Dispositiu especial de trànsit per la segona fase

Dispositiu especial de trànsit per la segona fase

Imprimir


La segona fase de Setmana Santa inclou els dies festius propis d’aquest període de vacances i es considera una de les èpoques més problemàtiques de l’any pel que fa a la mobilitat. Enguany, s’inicia el Dijous Sant, 1 d’abril, a les 15 h, i finalitza el Dilluns de Pasqua, 5 d’abril, a les 22 h (amb motiu de les restriccions nocturnes de mobilitat, aquesta operació retorn no acabarà a les 24 h, com tradicionalment). Cal destacar que de la mateixa manera que va ocórrer en la primera fase, en aquesta segona fase del dispositiu, que comença demà dijous, també és complicat predir el comportament de la mobilitat atès que es mantenen uns condicionants que poden influir en el nombre i volum de desplaçaments d’oci que hi pot acabar havent:


Pel que fa a la mobilitat registrada en la primera fase:

Finalment, la previsió que s’ha acomplert ha estat la del valor inferior que es va donar:

► Segons dades actualitzades, en l’operació sortida del divendres 26 de març, entre les 15 h i el dissabte 27 a les 15 h, van sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona, 414. 437 vehicles (un 6% menys de la previsió mínima de 440.000 vehicles). Respecte al 2019 (pre-pandèmia), hi va haver un descens del 17%.

► Quant a l’operació retorn, entre les 12 h i les 24 h del diumenge 28 de març, van entrar a l’àrea metropolitana de Barcelona 226.440 vehicles (un 3% per sobre de la previsió mínima de 220.000 vehicles). Respecte al 2019 (pre-pandèmia), hi va a ver un descens del 7%.

Pel que fa a l’operació sortida, s’ha situat en el valor més baix de tota la sèrie històrica dels darrers anys i també molt per sota de l’any 2010 (any igual configuració de dates). Això és a causa, en part, de què alguns desplaçaments de sortida es van avançar el dijous 25 de març, tal com passa des dels primers confinaments municipals de finals del 2020. Fora de l’horari estricte d’operació, concretament el diumenge al matí i fins migdia, es va registrar un augment del trànsit de sortida de Barcelona que va superar els valors pre-pandèmia, fet que indica l’aparició de viatges d’oci curts (anada i tornada el mateix dia). Quant al retorn del diumenge, en aquest cas sí que es pot considerar un retorn “normal” compensat en part pels viatges que havien sortit el mateix diumenge al matí.

En conclusió, es pot destacar que en la primera fase, alguns dels viatges de llarga estada típics s’han substituït per viatges d’un sol dia i que part dels viatges de llarga estada ja van començar el dijous, 26 de març  (tal com ha vingut passant els darrers mesos en els viatges de cap de setmana).

Quant a retencions, les més importants es van registrar divendres a la tarda, tot i que es van produir a causa d’accidents: 12 km a AP-7 Barberà en sentit Girona i 4 km a Granollers en sentit Tarragona; 4 km a N-340 a l’Arboç en ambdós sentits; 7 km a la C-58 a Ripollet en sentit Barcelona i 4 km a la C-32 Sant Boi en sentit sud..

Dissabte al matí, la congestió més important també va ser arran d’un accident a la C-58 que va provocar 7 km de retencions d’entrada a Barcelona. Per la mobilitat exclusivament d’operació sortida hi va haver trams de 2-3 km a vies d’accés a la zones de costa (GI-600 Blanes, C-32N Cabrera de Mar, C-32S a Sitges, N-340 a Vallirana i Vendrell) i també a la C-55 a Sant Vicenç de Castellet cap a l’interior.

El diumenge a la tarda, de retorn, les retencions més destacades es van localitzar en aquests trams: 8 km a l’AP-7 Llinars del Vallès i 4 km a Sant Cugat del Vallès per accident, 4 km a la C-55 Castellgalí i 2 km a Manresa, 5 km a la C-17 a Parets del Vallès, 6 km a la  C-31 a Sitges, 4 km a l’N-340 al Vendrell i 2 km a Castellet i la Gornal, i 3 km a la C-65 Santa Cristina d'Aro.

Pel que fa a la sinistralitat, de moment, des de l’inici del dispositiu de Setmana Santa, el dijous 25 de març a les 15 h fins ara, no hem hagut de lamentar cap víctima mortal a la xarxa viària interurbana catalana. A més, s’ha registrat un descens del 57% d’accidents greus i d’un 43% dels accidents amb víctimes.

D’altra banda, convé destacar que enguany, fins al 29 de març, han mort a les carreteres catalanes 18 persones i d’aquestes víctimes mortals, un 77,7% pertanyen a col·lectius vulnerables. Concretament, 14: 9 motoristes, 2 ciclistes i 3 vianants.

En aquest sentit, i davant la mobilitat que es pot registrar aquests dies festius, es demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat a aquests col·lectius vulnerables (motoristes, ciclistes i vianants), així com respecte i col·laboració a la resta d’usuaris per reduir les víctimes a les carreteres. Apel·lem doncs a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària.

Previsió de mobilitat

En aquesta segona fase del dispositiu de Setmana Santa distingim:

► Una segona operació sortida parcial entre les 15 h de dijous 1 d’abril i les 15  h de divendres 2, en què es calcula que surtin de l’àrea metropolitana entre un mínim de 331.700 vehicles i un màxim de 377.000.

► L’operació retorn d’aquesta Setmana Santa tindrà lloc des de les 12 h del diumenge 4 d’abril fins a les 22 h de Dilluns de Pasqua dia 5. S’estima que retornin a Barcelona i a la seva àrea metropolitana entre un mínim de 514.800 vehicles i un màxim de 585.000.

Dies i horaris amb previsió de més mobilitat durant la segona fase:

Sortida:   Dijous, 1 d’abril de  14 a 21 hores

                Divendres, 2 d’abril de 10 a 16 hores

Retorn:    Diumenge, 4 d’abril de 12 a 15 hores i de 17 a 22 hores

                Dilluns, 5 d’abril de 12 a 22 hores


Pel que fa les a les vies que podran concentrar més mobilitat seran:

SORTIDA

► Dijous 1 d’abril i divendres 2

AP-7        Martorell – Gelida

AP-7        La Roca del Vallès, Llinars del Vallès

C-16         Manresa– Berga- Bagà 

C-17         Ripoll

C-65         Cassà de la Selva

GI-600     Blanes

N-340       El Vendrell

N-145       Andorra – La Seu d’ Urgell

N-II           Maçanet de la Selva

RETORN

► Diumenge 4 d’abril i dilluns 5

A-2 Jorba – Castellolí – El Bruc – Pallejà

AP-7               Vendrell – Banyeres del Penedès – Vilafranca  del Penedès – Gelida – Martorell – Castellbisbal

AP-7               Fogars de la Selva – Hostalric – Sant Celoni – La Roca del Vallès

C-16                Cercs – Berga

C-17                Parets del Vallès

C-31/C-65       Platja d’Aro – Santa Cristina – Llagostera

C-31                Sitges

C-32                Sitges

C-35                Sant Celoni

C-55                Castellgalí

N-145              Andorra – La Seu d’ Urgell

N-340              Coma-ruga – El Vendrell – l’Arboç

Fuente: Govern de Catalunya