31 grups confinats als centres educatius

31 grups confinats als centres educatius

Imprimir

Quan fa quatre dies que ha començat el curs escolar, els centres educatius catalans tenen 31 grups en confinament a causa de casos positius de Covid-19, fet que suposa un 0,04% del total de grups. Així ho han exposat la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, i la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, en roda de premsa per fer un balanç de la gestió de la pandèmia als centres educatius durant la primera setmana de curs.

Si es comparen les xifres d’aquest curs respecte les mateixes dates del curs passat, “la comparativa és millor enguany. Hem començat millor aquest curs que el passat sobretot gràcies a l’experiència acumulada i a la bona feina de tota la comunitat educativa”, ha destacat Gomà, i ha afegit que “és una arrencada positiva però cal que tinguem la prudència necessària”. El primer dia del curs anterior hi havia 9 grups confinats, i enguany només n’ha estat 1. Si ho comparem amb el 4t dia, el curs 2020-2021 hi havia 66 grups confinats i a dia d’avui en són 31.

Patrícia Gomà ha informat que a data d’avui hi ha un total de 109 professionals de l’educació confinats, i 1.533 alumnes, que pertanyen a 29 centres d’arreu de Catalunya. El confinament de 31 grups suposa que el 99,96% dels grups de tots els centres funcionen amb normalitat, i el 99,89% dels alumnes pot anar presencialment als centres. La secretària ha valorat que “aquest curs inicia amb èxit perquè ho fa amb el 100% de presencialitat en tots els grups i nivells. Hem assolit la fita de tenir l’escola presencial, oberta i segura durant tot el curs. Vam aprendre a fer-ho el curs passat i continuem amb l’experiència adquirida i la confiança de la mateixa metodologia”.

La xifra de positius en els darrers 10 dies entre el personal docent, personal d’administració i serveis i personal d’atenció educativa és de 78 persones –el 0,05% del total-. Pel que fa a l’alumnat, hi ha 872 positius en el mateix període -0,06%-.

La secretària general d’Educació ha explicat que la ciutadania pot consultar tota la informació a l’aplicació Traçacovid, una eina que funciona per segon curs consecutiu, i que és una mesura de transparència per conèixer la incidència de la Covid-19 als centres educatius.

Patrícia Gomà ha avançat que demà el gestor Covid de cada centre sabrà qui s’ha de confinar en cas de positiu en una aula. Això serà possible gràcies a la modificació aquesta setmana per part del Govern del decret llei de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius per incorporar les dades de vacunació.

La secretària general d’Educació ha manifestat que la informació relativa a la vacunació serà visible per tots els centres a partir de demà: “Els marcarà semafòricament quants i quins alumnes i professionals han de confinar-se. Això vol dir que hem evolucionat el Traçacovid on consten aquests avisos semafòrics de les persones que han de ser confinades i les que no. Els hi dirà automàticament, atès que rep la informació del sistema de Salut. La modificació del decret llei dona l’empara normativa”. 

Per la seva part, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, ha destacat a l’inici de la seva intervenció “les xifres positives” de vacunació de professionals i alumnat dels centres educatius de Catalunya. En aquest sentit, ha subratllat que un 91,9 % de professionals dels centres ja tenen la pauta completa de vacunació i un 93,3% han rebut almenys una dosi.

Pel que fa a l’alumnat a partir de 12 anys, en aquests moments un 64,6% ja té la pauta completa, - una xifra que ha qualificat de “bona si és té en compte que van començar la vacunació més tard” i un 80,2% que ja l’han iniciada. “Són xifres positives que ens permeten ser optimistes i que esperem que acabaran de créixer aquest trimestre”, ha reblat Laia Asso, que també ha assenyalat que una de les diferències notables respecte a l’arrencada  del curs passat és la presència de la variant Delta, que té una carrega viral molt més alta, i és més transmissible.

Gestió de casos als centres educatius

D’altra banda, també ha detallat els diferents circuits que s'activaran quan sorgeixi un cas positiu confirmat en una aula. En aquest sentit, hi haurà 3 circuits diferents: l’A, -adreçat a les persones no immunitzades, és a dir, les que no han passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos i que no tenen la pauta de vacunació completa-; i B el C que s’aplicarà a les persones immunitzades, és a dir, les que han passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos amb una prova que ho confirmi o bé les que tenen la pauta de vacunació completa.

Laia Asso ha explicat que quan hi hagi un cas positiu, seran contactes estrets tots els membres del grup de convivència estable. A partir d’aquí, si la persona no esta immunitzada seguirà el circuit A:

 -Haurà de fer quarantena de 10 dies

-S’haurà de fer una PCR entre el quart i el sisè dia, a un punt centralitzat o bé on s’indiqui des de l’Atenció Primària

-Es farà entrega d’una “Carta informativa A” a l’alumnat amb el lloc, dia i hora de la realització de la PCR i del dia de la finalització de la quarantena.

-Haurà de completar el període de quarantena independentment del resultat de la prova.

En canvi, si la persona està immunitzada, en el cas d’Educació Infantil i Primària  i dels centres d’Educació Especial,  seguirà el circuit C i, per tant:

-No haurà de fer quarantena.

-Se li entregarà la “Carta informativa C”.

-S’haurà de fer un TAR el més aviat possible ( entre els dies 0 i 1 en un termini màxim de 4 dies) i, per fer-se’l, haurà d’anar al punt on s’indiqui des de l’Atenció Primària, on s’haurà d’identificar amb la carta i la targeta sanitària o el DNI.

En canvi, si la persona està immunitzada però està cursant l’ESO, el Batxillerat, la FP o altres ensenyaments o forma part del col·lectiu del professorat, en aquest cas seguirà el circuit B:

-No haurà de fer quarantena.

-A l’alumnat, se li  entregarà la “carta informativa B”.

-S’haurà de fer un TAR el més aviat possible, és a dir, entre els dies 0 i 1 en un termini màxim de 4 dies, a una de les oficines de farmàcia que participen al programa TAR. Allà, s’hauran d’identificar amb la targeta sanitària i també amb la carta en el cas de l’alumnat. Aquest TAR no tindrà cap cost per a l’usuari.

Finalment, Laia Asso ha recordat que els centres segueixen amb les mesures anti COVID de distància, mascareta, rentat de mans i ventilació.

Fuente: Govern de Catalunya