La Federació Espanyola de Municipis i Províncies premia el Vilawatt

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies premia el Vilawatt

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha premiat Vilawatt com al millor projecte nacional

de transició energètica de 2022. La novena edició dels Premis a les Bones Pràctiques pel clima, lliurats el divendres 23 de setembre a la ciutat de Màlaga, ha reconegut l'aposta de l'Ajuntament de Viladecans per impulsar el pas a un nou model energètic. L'alcalde Carles Ruiz va recollir el guardó el passat divendres 23 de setembre.

Vilawatt ha aconseguit el premi a la Transició Energètica Local, una de les set categories amb què conten aquests premis, que reconeixen l'acció local relacionada amb la transició energètica i l'adaptació al canvi climàtic, i en aquesta nova edició s'havien presentat 73 actuacions de 45 entitats locals.

El projecte local Vilawatt s'ha convertit en una eina pública pionera per lluitar contra el canvi climàtic, promovent l'energia 100% verda i una nova cultura energètica per assolir l'empoderament ciutadà. Les intervencions que estan impulsant l'estalvi de consums, la comercialització d'energia renovable, la rehabilitació energètica d'habitatges, la generació energètica solar en edificis per l'autoconsum, la implantació d'una moneda local vinculada a la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, que ha permès impulsar bons de consum local.

Gràcies al Vilawatt, el municipi de Viladecans està fent el seu propi camí cap a la transició ecològica amb l'objectiu de continuar amb el present i el futur molt més habitable i sostenible. Des que aquesta proposta, impulsada per l'Ajuntament, fos una de les tres ciutats escollides per la Unió Europea el 2016, a través de la primera convocatòria d'ajudes Urban Innovate Actions (UIA), juntament amb París (França) i Göteborg (Suècia), per abordar els reptes de la transició energètica, ja s'ha convertit en un projecte pioner que ha començat a exportar-se a altres ciutats europees, posicionant Viladecans com a un referent de projectes de transició ecològica. La Unió Europea va valorar que “el projecte fos innovador i experimental per introduir solucions per millorar l'eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils, així com també la implicació activa de la ciutadania a la iniciativa".