La Diada de Sant Jordi ha de ser una diada per reivindicar amb tot l'orgull qui som

La Diada de Sant Jordi ha de ser una diada per reivindicar amb tot l'orgull

Imprimir

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha afirmat que “la Diada de Sant Jordi ha de ser una diada per reivindicar

amb tot l’orgull qui som i tota la pluralitat i diversitat de la societat catalana”. El cap de l’Executiu ho ha assegurat durant l’acte “El pròleg de Sant Jordi”, amb el que el Govern obre les celebracions de la Diada. El president Aragonès ha apostat per “superar el miratge autocomplaent dels últims anys en relació a la llengua” i fer un diagnòstic sobre la situació actual per tal de “donar un nou impuls al català perquè recuperi tota l’energia i tota la vitalitat”. “Ho hem fet en moments més difícils de prohibició i repressió i avui, amb la força de les institucions, i el compromís de totes i tots, empoderarem de nou el català”, ha afegit.

Tal i com ha explicat president Aragonès, el català “ha de seguir jugant un paper troncal en la cohesió el país” i ha de ser “una llengua per ser parlada, per ser escrita amb tots els accents i tota la riquesa de les paraules”. “Ningú no ha de renunciar a parlar la llengua pròpia de Catalunya i tothom s’ha de sentir convidat a fer el primer pas”, ha subratllat.

La consellera Garriga al "Pròleg de Sant Jordi"
La consellera Garriga al "Pròleg de Sant Jordi"

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha recordat els orígens de la celebració de Sant Jordi, quan els enamorats compraven roses al sXV en un fira que se celebrava en el que avui és la seu del Govern. “500 anys després, s’ha convertit en una de les grans celebracions de la cultura del nostre país”, ha explicat afegint que “la cultura fa ciutadania”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibàñez, ha assegurat que “Sant Jordi és un exemple de participació i d'inclusió” i ha afegit que “és una festa única que ens projecta al món”. Segons la consellera de Cultura, “és una diada de la ciutadania que es viu, principalment, als carrers i a les places del país. Per tant, el protagonisme és de la gent, de les entitats, de les roses i els llibres. Les institucions ens posem al servei de la festa i l’acompanyem”.

El “Pròleg de Sant Jordi”

L'escriptora Roser Cabré-Verdiell  al "Pròleg de Sant Jordi"
L'escriptora Roser Cabré-Verdiell al "Pròleg de Sant Jordi"

El “Pròleg de Sant Jordi” és l’acte amb que el Govern dona el tret de sortida a la celebració de la Diada de Sant Jordi. Aquest any, el pròleg ha anat a càrrec dels escriptors Roser Cabré-Verdiell i Xavier Bosch. I ha comptat amb les actuacions musicals de Julieta. Des de l’any 2022, el Govern obre les celebracions de Sant Jordi amb aquest acte institucional, que l’any passat va anar a càrrec de de l’escriptor Josep Vallverdú i l’escriptora Nadia Ghulam.