicles censats a Viladecans tenen un 80 % de descompte sobre el pagament únic de cinc euros per fer-ne ús del pàrquing entre les vuit del matí i les vuit de la tarda, pagant així només un euro. L’objectiu és fomentar l’ús de les platges per part de la ciutadania local, donada la limitació d’espai de l’aparcament en situar-se en un espai d’alt valor natural. A l’accés a la platja de la Murtra, per tal de poder habilitar les voreres per als vianants, l’espai per a l’estacionament de motos s’ha traslladat a l’interior de l’aparcament, tot i que aquestes no hauran de pagar pel seu ús com la resta de vehicles. Les motos tenen prohibit estacionar sobre les voreres.

Restricció a la platja del Remolar

Les altres dues platges locals, la de Cal Francès i la del Remolar, no disposen de serveis ni vigilància. En el cas de la del Remolar, fins al 31 de juliol està tancada al pas perquè es troba dins d’un espai natural de protecció d’aus i es vol facilitar la nidificació d’espècies en perill d’extinció, com els corriols. Els gossos tenen prohibit l’accés a qualsevol platja i en qualsevol horari fins al 30 de setembre. 

L’ocupació estival al litoral impulsa la reactivació local

La platja de Viladecans és natura, és lleure i, també, és ocupació. L’arribada de l’estiu genera una oportunitat d’impuls de l’activitat econòmica i de l’ocupació al litoral amb diferents perfils laborals que activen més de mig centenar de llocs de feina: personal d’informació, de socorrisme, de l’aparcament regulat, de neteja, del servei d’autobús i dels establiments de restauració (la guingueta i el restaurant al camí d’accés a la Murtra, que enguany estrena proposta gastronòmica). 

L'Ajuntament hi contribueix a aquest impuls laboral, a més dels serveis indirectes, amb la contractació directa per al servei d'informació ambiental i de salut de vuit joves de Viladecans menors de 29 anys en situació d'atur. En el procés de selecció obert es van presentar 70 persones. Els sis homes i dues dones contractades han rebut una formació específica per a les seves tasques i també per millorar habilitats transversals per al mercat de feina per ajudar a la seva inserció un cop acabada aquesta experiència laboral. 

Un altre personal essencial a la platja és el del servei de socorrisme, que es prestarà durant vint dies més que al 2020, del 12 de juny al 12 de setembre, per part de cinc socorristes. Les platges vigilades –i amb serveis– són les de la Murtra i la Pineda, vorejades per balises grogues al mar per evitar l’accés de vehicles nàutics. Tampoc es permet dins d’aquestes platges la pesca recreativa, que només es pot fer de vuit del vespre a vuit del matí als espigons. 

Calendari de serveis de la platja

 

Salvament i socorrisme

Del 12 de juny al 12 de setembre, de 10 a 19 hores, a les platges de la Murtra i la Pineda (zona amb balises grogues al mar).

Aparcament regulat

Dies 5, 6, 12 i 13 de juny i del 19 de juny al 12 de setembre, de 8 a 20 hores, a la platja de la Murtra.

Autobús a la platja (VB4)

Del 19 de juny al 12 de setembre, de 10 a 14.30 i de 16 a 20.30 h

Fuente: Ajuntament de Viladecans