Gavà rep el Segell Infoparticipa amb la màxima puntuació

Gavà rep el Segell Infoparticipa amb la màxima puntuació

Imprimir

Gavaciutat.cat obté el 100% dels indicadors per la qualitat i la  transparència de la informació publicada

L’Ajuntament de Gavà ha rebut el Segell Infoparticipa obtenint la puntuació màxima del 100% en els indicadors de transparència de la informació publicada a la seva pàgina  web www.gavaciutat.cat, segons l’anàlisi realitzat pel Laboratori de Periodisme i  Comunicació per a la Ciutadania Plural, de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte de lliurament dels segells ha tingut lloc avui a l’Auditori de la UAB seguint les  mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries. El tinent d’alcalde  de Nova Governança i Serveis Generals, Jordi Tort, ha estat l’encarregat de recollir la  distinció. 

El Segell Infoparticipa arriba a la seva vuitena edició i en totes elles Gavà ha rebut  aquest distintiu. A les dues primeres edicions, la puntuació no va arribar al 100%. En  2013, la web municipal va obtenir un 90,24% i al 2014 es va arribar a un 95%. Ja a la  tercera edició, al 2015, es va assolir el màxim percentatge que es manté per sisè any  desprès d’avaluar els continguts del 2020.  

Aquest Segell és un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als  webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells  comarcals i diputacions. Enguany un total de 43 administracions catalanes han assolit el  100% d’indicadors: 39 ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Gavà; tres diputacions entre elles la Diputació de Barcelona; i per primera vegada un consell comarcal, el del  Baix Llobregat, obté el 100%. 

El darrer informe s’ha elaborat amb dades corresponents a l’any 2020. A l’hora  d’avaluar la qualitat i transparència de la informació publicada es tenen en compte tot  un seguit d’indicadors. En aquesta edició s’han incrementat en quatre, passant de 48 a  52 indicadors.  

Es manté el nivell d’exigència en relació a la qualitat de la informació. No és suficient  que la informació estigui, sinó que s’ha de poder trobar amb facilitat, ha d’estat  totalment actualitzada i ha de ser comprensible. 

Els indicadors contemplen aspectes qualitatius previstos per la Llei, especialment a  l’article 6: la informació ha de ser “veraç i objectiva, perquè les persones puguin  conèixer l’actuació”; s’ha de difondre “de manera constant i s’ha d’actualitzar de forma  permanent, amb la indicació expressa de la data en què s’ha actualitat per darrera  vegada i, si és possible, de la data en què s’ha de tornar a actualitzar”; s’ha d’organitzar  “de manera que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que en  faciliti una consulta àgil i ràpida”.  

La valoració obtinguda fa que la pàgina web de l’Ajuntament de Gavà sigui  mereixedora del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació  pública local, que és el màxim reconeixement que atorga l’organisme universitari per  haver millorat la informació publicada a la web institucional. En concret, el Laboratori  de Periodisme i Comunicació avalua la informació que es publica a les pàgines webs  dels ajuntaments catalans, consells comarcals i diputacions a través d’una bateria de 52  preguntes per conèixer si ofereixen informació en relació a dues categories:  

- Transparència i Corporació: on s’analitza qui són els representants polítics, com  gestionen els recursos econòmics (pressupost, salaris, contractacions,  subvencions) 

- Informació per la participació: quina informació proporciona sobre el municipi  la gestió de recursos col·lectiu i quines eines s’ofereixen per la participació  ciutadana. 

És per això, que només es validen els indicadors si la informació està totalment  actualitzada, és vigent i té un fàcil accés, el que vol dir que l’espai on apareix estigui ben nomenat i redirigit correctament.

Fuente: Ajuntament de Gavà