Junts Fem Barri incrementa la dotació a 600.000 euros

Junts Fem Barri incrementa la dotació a 600.000€

Fins al 5 de maig, els veïns i veïnes de Gavà poden presentar  propostes fer dels barris uns espais més verds, amables i inclusius

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha anunciat avui el tret de sortida de la  quarta edició del programa participatiu Junts Fem Barri. Fins al 5 de maig, els  veïns i veïnes majors de 16 anys poden proposar les intervencions en  l’espai públic que consideren més necessàries per fer dels barris uns espais  de més qualitat, més naturalitzats i més inclusius. Un procés en què també  poden participar persones que tinguin empresa o comerç a Gavà. 

Junts Fem Barri és un espai de cocreació entre la ciutadania i l’Ajuntament  que permet millorar el dia a dia de les persones, a través de millores  concretes i tangibles de l’espai públic. Unes millores fruit d’un model de  ciutat que dedica l’espai públic a les persones i impulsa zones d’estada amb  més verd, més seguretat i menys contaminació. 

Prova del compromís municipal amb aquest programa és l’increment de la  seva dotació econòmica fins a 60.000 euros. L’alcaldessa Gemma Badia ha  remarcat que enguany “l’aposta és encara més gran que en anteriors  edicions. Hi dedicàvem mig milió d’euros i ara hi invertirem 100.000 euros 

més. Això permetrà que l’import màxim destinat a cadascun dels  projectes passi de 35.000 a 50.000 euros, cosa que en permetrà siguin més elaborats, més ambiciosos”.  

Fase de propostes, i votacions el mes de juny 

Durant quatre setmanes, la ciutadania podrà presentar les seves propostes,  que se sumaran a la llista inicial elaborada per l’Ajuntament. Hauran de ser  propostes viables tècnicament i econòmicament, i sempre de millora de  l’espai públic i exterior. 

Les podran fer arribar a través de la plataforma digital Gavà Participa, Gavà  Decideix. També omplint butlletes i dipositant-les a les urnes que trobaran  a: Ajuntament, biblioteques, zones esportives, casals de gent gran, la Casa  Gran, mercats municipals, Nou Espai Sant Jordi, Centre Cívic de Ca n’Espinós,  Institut Escola Gavà Mar, Casal American Lake, Casal Municipal de Can Tries i  Masia de Can Tintorer. La butlleta també es podrà trobar al periòdic municipal  El Bruguers. 

A més, durant aquesta fase, persones informadores ajudaran a resoldre els  dubtes que puguin sorgir i a omplir la butlleta. Seran a l’Oficina d’Atenció  Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament, del 19 d’abril al 5 de maig, de 9.30 a  13.30h. També les tardes dels dijous 21 i 28 d’abril, de 16 a 18 hores. 

A més, seran presents: 

✔ Dissabte 9 d’abril, de 10 a 13 h, davant de MercaGavà. 

✔ Dimarts 12 d’abril, de 10 a 13 hores, a la plaça de Josep Tarradellas. ✔ Dissabte 23 d’abril, de 10 a 13 hores, a la rambla de Joaquim Vayreda. ✔ Dissabte 30 d’abril, de 17 a 20 h, a la plaça de la Pagesia. 

Un cop tancat el termini per presentar propostes, els serveis tècnics de  l’Ajuntament analitzaran la viabilitat tècnica i econòmica de cadascuna  d’elles.  

Les propostes ciutadanes que compleixin els requisits se sotmetran a 

votació juntament amb les 12 intervencions que proposa inicialment  l’Ajuntament.  

Les propostes municipals són les següents: 

Centre i Barceloneta

∙ Parc infantil a carretera a Santa Creu de Calafell (a l’altura de la  Barceloneta)

Gavà Mar

∙ Generació de punts d’ombra al passeig de vianants i ciclable de l’av.  del Mar, al tram del Parc Agrari

La Sentiu, Ca n’Espinós i Bruguers

∙ Millora del parc de la Sentiu 

∙ Instal·lació de parc infantil entorn del Casal de Ca n’Espinós ∙ Condicionament de les parades d’autobús del barri de Bruguers

Bòbiles-Diagonal, Les Colomeres i Santa Teresa

∙ Generació de punts d’ombra a les cruïlles dels carrers Montflorit i Les  Colomeres 

Can Serra Balet, Àngela Roca i Ausiàs March

∙ Arranjament del passatge Usatges de Barcelona i millora de  l’accessibilitat amb el parc de Sant Jordi 

∙ Reordenació de l’espai de l’Arborètum 

Can Tintorer, Can Pere Bori i can Tries

∙ Arranjament del camí de connexió entre el carrer Montserrat Roig i el  carrer Joan I 

∙ Instal·lació de correcan al carrer Roger de Flor 

∙ Adequació de zona d’entrenament a l’aire lliure street workout a  l’avinguda Pompeu Fabra 

∙ Millora de la plaça adjacent al carrer del Riu Besòs i instal·lació de jocs  saludables per a la gent gran

Gemma Badia ha explicat que “des de l’Ajuntament suggerim aquestes  intervencions inicials, que responen a algunes necessitats que hem  detectat. Però el més important és que la ciutadania participi. Vull animar  els veïns i veïns a què sumin, a què pensin què volen, què necessiten,  què els agradaria que es fes, i ho proposin i ho votin”.  

El període de votacions tindrà lloc al mes de juny, a través del canals 

establerts per a la presentació de propostes. És a dir, presencialment als  equipaments municipals habilitats o a través dels informadors, o digitalment a  la plataforma Gavà Participa, Gavà Decideix. 

Els projectes més votats fins a sumar, tots ells, un màxim de 600.000 €, seran  executats per estricte ordre de prioritat, d'acord amb el resultat de les  votacions. 

Un procés participatiu de referència 

Junts Fem Barri arriba a la quarta edició convertit en un referent per a la  ciutadania. Així ho demostra la creixent participació del veïnat convocatòria  rere convocatòria. En l’última edició, amb prop de 2.500 vots emesos, es va  triplicar la xifra assolida en les dues anteriors. 

Fruit d’aquest procés participatiu, s’hi han executat 56 intervencions que han  contribuït a millorar la qualitat de l’espai públic de tots els barris de Gavà.  Amb actuacions com els primers correcans, la millora de la protecció de les  dunes al passeig Marítim, la renovació de l’enllumenat, la remodelació 

d’àrees de lleure i d’estada, la instal·lació de jocs inclusius i d’ombrejats als  parcs infantils, i nous espais per a la pràctica de l’activitat física i l’esport a  l’aire lliure, entre d’altres.  

Junts Fem Barri també ha estat àmpliament reconegut portes enfora. L’any  2017, el programa es va incorporar al Banc de Bones Pràctiques impulsat  per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i  Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació  en els governs locals. El 2018, va ser distingit als Premis Sant Jordi de  l’Institut d’Estudis Catalans amb l’accèssit del premi Catalunya Territori Enric  Lluch. L’any 2019 va ser finalista a la Copa España Creativa. 

Fuente: Ajuntament de Gavà